Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Jorg Schuckmann: T&P-luitenant in roerige tijden

Khalid Toufik
25 september 2020
 | Leestijd:

Wat doe je als je je plafond hebt bereikt op het werk? Blijf je dan zitten waar je zit, of ga je het avontuur aan en zoek je het hogerop? Jorg Schuckmann bereikte na tien jaar in de detachering zijn plafond, en koos toen voor het ondernemerschap. Midden in een recessie, waarin de toekomst van iedere onderneming ongewis was, stapte hij in 2010 in het bestuur van Talent&Pro. Nu, tien jaar later, zijn we hem daar als organisatie nog altijd enorm dankbaar voor. Zijn rol in het T&P-verhaal wordt dit jaar vereeuwigd met een plekje aan onze Wall of Fame. We schoven bij Jorg aan om zijn mooiste herinneringen op te tekenen.

Jorg, tijdens onze inhousedagen voor studenten is een rondleiding op kantoor vaste prik. Wat mogen we over je vertellen als we de Wall of Fame passeren?

Je kunt beginnen met het feit dat ik eigenlijk mijn hele leven in de financiële dienstverlening heb gewerkt en het zeer kan aanraden. Mijn eerste stappen heb ik gezet in de assurantiewereld, later ook via detacheerder Welten. Daar heb ik lang samengewerkt met Edwin (van den Elst, red.), met wie ik later ook bij Talent&Pro ben ingestapt. Ik ben bij Welten ook als business unit manager verantwoordelijk geweest voor het verzekeringspersoneel. Dat heb ik een jaar of tien gedaan.

Waarom heb jij besloten destijds te stoppen bij Welten en het ondernemerschap te proberen?

Bij Welten had ik mijn plafond qua doorgroeimogelijkheden bereikt. Het ondernemerschap voelde als een logische volgende stap. Edwin was eerder al in de werving en selectie van financiële professionals gestapt en raadde het mij ook aan. We zijn toen gezamenlijk een BV gestart. Deze was niet direct winstgevend, dus ondertussen moest ik mijn broek omhoog houden met interim klussen. Tot T&P voorbijkwam.

Zoals meer bedrijven zat T&P in 2010 in zwaar weer als gevolg van de economische crisis. Hoe ontdekte je T&P?

Edwin was via oprichter Cint Kortmann bij Talent&Pro betrokken geraakt: “Cint is op zoek naar aandeelhouders.” Ik stak weliswaar mijn hand op, maar als ik in mijn zak had gekeken destijds zou ik ontdekt hebben dat er niets in zat. Doordat Cint ons koppelde aan onder andere Emile en Gert Jaap konden we samen Talent&Pro toch een nieuwe start geven. Emile had de nodige ervaring in de detachering. Gert Jaap kende Talent&Pro als geen ander. En Edwin en ik waren thuis in de financiële dienstverlening. Met de juiste ingrediënten en een snelkookpan van een situatie zijn we zo bij Emile aan de koffietafel beland. De conclusie was unaniem dat dit een geschikt groepje was om T&P naar de volgende fase te begeleiden. We namen het grootste deel van de aandelen over en zijn keihard gaan werken om Talent&Pro weer gezond te krijgen.

´Doordat Cint ons koppelde aan onder andere Emile en Gert Jaap konden we samen Talent&Pro toch een nieuwe start geven. Emile had de nodige ervaring in de detachering. Gert Jaap kende Talent&Pro als geen ander. En Edwin en ik waren thuis in de financiële dienstverlening.´

Naast je rol als aandeelhouder heb je ook in de operatie een belangrijke rol gespeeld. Waar hield jij je mee bezig?

In het grootste deel van de vijf jaar dat ik onderdeel was van Talent&Pro ben ik directeur Verzekeringen geweest. In die hoedanigheid was ik verantwoordelijk voor het verzekeringspersoneel. Als directielid droeg ik mijn steentje bij aan het consolideren en uitbreiden van onze positie op de markt. Dat deden we onder andere door strategische overnames. In het staartje van de crisis hebben we het noodlijdende Numerando overgenomen op de curator en daarmee voet aan de grond gekregen binnen de pensioensector. Daarmee scoorden we direct preferred supplierships bij ING en Nationale-Nederlanden en legden we een sterke basis voor de huidige business unit Pensioen & Leven. Met de overname van Match&More kwamen we eindelijk ook binnen bij de Rabobank. Mede dankzij deze activiteiten groeiden we weer heel snel van ongeveer 200 man personeel naar 600 medewerkers.

Overnames lopen niet altijd zo succesvol als hier het geval was. Wat maakte dat die strategische overnames goed uitpakte?

Je kunt inderdaad een boekje of twee schrijven over de problemen die komen kijken bij overnames. In het geval van Match&More kan ik zeker ook spreken over een zeer spannende onderneming. Zeker als je het hebt over de integratie van het personeel binnen onze organisatie. We hadden er vertrouwen in dat het door dat warme T&P-gevoel over te brengen wel goed zou komen. Het charisma en de kennis van onze mensen hielp daar natuurlijk bij. Het feit dat we actief waren bij de andere grootbanken bood bovendien mooie perspectieven aan onze Match&More-aanwinsten. Ik heb zelf gedetacheerd gewerkt via Welten en kan zeggen dat binnen kijken bij verschillende afdelingen een van de unieke voordelen van detachering is. Mijn ervaring is bovendien dat klanten vaak stonden te springen om jouw frisse ideeën en energie. Het heeft geholpen dat we de Match&More-mensen naast de Rabobank nu ook meerdere van die kansrijke omgevingen konden gaan bieden in de vorm van andere banken.

´Het feit dat we actief waren bij de andere grootbanken bood bovendien mooie perspectieven aan onze Match&More-aanwinsten. Ik heb zelf gedetacheerd gewerkt via Welten en kan zeggen dat binnen kijken bij verschillende afdelingen een van de unieke voordelen van detachering is.´

Voor een detacheerder zijn die medewerkers natuurlijk net zo belangrijk als die klanten. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Het mooie aan Talent&Pro vond ik altijd dat zowel het belang van die medewerker als het belang van die klant verankerd zijn in de organisatie. Cees Welten had een mooie metafoor voor die uitdaging: “stel er staan twee telefoons op je bureau. Op een daarvan belt een opdrachtgever. Op de andere belt een medewerker. Welke telefoon neem je als eerst op?” Bij Talent&Pro waren we in staat om beide groepen te bedienen. Mede dankzij de aanwezigheid van de People Manager. Ik ben blij dat wij er destijds voor hebben gekozen om deze, ook in tijden van crisis en bezuinigingen, te behouden. Een goede People Manager is intrinsiek gemotiveerd om de medewerker vooruit te helpen, bijvoorbeeld door te lobbyen voor een uitdagende opdracht die bijdraagt aan de ontwikkeling van de medewerker. De aandacht die de People Manager had voor de medewerker maakte dat ik als echte klantenman met een gerust hart kon kiezen voor het telefoontje van die opdrachtgever.

´Een goede People Manager is intrinsiek gemotiveerd om de medewerker vooruit te helpen, bijvoorbeeld door te lobbyen voor een uitdagende opdracht die bijdraagt aan de ontwikkeling van de medewerker.´

De People Manager was en is nog steeds een belangrijk onderdeel van de operatie binnen Talent&Pro. Welke impactvolle ontwikkelingen heb jij nog meer gezien in vier jaar T&P?

Vanaf 2013 zijn we naast reguliere detachering ook totaalprojecten aan gaan bieden, bij ons op locatie. Rond 2013 waren de mogelijkheden daartoe bij klanten wat ruimer. Dat is een beetje de geboorte van het huidige BPO-onderdeel (Business Process Outsourcing, red.) geweest. Het is mooi om te zien dat deze nu een ijzersterk onderdeel is van de organisatie. Ik ben trots dat ik daar vanaf 2013 in de rol van directeur Business Development een steentje aan heb mogen bijdragen.

Over trots gesproken, toch nog een stukje nostalgie dan. Wat is je eerste herinnering aan Talent&Pro?

Dan denk je toch vaak aan de gezellige momenten, zoals de uitjes met collega’s. De eerste unitavond die ik meemaakte met team Verzekeringen schiet me te binnen. Gingen we kamperen in een weiland. Zonder verwarming, met alleen wat tentjes en een barbecue. We waren net wat aan het opkrabbelen na de klappen van de crisis, dus groots konden we het niet aanpakken. Maar het was wel een fantastische avond. Wat het extra bijzonder maakt is dat dit dus het eerste uitje sinds tijden was. De opkomst was mager, maar je kreeg wel de die-hards. Die kwamen dan maandag op opdracht en vertelden hun collega’s de mooiste verhalen. Mede daardoor groeide het succes van onze evenementen van een simpele barbecue naar spectaculaire ski-trips en eindejaarsfeesten met honderden collega’s.

Dan hebben we nog geeneens gevraagd naar je mooiste herinnering?

Mijn tijd bij T&P was een lange mooie herinnering. Het had alles. Enerzijds was het een versnelde cursus in ondernemen voor gevorderden. Op verjaardagen zeg ik weleens dat ik een boek zou moeten schrijven over mijn avontuur bij Talent&Pro, twee jaar na het omvallen van Lehman Brothers. Onze klanten zaten nog steeds in het hart van de crisis, maar tegelijkertijd begon toch de vraag naar onze professionals hard aan te trekken. Dat was keihard werken. Wat de herinneringen aan die tijd zo mooi maakt is de groep mensen met wie we toen het tij hebben gekeerd. Ik noem een Hans van Kaathoven. Een Katja Catshoek. Een Ronald Hensen. Een Lisette Valk. Wil je ooit weten wie T&P belichaamt, dan zou je die mensen moeten interviewen. Hun positiviteit en energie in die periode heeft een blijvende indruk op me achtergelaten. Het doet me goed om te zien dat zulke bewakers van de cultuur nu op bepalende posities zitten.

Ook jij schijnt nog steeds bepalend te zijn, nu in een andere rol. Wat kun je ons verklappen over je huidige activiteiten?

Ik heb na mijn tijd bij Talent&Pro gezocht naar een balans tussen wie ik ben en wat ik heb geleerd van ondernemen. Die kennis heb ik meegenomen en dat heeft mij de mogelijkheid geboden om in een breed segment aan bedrijven te investeren. Zo nu en dan krijg ik de mogelijkheid om mensen te helpen bij het realiseren van mooie ideeën. Zo heb ik recent een natuurkundige begeleid die een nieuw soort batterij heeft uitgevonden. Hem wil ik graag helpen zijn creatie naar een volgend niveau te tillen.

Heb je afsluitend nog een boodschap voor T&P’ers en kandidaten die aan de start staan van hun carrière?

Ik hoop dat ons bedrijf de energie blijft behouden die het altijd heeft gehad. Het bruiste altijd. Als een sollicitant in de hal kwam zei die dat ook altijd. Ik zou willen dat jullie die energie vasthouden. Dat is namelijk de thermometer voor werkgeluk wat mij betreft. Mensen voelen het, van de sollicitant tot de klant tot de leverancier van de potloden en pennen. Als je dat weet over te brengen op elkaar en op nieuwe collega’s, dan leveren zij dezelfde energie ongetwijfeld op de afdelingen bij onze klanten. Blijf dat aanstekelijke T&P-vuurtje vooral samen verspreiden!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01