welk uurtarief hanteren

Zzp’en – Welk uurtarief moet ik hanteren?

Tim Poort
19 april 2023
 | Leestijd:

Het is één van de belangrijkste beslissingen die je als zzp’er moet nemen: het bepalen van een geschikt uurtarief. Dat bepaalt je inkomsten, en kan dus een groot verschil maken voor je bedrijf. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

1. Jouw kosten

Verzekeringen, belastingen, apparatuur, kantoorruimte en ga zo maar door. Al deze kosten moeten worden meegenomen in je uurtarief. Bereken daarom eerst al je kosten en deel deze door het aantal uur dat je per jaar werkt. Zo krijg je een indicatie van de minimale prijs die je per uur moet vragen.

2. Jouw Expertise

Het uiteindelijke uurtarief moet ook in verhouding staan tot jouw kennis en ervaring. Hoe meer ervaring je hebt en hoe hoger je kwaliteit is, hoe meer je kunt vragen. Uiteraard moet het tarief wel marktconform blijven.

3. Concurrentie

Kijk ook goed naar wat andere professionals binnen jouw vakgebied in rekening brengen voor vergelijkbare diensten. Als jouw tarief veel hoger is dan dat van anderen, kan het lastig zijn om opdrachtgevers te vinden…

4. Gewenst Inkomen

Het tarief dat je uiteindelijk hanteert, hangt natuurlijk ook af van het inkomen dat je wilt verdienen. Neem je gewenste netto inkomen, tel daar je kosten bij op. Dat geeft je een beeld van wat jij nodig hebt om als zzp’er goed rond te komen.

5. Extra’s

Je kunt ook nog extra diensten aanbieden. Met spoedopdrachten, weekendwerk of service op locatie onderscheidt jij je wellicht wel van de rest. Voor deze extra’s kun je uiteraard gewoon een hoger uurtarief vragen. Afhankelijk van jouw werkveld kunnen dit gewaardeerde pluspunten zijn voor mogelijke opdrachtgevers.

De voordelen en nadelen van een hoog uurtarief als zzp’er

De juiste balans vinden is ook bij het bepalen van jouw uurtarief als zzp’er belangrijk. Een te laag tarief kan erop wijzen dat je jouw eigen diensten (en kosten) onderwaardeert, terwijl een te hoog tarief klanten kan afschrikken. Houd rekening met bovengenoemde factoren, dan kom je ongetwijfeld tot een geschikt uurtarief. Een tarief dat realistisch is én past bij jouw financiële behoeften en kwaliteiten.

Tot slot is het belangrijk om je uurtarief regelmatig te evalueren en aan te passen waar nodig. Zeker als je ervaring en kwaliteit toenemen, kun je steeds meer vragen voor je diensten. Het bijhouden van een goede administratie is daarbij van groot belang, zodat je goed zicht hebt op de ontwikkeling van je kosten en inkomsten. Succes!

Redmore Interim – Talent&Pro is part of Redmore

Financiële zekerheid, hulp met onderscheiden en opdoen van kennis en ervaring? Zelfstandig blijven, maar ook profiteren van voordelen die komen kijken bij een grote organisatie? Sluit je aan bij Redmore Interim.

Work more

Wij zorgen ervoor dat jij altijd een uitdagende opdracht hebt die bij je past en denken vroegtijdig met je mee over een vervolgopdracht.

Connect more

Talent&Pro is sinds jaar en dag Preferred Talent Partner van de meest toonaangevende bedrijven in jouw sector. We kennen de belangrijkste beslissers in jouw business en weten precies hoe (en met wie) bepaalde bedrijven het liefst werken

Benefit more

Waar anders kun je als zzp’er:

voordelig een auto leasen?

met korting opleidingen volgen?

Focus more

Je hebt bij ons één aanspreekpunt die jou het regelwerk uit handen neemt. Zelf administratie en acquisitie doen? Verleden tijd!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01