Next Career in IT: hoe Malcolm Kratz van een hobby een professie maakte

Khalid Toufik
28 augustus 2023
 | Leestijd:

Kunstenaar, ondernemer, activist, onderwijzer of IT’er? Wat dacht je van: allemaal. Want Malcolm is nog geen halfjaar in dienst bij Talent&Pro-label House of Bèta, maar heeft al flink wat indrukwekkende werkervaring op zak. Als autonoom kunstenaar zette die creaties in voor goede doelen, binnen het onderwijs hield die zich voor musea en scholen bezig met vernieuwing. Maar de voorliefde voor IT kreeg pas echt een professionele wending met hun sollicitatie bij Talent&Pro. 

Van het onderwijs naar de IT: hoe heeft die verandering in jouw carrièreplannen vorm gekregen?

Het is denk ik allemaal begonnen met mijn studie Filosofie. Onderwijs en leren genoten altijd al mijn belangstelling. Door die interesse in het onderwijs ben in die sector in gerold. Ik wilde geen docent worden, maar docenten begeleiden en de vernieuwing van ons onderwijs ondersteunen. Ik heb bijvoorbeeld bij het Stedelijk Museum als education officer gewerkt aan nieuwe onderwijsprojecten. Soms in samenwerking met andere grote musea, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Daar heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van programma’s voor verschillende doelgroepen, van basisscholen tot universiteiten.

Daarnaast hield ik me bezig met interne scholing, bijvoorbeeld op het gebied van gender en racisme. Ik kwam er toen achter dat er ook in het onderwijs de nodige strubbelingen waren met IT. Dat gevoel werd versterkt toen ik voor een samenwerkingsproject met Fourcast for Education en Google meer mocht proeven van de IT kant van het onderwijs. Er is daar een groot gebrek aan kennis van informatietechnologie. Het was dankbaar werk om docenten te helpen bij de didactische inzet van IT.

Toch heb je ervoor gekozen om je volledig te focussen op IT. Waarom?

Zelf programmeerde ik van jongs af aan al zelf websites en apps. Ik heb een tijdje geleden ook mijn huis volledig geautomatiseerd. Dus hobbymatig was ik al vrij actief bezig met technologie. Nadat ik voor mijn werk als consultant meerdere malen het hoofdkantoor van Microsoft had bezocht snakte ik naar meer. Daarvoor moest ik mezelf professionaliseren vond ik. Ik wist niet zo goed hoe ik dat moest aanpakken. Ik ben 33 en al best een tijd fulltime aan het werk. Ik wilde daarom niet meer voltijd terug naar de collegebanken. Talent&Pro bood uitkomst. Ik heb meerdere vrienden die een traineeship hebben gedaan. Toen ik zag waar ze nu staan wist ik dat dit een kans was die ik moest grijpen.

 

“Ik ben 33 en al best een tijd fulltime aan het werk. Ik wilde daarom niet meer voltijd terug naar de collegebanken. Talent&Pro bood uitkomst.”

 

Je bent nu bijna een halfjaar in dienst. Hoe bevalt het?

Het is fijn dat ik op een hoger tempo door het traject heen kan. Omdat ik al veel ervaring met Python heb kan ik daarvoor bijvoorbeeld meteen de examens doen. Voordat ik vanuit Talent&Pro toegang had tot Udemy maakte ik al gebruik van Coursera om trainingen te doen. Naast de dingen die ik online kan doen probeer ik ook de opleidingen te volgen die op kantoor aangeboden worden. Dan houd je meteen goed contact met de andere collega’s die hier gestart zijn.

Ik ben inmiddels qua opleidingen al bezig met cursussen die je normaal pas in jaar 2 doet. Denk aan PowerBI, maar ook VBA, wat ik elke dag gebruik tijdens mijn opdracht. Voordat ik begin met de opleiding Certified Data Practitioner moet ik SQL, Python, PowerBI en Excel afronden. Dat komt wel goed. Ik houd ervan om te studeren.

Klinkt goed. Je refereerde al aan je opdracht. Waar zit je nu?

Ik zit momenteel op een opdracht bij een pensioenfonds. Daar ben ik in eerste instantie ingehuurd voor accountbeheer, maar al tijdens de intake was de inhurend manager geïnteresseerd in wat ik nog meer aan kennis en vaardigheden in huis had. Ik heb tenslotte ook al wat jaren ervaring als leidinggevende. Mede daardoor ben ik toen gevraagd om een datamigratie naar een nieuw systeem in goede banen te helpen leiden. Inmiddels stuur ik een klein team van tien mensen aan. Waar nodig ondersteun ik ook nog bij alledaagse data-problemen en -projecten. Van kleine Excelproblemen tot het overzien van databasekoppelingen.

Wat fijn is dat ik bij deze opdrachtgever veel vrijheid heb om meer te doen dan waar ik voor werd ingehuurd. Dat biedt mogelijkheden. Ik loop bijvoorbeeld een dag in de week mee op de afdeling die verantwoordelijk is voor cyber security. Ook heeft deze opdrachtgever een innovatielab waar gewerkt wordt aan experimentele producten. Momenteel testen ze een AI-tool die de inhoud van klantcommunicatie kan aanpassen naar het taalniveau van de ontvanger. Voor iemand zoals ik, met een sterke interesse in het inclusievraagstuk, is zo’n project natuurlijk heel tof.

Opleidingen in sneltreinvaart, een team aansturen; houd je nog wat tijd over aan het eind van je werkweek?

Je moet inderdaad wel wat keuzes maken en dingen slim organiseren. Ik merk dat ik iets minder boeken lees, maar door slim te plannen lukt het allemaal prima. Ik zit van deur tot deur een uur in het OV als ik naar mijn werk ga. Die twee uur gebruik ik regelmatig om te studeren. Dan kan ik bij thuiskomst direct een examen doen. Het tempo waarmee ik me moet bijscholen is goed te doen.

Een tip die ik anderen kan geven is om vaker te eten met vrienden. Eten moet toch iedereen, en voor een persoon meer koken kost je nauwelijks extra tijd. Zo blijf je elkaar toch lekker vaak zien.

 

“Op termijn wil ik CISO worden, en daarna wellicht de cyber security consultancy in.”

 

Wat hoop je op de langere termijn te bereiken met je carrièreswitch?

Op termijn wil ik CISO (Chief Information & Security Officer, red.) worden, en daarna wellicht de cyber security consultancy in. Er is een groot tekort aan cyber security experts, van wel 6 miljoen wereldwijd. Terwijl steeds meer zaken digitaal zijn georganiseerd: de berichtenbox van de overheid, DigiD, leerlingvolgsystemen, psychologische rapportages, noem allemaal maar op.

Tegelijkertijd is er ook steeds meer kennis aan de criminele kant van de cyberwereld. Alleen al in Nederland is het aantal gevallen van phishing flink toegenomen de afgelopen jaren. Elke dag staat er wel een bericht over een datalek in de krant. Maar ook internationaal zie je dat conflicten, zoals de invasie in Oekraïne, leiden tot een informatie-oorlog. Hacking kan enorme maatschappelijke gevolgen hebben dus. Stel dat er een waterzuiveringsinstallatie wordt gehackt. Dat zou enorme gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Het is dus een hele spannende tijd om de cyber security te werken.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01