IT-carrière starten zonder diploma: dat kan met dit traineeship

Khalid Toufik
29 november 2023
 | Leestijd:

Een IT-carrière starten zonder diploma in IT, is dat mogelijk? Kun je werken in een vakgebied als je daar niet voor bent opgeleid? De meeste mensen zouden volmondig verklaren: nee, dat is een slecht idee. Niemand zou een advocaat zonder uitgebreide en bewezen kennis van de wet willen. Of een huis laten ontwerpen door iemand zonder een voltooide studie bouwkunde of architectuur op zijn cv. Is dat voor een IT’er anders? Wij denken van wel. En dat er verschillende redenen zijn om juist te kiezen voor een IT-carrière als je geen eerdere ervaring met IT op professioneel vlak hebt.

Waarom kiezen voor een carrière in IT zonder de juiste diploma’s?

Kiezen voor een carrière in de IT, ook als je niet over de juiste diploma’s beschikt, komt steeds vaker voor. Wij zien en snappen waarom. De IT is bij uitstek een vakgebied waar praktische ervaring en vaardigheden net zo belangrijk zijn als formele diploma’s waar je jaren voor hebt gestudeerd.

IT-professionals maken steeds vaker gebruik van online mogelijkheden om aan zelfstudie te doen en certificeringen te halen. En steeds vaker bieden werkgevers mogelijkheden om je on the job te ontwikkelen richting de IT. Door middel van zelfstudie kun je ook zonder relevant papiertje werken aan een portfolio als bewijs van je bekwaamheid. Ook realiseren steeds meer bedrijven zich dat een goede IT’er over meer eigenschappen moet beschikken dan kennis van programmeertalen en systemen. Ook communicatieve professionals met een analytisch en probleemoplossend karakter blijken aantrekkelijk voor de branche.

Wat zijn de mogelijkheden voor een carrière in de IT zonder de juiste opleiding?

De meest populaire optie hiervoor is een traineeship. Traineeships zijn gestructureerde programma’s die ontworpen zijn om starters de kans te geven om zich te ontwikkelen naar een bepaald beroep. Dat is geen modern fenomeen. Al in de middeleeuwen boden gilden van verschillende ambachten mogelijkheden om in de leer te treden bij een meester. Dit soort gebruiken was weliswaar minder gestructureerd, maar deelt toch een aantal belangrijke kenmerken met een traineeship. Je komt fris ergens binnen, werkt meteen mee, leert on the job van ervaren professionals en binnen de kortste keren ben je zelf de specialist in het vak.

Een IT traineeship kun je volgen bij detacheringsbureaus zoals House of Bèta, Young Capital NEXT en Calco, of in dienst van organisaties zoals de NS en de Rijksoverheid.

Zelfstudie en ondersteuning: wat is jouw eigen verantwoordelijkheid binnen een traineeship?

Dat je geen opleiding hebt gehad in de richting van IT, betekent niet dat je op hetzelfde startniveau zit als alle anderen binnen je traject van werken en leren in de ICT. Hoe meer je in je vrije tijd investeert in zelfstudie, hoe minder je dat hoeft te doen on the job. En hoe sneller jij je ontwikkelt.

Los van je technische kennis en vaardigheden, kan er een verschil zitten in de mate van ondersteuning die je nodig hebt. Dat je over uitstekende IT-skills beschikt, zoals programmeren, betekent niet dat je uitstekend binnen een Scrumteam bij een grote organisatie functioneert. Je moet goed samenwerken, je moet je kunnen inleven om de wensen van gebruikers te begrijpen, je moet je snel kunnen aanpassen aan veranderingen en je moet helder kunnen communiceren over je ideeën en voortgang. Vooral omdat Agile/Scrum werken nauwe afstemming tussen verschillende disciplines vraagt.

Beide aspecten bepalen het tempo waarmee jij groeit op professioneel vlak dankzij een traineeship IT zonder relevante vooropleiding.

Wat kun je verwachten van een traineeship IT zonder IT-opleiding?

Dat kunnen je voorgangers natuurlijk veel beter vertellen. Zowel Claire van Haver als John van Beek en Malcolm Kratz startten hun traineeship in de IT zonder daarvoor de juiste opleiding gevolgd te hebben. Als starter of als carrièreswitcher timmeren ze op verschillende manieren aan de weg. Door opleidingen, werkervaring en coaching van hun People Manager maakten zij in korte tijd al mooie stappen bij Talent&Pro en House of Bèta.

Wanneer start jij jouw IT-carrière bij Talent&Pro?

Bekijk het traineeship IT zonder vooropleiding in IT en solliciteer direct.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01