Wall of Fame | Talent & Pro

WALL OF FAME | Lisette Valk: van trainee naar directie!

Khalid Toufik
19 november 2021
 | Leestijd:

Weinig mensen kunnen zeggen dat ze onderaan de ladder begonnen en het schopte tot aan de directie. Lisette Valk is daar een van. Ze zwaaide dit jaar af bij Talent&Pro na ruim 17 jaar dienst. Kort na haar vertrek vroegen we Lisette om nog iets langer bij ons te blijven, in de vorm van permanent lid van onze Wall of Fame. Met dit interview blikken we kort terug op de carrière van een T&P-legende en bedanken we haar voor zeventien mooie jaren.

Kun je kort iets vertellen over de mens achter de Wall of Famer?

Zeker. Ik ben 41 jaar en woon samen met Floris, onze zoon en dochter sinds een aantal jaren in Houten. Terug naar mijn roots.  Ik was 23 jaar toen ik bij Talent&Pro begon aan het traineeship Verzekeringen en ben dit jaar uit dienst gegaan bij dit mooie bedrijf om een nieuw avontuur tegemoet te gaan.

Waarom heb je bij Talent&Pro gesolliciteerd in 2004?

Ik was na mijn afstuderen op zoek naar mijn eerste fulltime baan. In het Financieel Dagblad kwam ik toevallig een lijstje tegen van de tien beste werkgevers van Nederland. In dat lijstje stond T&P, als destijds nog klein bedrijfje. Ik moet eerlijk zeggen dat de jaarlijkse wintersport mijn aandacht trok, maar zeker ook de belofte dat het een werkgever is waar je veel kan leren viel in positieve zin op. Bovendien sta je niet zomaar in een lijstje tussen de KLM’s, Shells en ABN AMRO’s van de wereld. Ik besloot te solliciteren.

Wat weet je nog van die sollicitatie?

Het eerste gesprek was met Patricia Vlooswijk, het tweede met Daphne Boogh. Maar al na het eerste gesprek wist ik: hier wil ik werken. Het voelde direct heel goed en dat gevoel werd daarna alleen maar bevestigd.  Ook sloot het profiel van Talent&Pro perfect aan op de fase waarin ik me bevond. Ik wist zeker dat ik nog veel moest leren. En Talent&Pro bood die mogelijkheid. Samen met een klasje van acht andere starters begon ik aan de introductieweek en mocht ik me voorbereiden op mijn eerste opdracht.

Ongetwijfeld een spannende periode waarin je veel hebt geleerd. Waar mocht jij als eerst aan de slag?

Destijds heette het nog Stad Rotterdam Verzekeringen, inmiddels is het a.s.r. Ik kwam daar terecht bij het onderdeel Autoverzekeringen. Daar deed ik mutaties, berekende ik schadevrije jaren en behandelde ik bijvoorbeeld polissen die geroyeerd moesten worden. Echt de basis van de basis. Daar was ik blij mee. Mijn tweede opdracht was op de front office van een levensverzekeraar. Net zoals veel startende professionals vond ik het telefonisch klantcontact spannend. Mensen bellen vaak als ze niet tevreden zijn, ze bellen nooit om je een compliment te geven. Als startend adviseur wil je natuurlijk elk gesprek positief afsluiten voor de klant, maar omdat ik ook nog niet alle kennis had ervaarde ik toch wel spanning in het begin.

Van die opdracht heb ik echt enorm veel geleerd. De gesprekstechnieken die ik tijdens de trainingen van Talent&Pro had geleerd, kon ik echt toepassen in klantgesprekken. Je leert goed luisteren, zonder zelf zaken in te vullen en echt de vraag van de klant te achterhalen. Ook het continu omschakelen en je aanpassen aan een nieuw gesprek en een nieuwe situatie kon ik  later als People Manager ook weer toepassen. Zoals voor alles geldt: oefening baart kunst. Je wordt er vanzelf beter in.

Als People Manager ademde ik het gedachtegoed, ook omdat ik zelf onderaan de ladder ben begonnen als trainee. Dat maakte dat ik het ook goed kon uitdragen naar mijn eigen teams door de jaren heen.

Waarom denk je zelf dat je bent voorgedragen voor de Wall of Fame?

Ik denk of hoop eigenlijk dat dat twee redenen heeft. Enerzijds heb ik in die zeventien jaar alle fases van het bedrijf doorgemaakt. In die periode is Talent&Pro van een scale-up naar een groot bedrijf met een internationale moeder (House of HR, red.) gegroeid. Alle stappen daartussenin heb ik mogen meemaken. Ik hoop dat mijn collega’s vinden dat ik daar op een positieve manier aan heb bijgedragen. Daarnaast denk ik dat ik altijd goed in staat ben geweest om de gedachte en visie van Talent&Pro door te vertalen in mijn werk. Als People Manager ademde ik het gedachtegoed, ook omdat ik zelf onderaan de ladder ben begonnen als trainee. Dat maakte dat ik het ook goed kon uitdragen naar mijn eigen teams door de jaren heen.

Welke functies heb je allemaal gehad in die zeventien jaar bij Talent&Pro?

Na twee jaar als consultant ben ik People Manager geworden. In die tijd bestond de huidige unitstructuur nog niet, dus je had een divers team consultants onder je hoede. Nadat de units hun intrede deden ben ik People Manager Bancair geworden. In 2014 heb ik de stap gemaakt naar de rol van HR Manager en eind 2019 trad ik toe tot de directie van Talent&Pro.

Organisaties en de mensen daarbinnen veranderen natuurlijk continu. Als T&P-alumna met zeventien jaar ervaring: in hoeverre is dat het geval geweest bij Talent&Pro?

Een van de belangrijkste waarde die ik voor mezelf altijd heb meegenomen is een slogan die Talent&Pro in 2006 introduceerde: “Fouten maken mag”. Ik vond het een hele geruststellende gedachte om te weten dat ik het niet gelijk perfect hoefde te doen, maar uiteraard wel moest leren van mijn fouten. Voor mij is die zin altijd de kern gebleven van hoe wij mensen ontwikkelen. Er moeten namelijk dingen fout gaan, zodat je de urgentie voelt dat er iets moet veranderen. Immers, als alles goed gaat blijf je doen wat je al deed. Met als gevolg dat je niet zult groeien. De gedachte van de zin “fouten maken mag” is heel veel jaren later ook doorvertaald in ons eigen coachingsmodel IMPACT.

De paradox is alleen dat de maatschappij inmiddels wel heel erg is veranderd. Die geeft ons de indruk dat je leven en carrière perfect moeten zijn, wat veel meer druk geeft op zowel de nieuwe generatie als de oude generatie T&P’ers. Gevoelsmatig is het dan moeilijker om je kwetsbaar op te stellen, terwijl die kwetsbaarheid omarmen juist nodig is om te groeien.

Er moeten namelijk dingen fout gaan, zodat je de urgentie voelt dat er iets moet veranderen.

Op welke bijdrage aan Talent&Pro ben je het meest trots?

Dan ga ik voor de totstandkoming van onze eigen cao. Deze heeft de basis gelegd voor de vaste structuur van onze arbeidsvoorwaarden en luidde een nieuwe fase in voor het bedrijf. Daar is flink wat werk aan voorafgegaan. We deden het allemaal voor het eerst. Na een lange periode van ontwerpen en onderhandelen kwam een mooie basis-cao tot stand, waar ook de NTPP (werknemersvereniging van T&P, red.)) een hele waardevolle rol in heeft gespeeld.

Een cao is mooi, maar het is vervolgens ook zaak om een goed pakket af te leveren voor je medewerkers. Dat zat hem bij ons in het totaalplaatje, dus het geheel aan afspraken. Niet alleen het salaris, maar ook de opleidingen, de lease-auto en de evenementen die we organiseren. En natuurlijk de bereidheid om altijd met medewerkers daarover in gesprek te gaan. Die samenwerking is altijd goed en constructief geweest. Medewerkers en directie hebben nooit lijnrecht tegenover elkaar gestaan. We hebben altijd hetzelfde doel voor ogen gehad, namelijk de beste werkgever zijn voor onze medewerkers. Ter illustratie, bij de vakbond was er eens een bijeenkomst waarbij leden werden gevraagd een afgevaardigde vanuit de werkgever mee te nemen. Op uitnodiging van Stefan (Aarsel, red.) ben ik meegegaan. Ik was de enige die er namens een werkgever zat. Dat zegt denk ik veel over de relatie tussen Talent&Pro, haar medewerkers en hun belangenbehartigers.

Hoe ziet de toekomst eruit voor jou?

Wat ik me realiseerde na mijn vertrek bij Talent&Pro dit jaar is wat een unieke reis ik heb doorgemaakt. Ik heb eigenlijk niet bij één, maar bij zes verschillende bedrijven gewerkt. En die bagage geeft mij unieke kennis. De lessen die ik hieruit heb geleerd wil ik gebruiken in een nieuwe rol. Er zijn een heleboel start-ups en scale-ups die willen groeien. En ik kan daar een belangrijke rol in spelen. De branche maakt me niet uit, maar werken met jonge ambitieuze mensen die hun hele carrière nog voor zich hebben, dat spreekt me nog steeds heel erg aan.

Bouw je carrière zoals je een huis bouwt. Zorg voor een stevige fundering en neem je tijd ervoor.

Als je die starters nu een van die lessen zou moeten meegeven. Welke is dat dan?

Ik zou zeggen: bouw je carrière zoals je een huis bouwt. Zorg voor een stevige fundering en neem je tijd ervoor. Je moet nog heel lang werken, dus je hoeft niet in de eerste tien jaar van je carrière al dat ultieme doel bereikt te hebben. Maar met die stevige fundering kun je wel net zo hoog blijven bouwen als je zelf wilt.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01