ondernemersrisico's

Zzp’en | Met welke ondernemersrisico’s moet ik rekening houden?

Tim Poort
3 mei 2023
 | Leestijd:

Financiën, aansprakelijkheid, gezondheid: het zijn voorbeelden van ondernemersrisico’s waar je als zzp’er ook mee te maken kunt krijgen. Hoewel de baten vaak bekend zijn, worden de lasten weleens onderschat. Dit zijn de risico’s waar je als (beginnend of voornemend) zzp’er mee te maken krijgt.

1. Financieel Ondernemingsrisico

Je hebt als zzp’er geen vast salaris en moet dus zelf zorgen voor je inkomen. Dit betekent dat je financieel risico loopt, vooral als je net begint, geen groot netwerk hebt en nog niet genoeg opdrachtgevers hebt. Dat levert onzekerheid op, maar mogelijk dus ook praktische problemen. Geen opdracht betekent geen inkomen of minder inkomen. Het is daarom belangrijk om je financiële planning goed op orde te hebben. Tip: spaar altijd ook voor een buffer in mindere tijden.

2. Aansprakelijkheidsrisico

Je bent als zzp’er zelf verantwoordelijk voor de schade die je aan anderen of hun eigendommen toebrengt. Als je bijvoorbeeld advies geeft dat achteraf niet blijkt te kloppen en je klant hierdoor schade lijdt, dan ben je daarvoor zelf aansprakelijk. Sluit daarom een goede aansprakelijkheidsverzekering af om jezelf te beschermen tegen dit risico.

3. Concurrentierisico

Als zzp’er ben je afhankelijk van de markt en de vraag naar jouw diensten. Het is moeilijk om jezelf te onderscheiden in een drukke markt, zeker als je geen regelmatige aanwas aan opdrachten hebt waar je altijd op terug kunt grijpen. Blijf daarom jezelf ontwikkelen en op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Zo blijf jij de concurrentie bij de zoektocht naar een volgende opdracht ver voor.

4. Contractrisico

Onderteken niet zomaar elk contract. Als zzp’er ben je professional en HR-afdeling in één. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er van je wordt verwacht, wat je rechten en plichten zijn en of dat correct is vastgelegd in de overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever. Let ook op de betalingsvoorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en verzekerd bent van een tijdige en volledige uitbetaling van jouw tarief.

5. Gezondheidsrisico

Je moet als zzp’er zelf zorgen voor een financieel vangnet als je ziek wordt. Zorg dus voor een goede zorgverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wees ook voorbereid om eventuele medische kosten op te vangen. Loop jezelf niet voorbij in alle drukte van het zzp’en! Ga naar die borrel, pak je gitaar op of slinger de console aan. Daar wordt je werk én je gezondheid beter van.

6. Technologisch Risico

Je gebruikt veel technologie om je werk te doen. Als er iets misgaat met je computer of website, kan dat grote gevolgen hebben. Voor je werkzaamheden, maar wellicht ook voor jouw administratie. Zorg daarom voor back-ups, en voer regelmatig updates uit om dit risico’s te beperken. Als zzp’er zal het regelmatig ook voorkomen dat je werkt met apparatuur van opdrachtgevers. Wees ook dan zorgvuldig, zeker als je toegang krijgt met persoonsgegevens van klanten bij je opdrachtgever. Het laatste dat je wilt is dat daar ook nog het aansprakelijkheidsrisico bovenop komt.

Verdere Tips

Bouw een goed netwerk op. Ontmoet collega-zzp’ers, onderhoud contacten met opdrachtgevers en spreek andere professionals in de branche. Door te netwerken kun je nieuwe kansen aantrekken en is het mogelijk om samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Redmore Interim – Talent&Pro is part of Redmore

Financiële zekerheid, hulp met onderscheiden en opdoen van kennis en ervaring? Zelfstandig blijven, maar ook profiteren van voordelen die komen kijken bij een grote organisatie? Sluit je aan bij Redmore Interim.

Work more

Wij zorgen ervoor dat jij altijd een uitdagende opdracht hebt die bij je past en denken vroegtijdig met je mee over een vervolgopdracht.

Connect more

Talent&Pro is sinds jaar en dag Preferred Talent Partner van de meest toonaangevende bedrijven in jouw sector. We kennen de belangrijkste beslissers in jouw business en weten precies hoe (en met wie) bepaalde bedrijven het liefst werken

Benefit more

Waar anders kun je als zzp’er:

voordelig een auto leasen?

met korting opleidingen volgen?

Focus more

Je hebt bij ons één aanspreekpunt die jou het regelwerk uit handen neemt. Zelf administratie en acquisitie doen? Verleden tijd!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01