Bo Alkemade Talent & Pro

Bo Alkemade over zijn werk als Financial Economic Crime analist en jurist

Khalid Toufik
10 december 2020
 | Leestijd:

Toen Bo Alkemade na zijn opleiding HBO Rechten in april 2018 startte bij Talent&Pro was er nog helemaal geen business unit Compliance, Risk & Legal. Voor deze jonge jurist vormde dat geen enkel probleem. “Ik had na mijn studie nog genoeg te leren. Daarom kwam ik op het idee om een traineeship te gaan doen.” De rest is geschiedenis. Bo is inmiddels Pro’er en jurist bij opdrachtgever Stichting Tuchrecht Banken, namens de unit Compliance, Risk & Legal. In dit korte interview deelt hij zijn ervaringen!

Bo, hoe ben je bij Talent&Pro terechtgekomen?

“Dat is eigenlijk via een omweg gegaan. De unit werd namelijk gelanceerd in april 2018, vlak nadat mijn sollicitatie de deur uit was gegaan. Ik solliciteerde dus op een plekje binnen een ander team dan waarvoor ik nu als consultant en jurist werk bij opdrachtgevers. Achteraf is dat geen enkel probleem geweest. Mijn keuze voor het traineeship Verzekeringen was eigenlijk ook gewoon een hele logische. Ik had tijdens mijn studie bij DAS Rechtsbijstand gewerkt, binnen het team dat zich bezig hield met letselschademeldingen. Dat betekende dat ik, na een soepel verlopen sollicitatie, als trainee en junior consultant kon starten bij de business unit Schade, Zorg & Inkomen.”

Wat was jouw eerste opdracht?

“Mijn eerste opdracht was bij de Europeesche Verzekeringen, waar ik als adviseur reisverzekeringen aan de slag ging. Het was iets minder uitdagend dan ik had gehoopt, maar dit bleek al snel vooral een meevaller. Ik hield daardoor voldoende tijd en energie over om snel al mijn Wft’s te halen. Dat betekende dat ik al mijn studiepunten voor het traineeship in een paar maanden tijd binnen had. De behaalde studiepunten betekende direct een mooie loonsverhoging, maar belangrijker nog is dat ik gelijk een belangrijke les leerde. Als je ergens onvoldoende uitdaging uit haalt op het werk, zijn er altijd manieren om je tijd goed te besteden. Zodat je als professional toch kunt blijven groeien. Soms ben je daarmee direct van toegevoegde waarde voor je opdrachtgever. Soms is het juist een investering in je eigen ontwikkeling. Maar de twee gaan net zo vaak hand in hand.”

Hoe kwam je bij Compliance, Risk & Legal terecht?

“Bewapend met meerdere Wft’s en zeven maanden verder was het tijd voor mijn volgende stap. Via Unit Manager Mirjam van Genderen kwam die stap. Bij de Volksbank waren ze op zoek naar een consultant die aan de slag wilde binnen de wereld van financieel-economische criminaliteit. Dit is binnen de financiële dienstverlening een heel actueel thema. Banken moeten van de Autoriteit Financiële Markten goed inzichtelijk hebben wie hun klanten zijn en hebben zelf een verantwoordelijkheid om verdachte klanten en transacties op te sporen. Binnen het compliance werkveld maakte ik zo voor het eerst echt kennis met financieel-economische criminaliteit. Bij zo’n afdeling van een bank is het niet heel makkelijk binnenkomen. Je hebt niet zomaar een sollicitatiegesprek.”

´Binnen het compliance werkveld maakte ik zo voor het eerst echt kennis met financieel-economische criminaliteit. Bij zo’n afdeling van een bank is het niet heel makkelijk binnenkomen. Je hebt niet zomaar een sollicitatiegesprek´

Wat spreekt je zo aan in het vak van financieel-economische criminaliteit?

“Het is enorm uitdagend en analytisch werk. Voor de Volksbank deed ik onderzoek naar witwassen. Het ging daarbij minder om de actuele Know Your Customer-werkzaamheden, een bekende term op de compliance-afdelingen van financiële instellingen. Daar is het credo: we hebben klanten en die moeten we kritisch bekijken. Binnen de afdeling waar ik aan de slag mocht waren onze werkzaamheden net zo analytisch, maar meer reactief. We reageerden echt op signalen. Dat kon een systeemmelding zijn, of een extern signaal vanuit de media of andere bronnen. Daar gingen we dan mee aan de slag.”

What’s next?

“Dat overstappen binnen Talent&Pro mogelijk is vind ik echt fijn. Maar ik zie voorlopig wel brood in een langer verblijf bij de unit Compliance, Risk & Legal. Na mijn opdracht bij de Volksbank kon ik namelijk ook aan de slag op verschillende juridische klussen. Ik heb eerst bij Intertrust gezeten als company lawyer. Momenteel zit ik bij Stichting Tuchtrecht Banken als legal counsel. In deze rol zie ik toe op de naleving van de bankierseed door mijn collega’s in de financiële dienstverlening. Vaak krijgen we een melding, waar ik als juridisch adviseur een eerste oordeel over vel. Blijkt het een redelijke en gegronde melding, dan bouwen we een dossier op, zodat de aanklager daar passende vervolgstappen op kan nemen. Blijkt er niets aan de hand, dan schrijven we de afwijzing en onderbouwing. Ik merk dat ik in mijn carrière bij Talent&Pro steeds meer richting opdrachten ga die aansluiten bij mijn opleiding en ambitie. Maar elke eerdere opdracht heeft tegelijkertijd wel bijgedragen aan mijn kennis over het compliance-werkveld. Het is fijn dat ik nu nog steeds kan kiezen voor twee richtingen: de puur juridische kant of de richting van compliance. Bij die laatste moet je denken aan opdrachten zoals compliance officer.”

 

´Ik merk dat ik in mijn carrière bij Talent&Pro steeds meer richting opdrachten ga die aansluiten bij mijn opleiding en ambitie. Maar elke opdracht heeft tegelijkertijd wel bijgedragen aan mijn kennis over het compliance-werkveld.´

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een traineeship bij Talent&Pro volgens jou?

“In twee jaar tijd heb ik al een berg aan ervaring opgedaan. Bij verschillende organisaties werken is echt een van de belangrijkste voordelen van detachering. Daardoor heb ik ook een veel groter netwerk ontwikkeld. Altijd handig voor je carrière. Inhoudelijk heeft het mij ook veel opgeleverd. Ik heb mijn kennis van het compliance vakgebied en mijn onderzoeksvaardigheden op het gebied van dossiervorming enorm uitgebreid. Mijn juridische kennis kan ik nu ook echt toepassen. Dat is uiteindelijk waar je voor studeert, niet? Verder is het vooral ook fijn dat je er niet alleen voor staat als consultant. Ik heb goed contact met mijn collega’s binnen de unit en probeer zo goed mogelijk een steentje bij te dragen aan hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door als redactielid te werken van Het Artikel, de interne nieuwsbrief van onze unit. Ik heb gemerkt dat ontwikkeling echt wordt beloond hier. Als je het goed doet op opdracht, je taken uitvoert en goed contact onderhoudt met collega’s, dan wordt het opgemerkt door T&P. Door extra taken op te pakken wordt je ontwikkeling ook nog eens beoordeeld met excellent. Ook draagt het  bij aan de uitbreiding van je vaardigheden, hetgeen natuurlijk alleen maar goed is voor je ontwikkeling en carrière.”

Heb je nog laatste woorden voor studerend talent en toekomstig T&P’ers?

“Zeker. Ik ervaar Talent&Pro echt als een fijne werkgever. Als het even tegenzit is er volledige bereidheid om je weer vooruit te helpen. Je hebt natuurlijk de People Manager, waarmee je met de jaren een goede band opbouwt. Dat was voor mij een van de redenen om te kiezen voor T&P. Ook belangrijk was dat er een plan voor je klaarligt als je gaat starten. Een plan voorzien van opleidingen, vaardigheidstrainingen, leerzame opdrachten en periodieke coachingsgesprekken met je People Manager. Dat plan miste ik bij andere organisaties waar ik heb gesolliciteerd na mijn studie.”


Traineeship Compliance/CDD

Klinken de ervaringen van Bo jou als muziek in de oren? Net een hbo- of wo-opleiding afgerond en klaar voor een toffe start van je carrière binnen de wereld van financial economic crime? Bekijk dan het traineeship Compliance/CDD!

 

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01