Wat is detachering

Wat is detachering en wat zijn de voordelen: zeven dingen die je moet weten

Khalid Toufik
20 juni 2023
 | Leestijd:

Wat is detachering en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog duiken we in de definitie van detachering en vergelijken we deze contractvorm met een aantal andere mogelijkheden die je als professional hebt na het behalen van je diploma. Voor young professionals biedt detachering namelijk enorm veel kansen en de mogelijkheid om snel mooie carrièrestappen te maken. Maar wat valt er nog meer te zeggen over detachering? En welke misconcepties bestaan er mogelijk over werken bij een detacheringsbureau? Ontdek het werkveld, oordeel zelf of de variatie als consultant bij je past en waarom Talent&Pro al sinds 1999 succesvol is in de ontwikkeling van deze hoogopgeleide professionals. Zeven dingen die je moet weten over detachering!

1. Wat is detachering?

We starten met een saaie definitie voordat we overgaan op het sappige spul. Detachering betekent eigenlijk simpelweg het ‘uitlenen’ van werknemers aan een derde partij. Uitlenen zetten we natuurlijk even tussen aanhalingstekens, want mensen zijn geen VHS-videobanden. Terug naar detachering. Bij deze contractvorm teken je een overeenkomst bij een detacheerder. Dat wordt je werkgever. Het detacheringsbureau betaalt jouw salaris en draagt de verantwoordelijkheid voor alle andere zaken die komen kijken bij het werkgeverschap. Zo krijgen alle consultants van Talent&Pro direct een vast contract, een People Manager en een onbeperkt opleidingsbudget. Een flinke investering die deelt verklaart waarom bedrijven graag gebruikmaken van de diensten van een detacheringsbureau. Deze draagt het werkgeversrisico en biedt daarnaast ook nog eens flexibiliteit. Zowel aan opdrachtgevers als aan het eigen personeel. Opdrachtgevers profiteren van flexibel inzetbare en gekwalificeerde professionals. De medewerkers profiteren van de mogelijkheid om regelmatig van werkplek te wisselen en nieuwe ervaringen op te doen.

De voordelen van detachering

2. Wat is Het verschil tussen consultancy, uitzendwerk en detachering?

Een misconceptie die weleens voorkomt is dat een detacheringsbureau en een uitzendbureau twee namen voor hetzelfde fenomeen zijn. En dan heb je ook nog consultancy, waarbij je ook via je werkgever bij opdrachtgevers aan de slag gaat. Bij uitzendwerk gaat het vaak om studentenwerk, part-time werk of werk waar geen specifiek opleidingsniveau of specialistische kennis voor nodig is. Dat is anders bij detachering en consultancy. Bij pure consultancy (het woord zegt het al) beperk je je veelal tot advisering, terwijl je in de detachering ook in de operatie van opdrachtgevers werkzaam bent. Je wordt dus echt tijdelijk deel van de opdrachtgever. Anders dan bij uitzendwerken hebben beide typen “consultant” specifieke kennis van een bepaald vakgebied. Tussen een uitzendbureau en medewerker bestaat bovendien een ‘losse’ relatie. Je krijgt alleen uitbetaald voor de uren die je werkt, die uren kunnen onregelmatig zijn en daarnaast zijn er vrij weinig zekerheden. In de detachering en consultancy ben je echt in dienst van het detacherings- of adviesbureau. Klanten van Talent&Pro rekenen op hoogopgeleide consultants met kennis van de financiële dienstverlening (banken, pensioenfondsen, verzekeringen) of data/IT (Business IT, software, actuariaat, data science). Als consultant of specialist ontvang je direct een vast contract, lease-auto (of andere mobiliteitsvorm die bij jou past) en onbeperkt opleidingsbudget.

3. Wat zijn de voordelen van detachering?

Zo net na het afstuderen is het handig om direct aan de slag te kunnen, zelfs als je nog geen precies doel voor ogen hebt. Een carrière kiezen is namelijk een beetje als een ijsje kiezen. Er zijn heel veel opties, je hebt maar beperkte tijd om een keuze te maken voordat je ergens aan vastzit en de verkeerde keuze maken kán je snel tranen opleveren. Werk je in de detachering, dan kun je onbeperkt proeven, zodat jij goed geïnformeerd en op basis van je eigen ervaringen ontdekt of jij meer een Festini-vrouw, Magnum-man, of Calippo-pro bent. Detachering T&P-stijl betekent vooral ook oriënteren en daarna specialiseren. Als financieel adviseur, casemanager, business analist, data analist en ga zo maar door. Vrijwel elk beroep op de arbeidsmarkt is binnen de financiële dienstverlening te uit te oefenen. Met een traineeship ontdek jij welke voor jou de beste “fit” is.

4. Wat is uniek aan detachering?

Detacheringsbureaus leveren tijdelijk extra menskracht en expertise. Opdrachtgevers stellen het op prijs als de tijdelijke professionals die zij van een detacheerder ‘lenen’ de benodigde kennis en vaardigheden paraat hebben. Detacheringsbureaus investeren daarom veel in de opleiding van hun medewerkers. Een goed product vraagt tenslotte om continu sleutelen en verbeteren. Bij Talent&Pro bieden wij daarom via onze eigen Academy diverse opleidingen en een onbeperkt opleidingsbudget. Onze mensen volgen daar kennisopleidingen, om te beginnen hun Wft-certificering voor de financiële dienstverlening. Maar ook biedt de Academy diverse vaardigheidstrainingen en een versneld ontwikkeltraject voor trainees die ons ontwikkelprogramma in vogelvlucht willen doorlopen: de Fastlane! Een goede detacheerder investeert voortdurend in de kennis en skills van zijn professionals. Dat startsalaris van €2.763,- plus vakantiegeld én bonusregeling kun je daarnaast bij Talent&Pro direct in je zak steken.

5. Zijn alle detacheringsbureaus hetzelfde?

Werken in de detachering is dus anders dan werken via een regulier dienstverband of via een uitzendbureau. Maar ook binnen de detachering bestaan verschillen. Op het gebied van arbeidsvoorwaarden, maar ook op het gebied van opleidingsmogelijkheden en begeleiding zijn er verschillen. Consultants van Talent&Pro kiezen vaak voor de People Manager, het onbeperkte opleidingsbudget en het ruime aanbod aan opdrachten en traineeships. Onze People Managers richten zich puur op de professionele groei van de consultants in hun team. Onze Account Managers vertalen signalen op de markt naar kansen om het traineeshipprogramma verder te ontwikkelen. Zoals in het geval van het traineeship Zakelijk Financieren. De scheiding tussen een Salesteam en People Management-apparaat zorgt er bovendien voor dat zowel de belangen van de klant als van de consultant continu in balans zijn.

6. De voordelen van een detacheringsbureau voor een opdrachtgever

Wat zijn dan die belangen van die opdrachtgever? Behalve de flexibele schil die een detacheringsbureau haar opdrachtgevers biedt, verzeker je jezelf als bedrijf van professionals die voldoen aan relevante vakinhoudelijke kennis. Dit soort zaken neem je als opdrachtgever op in een overeenkomst, waarin je ook andere wensen vastlegt. Die tijdelijke consultant komen bovendien met een frisse blik in jouw organisatie binnen, en hebben haarscherp zicht op mogelijke procesverbeteringen. De detacheerder (ont)zorgt, vernieuwt en levert kwaliteit. Voor professionals die zichzelf in deze missie herkennen, is detachering een uitstekende optie.

7. Succesvol detacheren kan niet zonder opdrachtgevers

Want achter die variatie in werkzaamheden en ervaringen zitten die opdrachtgevers. Bij deze klanten maken de professionals van een detacheringsbureau hun eerste meters op de arbeidsmarkt en ervaren ze de mogelijkheden die het werkveld biedt. Het is dus zaak om die klanten te blijven voorzien van ambitieuze professionals en mooie resultaten. Dankzij de prestaties van onze consultants bedienen we inmiddels meer dan honderd opdrachtgevers, waarvan ruim 30 ook als ‘preferred supplier’. Door via opleidingen te investeren in de kennis van onze mensen, de persoonlijke coaching van onze People Managers en korte lijntjes met onze klanten weten organisaties dat ze voor hoogopgeleid, juíst opgeleid en gemotiveerd talent bij Talent&Pro moeten zijn.

Nu weet je alles wat er over detachering te weten valt. Klinkt goed? Bekijk onze traineeships voor starters en vacatures of kom kennismaken op een inhousedag!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01