Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Gert Jaap Haan: aanvoerder van T&P’s Special Forces

Khalid Toufik
3 oktober 2019
 | Leestijd:

Vandaag presenteren we het volgende lid van de Talent&Pro Wall of Fame: Gert Jaap Haan. Gert Jaap heeft binnen Talent&Pro verschillende rollen bekleed, waaronder die van trainee, People Manager, Account Manager, aandeelhouder en uiteindelijk ook directeur. Inmiddels (onderneemt en) woont Gert Jaap met partner Nynke en kinderen Bonne en Fedde op Ibiza. Een mooie zonnige stip aan de horizon voor de nieuwe generatie T&P’ers. Want ook Gert Jaap begon als Talent. Van Talent werd hij koersbepaler, op people-vlak, op actuarieel vlak en op bedrijfsfilosofisch vlak. We maakten gebruik van een van zijn bezoekjes aan Utrecht om hem te verrassen met zijn selectie voor onze Wall of Fame.

Gert Jaap, fijn dat je tijd vrij kon maken om iets te vertellen over jouw tijd bij Talent&Pro. Kun je ons vertellen hoe het allemaal startte?

Zeker. Ik ben in 2003 in dienst getreden als starter bij A Sure Talent, vier jaar na de oprichting van de organisatie die we nu allemaal kennen als Talent&Pro. Ik had de HEAO-opleiding Management, Economie & Recht aan de Hogeschool van Utrecht gedaan,  en was in 2003 klaar. Tijdens mijn opleiding heb ik verschillende baantjes gehad in de financiële dienstverlening. Maar op het moment van afstuderen had ik – zoals waarschijnlijk zoveel starters – eigenlijk nog geen flauw idee van wat ik op de lange termijn wilde. Ik ben toen op een carrièrebeurs in Utrecht de stand van A Sure Talent tegengekomen. De ongedwongen sfeer en het feit dat het niet nodig was om al te weten wat je wilde worden gaf mij rust in de start van mijn carrière. Bij Talent&Pro kreeg ik het gevoel van vertrouwen dat ik mijzelf kon gaan ontwikkelen.

Er was kennelijk een klik. Wat staat je bij van je eerste weken bij Talent&Pro?

Vooral mijn eerste opdracht, bij Nationale-Nederlanden. Ik heb daar vier maanden gezeten, in een callcenter. Ik kreeg 60 telefoontjes per dag voor mijn kiezen… Dat was natuurlijk een prima leerschool. Ik was daarna echt niet meer bang om de telefoon op te nemen. Vervolgens ben ik naar ABN AMRO Hypotheken Groep gegaan. Ik ben begonnen met offertes maken. Doordat ik aanbood om op een andere afdeling de offertes te komen nieten, waar natuurlijk niemand op die afdeling zin in had, heb ik de stap naar die afdeling kunnen maken. Dat was bij Moneyou, een online label voor hypotheken van ABN AMRO. Uiteindelijk werd ik daar coördinator. Hier kwam ik er echt achter dat ik niet van de inhoud ben, maar mij wilde richten op het management vak.

´Ik kreeg 60 telefoontjes per dag voor mijn kiezen… Dat was natuurlijk een prima leerschool. Ik was daarna echt niet meer bang om de telefoon op te nemen.´

Bikkelen voor de Wft Basis was niet voor jouw weggelegd dus?

De vakbekwaamheidseisen en Wft’s bestonden in 2003 nog helemaal niet in de huidige vorm. Je kreeg tijdens de introweek een dik studieboek, Assurantie A, waar de informatie in stond die je nodig had als klantmedewerker in de verzekeringen. De belangrijkste overeenkomst vergeleken met nu is dat toen ook met hoogopgeleide starters gewerkt werd bij Talent&Pro. Dus een hbo- of wo-diploma was ook toen voor zowel ons als voor opdrachtgevers de belangrijkste voorwaarde om te kunnen starten met het traineeship.

Je ontdekte dat je richting het management wilde. Wat was je volgende grote stap binnen Talent&Pro?

In 2004 kregen de plannen om een actuariële afdeling te beginnen vorm. Martijn Camphens was Pro’er en werd het commerciële gezicht van de afdeling. Ik werd erbij gehaald om de interne organisatie vorm te geven. Dat betekende dus ook het, voor T&P typerende, stukje zorg en aandacht voor onze collega’s. Martijn en ik verdeelden de taken tussen ‘Sales’ en ‘People’. Op die manier ontstond eigenlijk ook de rol van de People Manager. Voorheen was je als Relatie Manager verantwoordelijk voor beide, vanaf toen werd dat anders.

Wat deed je allemaal als People Manager avant la lettre?

We waren in 2004 nog een stuk kleiner dan nu het geval is. De unitstructuur bestond nog helemaal niet. People Management hield dus in HR-, recruitment-, marketing- én evenementenwerkzaamheden. Eigenlijk alles in een. Van uren boeken van de gedetacheerde collega’s in mijn team tot aan carrièrebeurzen bezoeken met collega’s als Annemarie Ehren en Patricia Vlooswijk om die talenten en professionals te werven voor Talent&Pro. Als People Manager Actuarieel mocht ik de bèta’s zowel werven als coachen tijdens de start van hun carrière. Een aantal toppers dat binnen de unit Actuarieel daarna nog jarenlang de kar heeft getrokken, en nu binnen House of Bèta, hebben we toen binnengehaald. Dan heb ik het over een flink deel van de Principal Consultants van House of Bèta, maar ook de huidig Commercieel Directeur Paul Woerde.

´Een aantal toppers dat binnen de unit Actuarieel daarna nog jarenlang de kar heeft getrokken, en nu binnen House of Bèta, hebben we toen binnengehaald. Dan heb ik het over een flink deel van de Principal Consultants van House of Bèta, maar ook de huidig Commercieel Directeur Paul Woerde.´

Waarin heb je je het meest onderscheiden binnen Talent&Pro denk je? Wat is hetgeen dat jou een plekje op de Wall of Fame heeft bezorgd.

Ik ben initiator dan wel betrokken geweest bij verschillende initiatieven die nu een belangrijk onderdeel zijn van Talent&Pro. Die hebben achteraf kennelijk een dusdanige impact gehad dat ik in het rijtje Wall of Fame-kandidaten terecht ben gekomen. Met Actuarieel hebben we bijvoorbeeld de basis gelegd voor die duidelijke splitsing tussen relatiebeheer richting klanten en enerzijds en de coaching en ontzorging van onze eigen talenten en professionals anderzijds. Die focus op één discipline sloot goed aan bij de celfilosofie van Eckart Wintzen, waar Cint en Maarten ook voorstander van waren. Die visie stelt dat een organisatie het best functioneert als de mensen daarbinnen elkaar kennen en zelf verantwoordelijkheid dragen voor de resultaten. Dat betekende voor onze organisatie een splitsing in business units, elk bestaande uit een Unit Manager, People Managers, Account Managers, een Recruiter en Projectmedewerkers. Dit is een belangrijke ontwikkeling binnen Talent&Pro geweest, waarin we met Actuarieel een toonaangevende rol hebben gehad.

We kunnen ons ook voorstellen dat je je hebt onderscheiden met jouw eigen ontwikkeling. Van nog niet weten wat je wilt, naar Talent, naar People Manager naar Directeur in vrij korte tijd. Wanneer werd je eigenlijk opgenomen in de directie?

Het was na de economische crisis dat ik de uitnodiging kreeg om aandeelhouder te worden. In 2009 kregen we nog een reddingsboei toegeworpen, dankzij een grote opdracht van een van onze trouwste klanten a.s.r. Maar in 2010 kwamen we echt op een kantelpunt. Emile Bezemer, Edwin van den Elst en Jorg Schuckmann stapten in het bedrijf en waren op zoek naar een vierde man als mede-eigenaar. Ik was toen zeven jaar in dienst en wilde bijdragen aan het voortbestaan van T&P. Als commercieel directeur Verzekeringen ben ik daarna nog vijf jaar in de operatie actief geweest, en ook nog een jaar als directeur bij zusterlabel Profource, om dat weer succesvol te helpen maken.

Van alles wat je hebt gezien, gedaan en betekend binnen Talent&Pro, waar ben je persoonlijk het meest trots op?

Los van het fundament dat destijds is gelegd voor de structuur van Talent&Pro, ben ik vooral ook heel trots op de groep Actuariëlen die we toen hebben gevormd. Daarin kwam eigenlijk alles terug wat we wilden bereiken met T&P: een goeie sfeer creëren met een hele leuke en loyale groep mensen, die het ook leuk vonden om samen activiteiten te organiseren en ondernemen. Bèta’s zijn over het algemeen bescheiden en introvert. Het is ons toen denk ik echt goed gelukt om onze mensen te helpen beseffen dat ze unieke talenten hebben. Dat zij daarom op de zwaarste opdrachten geplaatst worden met de hoogste tarieven. Het waren echt onze ‘special forces’. Dat ze bescheiden bij ons binnenkwamen en op een gegeven moment met de borst vooruit durfden lopen, daar ben ik echt heel erg trots op.

´Bèta’s zijn over het algemeen bescheiden en introvert. Het is ons toen denk ik echt goed gelukt om onze mensen te helpen beseffen dat ze unieke talenten hebben. Dat zij daarom op de zwaarste opdrachten geplaatst worden met de hoogste tarieven. Het waren echt onze ‘special forces’.´

Is dat wat jou T&P’er in hart en nieren maakt? Ondanks de vele mooie stappen die jij zelf hebt gemaakt, toch het meest trots zijn op de groei die je bij anderen ziet?

Zeker weten. Het mooiste voor mij is investeren in iemands potentieel en dat tot wasdom zien komen. Dat heb ik bij T&P altijd geprobeerd, en dat doe ik nu nog steeds. Een omgeving creëren of mogelijk maken waarin anderen succes kunnen hebben. Bij T&P krijg je allemaal de kans om je te ontwikkelen. Dat avontuur met jezelf aangaan is mooi. Dat ik daarin iets kan betekenen vind ik nog altijd heel bijzonder.

Je woont nu op Ibiza met je gezin. Betekent dit dat je klaar bent met ‘work hard’, en alleen nog tijd vrijmaakt voor ‘play hard’?

Ik investeer nog altijd in jonge ambitieuze mensen. Zowel financieel als met tijd en advies. Vanuit mijn voorliefde voor duiken en het milieu ben ik bijvoorbeeld betrokken bij La Bella Verde, een start-up van een aantal jonge ondernemers dat Catamarans ombouwt tot eco-catamarans. Volledig zonne-energie- en elektrisch aangedreven. Met La Bella Verde hebben we ook een stichting waarmee we beach clean-ups en voorlichting op scholen organiseren. Alles om de schoonheid van en leven op het mooie eiland te behouden. We hopen met La Bella Verde de Tesla van de charteringwereld te worden.

Ook in Nederland ben ik op de achtergrond betrokken bij verschillende ondernemingen. Ik steun bijvoorbeeld mijn jongere broer Edo bij zijn inmiddels van start-up naar scale-up gegroeide bedrijf Safesight. Safesight biedt een software-platform dat organisaties en hun medewerkers helpt bij de uitvoering van veiligheidsprotocollen voor grote evenementen. Ooit gestart voor festivals, blijkt het systeem nu ook voor voetbalwedstrijden een handige tool. Onder andere FC Twente en Feyenoord maken inmiddels gebruik van de applicatie.

Er zijn genoeg mooie projecten waarin ik echt geloof en waar ik aan kan bijdragen. Dus voorlopig blijf ik in Nederland én op Ibiza bezig. Ik zorg ervoor dat ik voldoende tijd kan doorbrengen met de kinderen, met de tijd die overblijft help ik jonge mensen en jonge bedrijven hun mooie visie realiseren.

Heb je als kersvers lid van de Talent&Pro Wall of Fame nog een mooie boodschap voor onze collega’s?

Ik wil in ieder geval T&P bedanken voor het plekje op de Wall of Fame. Het maakt me enorm trots. De boodschap die ik mijn mede-T&P’ers wil meegeven is dezelfde die ik vroeger ook vaak deelde:  Ontwikkelen is eigenlijk kut. Het voelt niet altijd lekker als je er middenin zit. Maar als je vertrouwen krijgt, je werkt aan jezelf, en je krijgt het toch voor elkaar om stappen vooruit te zetten… Niets is mooier dan dat. Dat vertrouwen hebben Maarten en Cint ooit aan mij gegeven. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: dat vertrouwen geeft je vleugels. Ik ben er trots op dat ik hetzelfde kan betekenen voor anderen, precies op de manier die Maarten en Cint denk ik bedoeld hebben. Ik hoop dat jullie, de huidige generatie T&P’ers, dat goede werk samen voortzetten.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01