Gaulili van den Ham

Gaulili van den Ham over het opleidingstraject Zakelijk Financieren

Khalid Toufik
4 april 2022
 | Leestijd:

Een van de manieren waarop Talent&Pro zorgt voor verbetering is door het opleidings- en opdrachtenaanbod voor consultants continu door te ontwikkelen. Bij de unit Match&More werd daar in het kader van de 366 Dagen Beter-agenda een nieuw traineeship voor ingericht met als focus Business Banking. Het traject voorziet starters en professionals in het bankwezen van een gedegen opleidingstraject, waarin consultants zich ontwikkelen tot specialist in zakelijk financieren. Max Pleiter is als Account Manager betrokken geweest bij de opstart van het programma. Gaulili van den Ham koos voor het traject.

Voor wie is het traineeship Zakelijk Financieren interessant?

Max: “Business Banking is interessant voor kandidaten die bankieren interessant vinden en dan met name op zoek zijn naar de complexere opdrachten. Bij Business Banking krijg je te maken met ondernemers of mensen uit organisaties die zelf al goed in de materie zitten. Zakelijk bankieren vereist voorkennis van de financieringsspecialist en er zijn veel meer bijzonderheden waar je rekening mee moet houden. Is er sprake van een BV  of NV? Hoe zien de jaarcijfers eruit van de onderneming? En wat is de liquiditeitspositie van het bedrijf? Bij ons werken hoogopgeleide consultants die toch vaak ook de uitdagingen van het zakelijk financieren waarderen, waar een sterk analytisch vermogen goed van pas komt.”

Hoe is het programma tot stand gekomen?

Max: “Het Business Banking-programma is vorig jaar begonnen als pilot. De huidige opleidingsstraat is het resultaat van de ervaringen die we uit die pilot meenamen. Wat fijn is aan het programma is dat het traject gewoon klaarligt voor alle consultants binnen onze unit Match&More, zowel voor starters als voor collega’s met meer ervaring.

Het idee ontstond toen we bij onze opdrachtgever Rabobank een groei in het aantal aanvragen vanuit het zakelijk segment signaleerden. Een behoefte die door corona in een stroomversnelling raakte. De financiële onzekerheid heeft veel ondernemers ertoe bewogen om nieuwe financieringen en kredieten aan te gaan om te kunnen voortbestaan. Ook zijn afspraken tussen ondernemers en banken herzien om die organisaties te redden. Daarvoor waren meer professionals nodig die de financieringen kunnen verstrekken. Daar wilden wij voor onze opdrachtgevers graag een bijdrage in leveren. Bovendien is de specialisatie richting business banking een veelgehoorde ambitie bij onze consultants. Bij het formuleren van verbeterplannen kijken we altijd hoe we onze klanten en consultants daarmee vooruithelpen.”

Welke verbetering biedt het programma precies aan onze consultants?

Max: “Het Business Banking-programma biedt hen focus en maatwerk. De wereld van financieren is heel breed, en een keuze maken in de onderwerpen, producten en klantgroepen kan dan een uitdaging zijn. Het Business Banking-programma biedt daar een antwoord op. Gericht met de opleiding tot zakelijk financieringsspecialist bezig zijn betekent dat we deze collega’s gericht kunnen matchen. Deze consultants kunnen we tegelijk maatwerk bieden met de opleidingen uit de bijbehorende opleidingsstraat. Die basis kunnen we verder invullen door het programma te verdiepen, bijvoorbeeld aan de hand van thema-avonden “zakelijk financieren” met interessante en inspirerende sprekers vanuit het vakgebied.”

Welke verbetering biedt het programma aan onze opdrachtgevers?

Max: “Naast de drukte in het het zakelijk financieren als gevolg van corona draait de Nederlandse economie ook gewoon heel goed. We zien dat er bij ondernemers nog steeds een financieringsbehoefte is, dus we verwachten ook dat die grote vraag naar onze specialisten voorlopig aanhoudt. Dat is anders bij een afdeling Bankgaranties, waar de werkzaamheden een stuk gevoeliger zijn voor internationale politieke en economische gebeurtenissen.”

Wat is de rol van de People Managers binnen jullie unit in de uitrol van het traineeship Zakelijk Financieren?

Max: “Bij een complex thema zoals zakelijk financieren, waar de werkzaamheden divers zijn, is het des te belangrijk dat een People Manager scherp heeft waar de ambities van een consultant liggen. En of de kwaliteiten van de consultant aansluiten bij de rol van een consultant Business Banking. Ook kijken onze People Managers mee naar het opleidingsaanbod. Zodat we, naast de unieke bijdrage die deze coach levert, consultants ook inhoudelijk maatwerk kunnen aanbieden. Onze People Managers zijn onze voelsprieten binnen onze groep consultants en bevinden zich in de ideale positie om ervaringen en wensen om te zetten in verbeterplannen.”

Gaulili van den Ham is consultant binnen de unit Match&More en koos zelf voor de specialisatie in zakelijk financieren. Na opdrachten bij de startersdesk voor beginnend ondernemers, op het gebied van Customer Due Dilligence (klantacceptatie) en binnen het onderdeel bijzonder beheer, houdt zij zich nu bezig met de analyse en verwerking van inkomensverklaringen.

Op welk moment besloot je om te gaan voor de wereld van zakelijk financieren?

Gaulili: “Precies wat Max aangeeft, business banking is complexere materie binnen het bankwezen. De ondernemingsvormen waar je mee te maken krijgt zijn divers, met wellicht de eenmanszaak als kleine uitzondering. Als je met een BV of NV te maken krijgt ontstaan er direct juridische vragen, bijvoorbeeld omdat de ondernemer niet persoonlijk aansprakelijk is voor de lening. Terwijl je bij een particuliere klant voornamelijk te maken hebt met inkomen uit loondienst en een werkgeversverklaring, is het dossier bij een zakelijke klant veel dikker. Ondernemers hebben bijvoorbeeld geen vast inkomen en daarnaast spelen er ook allerlei andere omstandigheden die invloed hebben op de financieringsaanvraag.”

Welke kennis en vaardigheden doe je op tijdens het opleidingstraject?

Gaulili: “De opleidingen bieden handige houvast waarmee je je kunt verdiepen in de zakelijke markt. Dankzij de trainingen Balanslezen, Zakelijke Kredietverlening en Kasstroomanalyse op je cv ben je bovendien interessanter voor opdrachtgevers. Je weet hierdoor beter hoe een bedrijf financieel in elkaar zit en je leert hoe je een jaarrekening leest. De opleidingen en mijn ambitie sluiten goed aan bij de opdrachten die ik doe. De Startersdesk, waar ik ervaring mocht opdoen met klantacceptatie, vormde wat dat betreft een goede kennismaking met de materie. Hierdoor was een vervolgstap als zakelijk financieringsspecialist of IKV Specialist mogelijk. Bovendien zijn de gesprekken die je tijdens deze opdrachten met zakelijke klanten hebt enorm waardevol en leerzaam.”

366 Dagen Beter bij Talent&Pro

Benieuwd geworden naar een carrière als Business Banking consultant of specialist zakelijk financieren? Bekijk dan het traineeship Zakelijk Financieren. Lees ook alles over onze 366 Dagen Beter-agenda!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01