Hybride werken voor werkgevers

Hybride werken: 5 do’s voor werkgevers

Khalid Toufik
9 december 2021
 | Leestijd:

Het is voor iedereen nog wennen aan het nieuwe normaal, waarvan iedereen eigenlijk hoopt dat het niet normaal wordt. Een besmettelijk virus waart al bijna twee jaar rond over de hele wereld en niemand weet wanneer het ergste voorbij is. Tientallen branches worstelen met de directe effecten van de pandemie, maar het bedrijfsleven lijkt vrede te hebben met de hybride vorm van deels thuis en deels op kantoor werken. In het kader van continu verbeteren bleef en blijft Talent&Pro werken aan oplossingen voor deze en andere uitdagingen. In een tweeluik bespreken we 10 tips, 5 do’s en 5 dont’s, voor werkgevers. Vandaag, deel 1: de do’s!

1. Zorg voor goede geweldige koffie

Uit de polls die al anderhalf jaar wekelijks op LinkedIn voorbijkomen blijkt toch vooral dat men overwegend de voorkeur geeft aan thuiswerken, een eerlijke verdeling van thuis en kantoor of volledige vrijheid om te bepalen wat per dag nodig is. Maar hoe voorkom je dat jouw kantoortuin steeds leger raakt en medewerkers na verloop van tijd, gewoontedieren als we zijn, helemaal niet meer naar kantoor komen? Een mogelijk antwoord: goede koffie. Het spreekwoordelijke gesprek bij het koffiezetapparaat gaat natuurlijk met name om het sociale aspect (want sociale wezens, dat zijn we ook). Maar met goede koffie zorg je er ook voor dat je medewerkers het reisje naar de koffiehoek met plezier blijven maken. Wij lieten onze medewerkers zelf proeven én kiezen welke koffiebonen zij voortaan geserveerd krijgen.

2. Zorg voor inzicht in beschikbare werkplekken

Flexibel en hybride werken betekent ook dat je als werknemer de ene dag een volle kantoortuin aantreft en de andere keer een volledig verlaten afdeling. Met een goed reserveringssysteem voorkom je dat medewerkers voor verrassingen komen te staan. Maak het voor iedereen aantrekkelijk om het juiste moment voor werken op kantoor uit te kiezen. Bij Talent&Pro werken we met de Axino-app. Onze consultants kunnen de app raadplegen en hebben dan direct inzicht in beschikbare flexplekken en de drukte die ze kunnen verwachten.

3. Zorg voor genoeg (ruime) vergaderruimtes

Wanneer je als bedrijf je kantoorpand als “meeting hub” gaat gebruiken voor je team, is het fijn dat de verdeling van werkplekken en overlegruimtes in balans is. Niets is zo zonde als een leeg kantoorhok dat volstaat met desktops, terwijl je medewerkers meer behoefte hebben aan een open en inspirerende ruimte waar ze vrij en creatief kunnen brainstormen, overleggen, plannen en discussiëren over verbeterprojecten. Bijvoorbeeld in het kader van een 366 Dagen Beter-agenda zoals we bij Talent&Pro hebben.

4. Zorg, ook bijna twee jaar na de intrede van corona, voor voldoende thuiswerkfaciliteiten

Een internetvergoeding is fijn, maar voorzie ook nieuwe collega’s in de instrumenten om vanuit huis fijn te werken. Een knop op je intranetpagina waarmee je simpel en snel je wensen kan doorgeven aan de afdeling Faciliteit is een goede optie. Bij Talent&Pro wordt de behoefte en voorraad aan thuiswerklaptops, -muizen en -monitors keurig door de kanjers van Office middels een workflow bijgehouden.

5. Zorg voor laagdrempelige blended en online methodes om te blijven leren en ontwikkelen

Ook als naar kantoor komen niet meer handig of mogelijk is. Podcasts, e-learning modules, digitale trainingen: het is allemaal mogelijk in 2021. Bij Talent&Pro werken we onder andere met YODA en Udemy, en schakelen we tussen de coronagolven probleemloos van digitaal naar fysiek en weer terug. Met de Insights van de Leaders in Academy voorzien we consultants van inhoudelijke podcasts over belangrijke thema’s.

Vijf do’s, gratis en voor niks. Klinkt onze aanpak jou als muziek in de oren? Bekijk dan onze vacatures. Misschien zit jouw droombaan er tussen.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01