Finance facts

Finance Facts | Woningverduurzaming en laagterecord hypotheekrente bereikt

Khalid Toufik
1 maart 2021
 | Leestijd:

Welkom bij Finance Facts. Elke week verzamelen we de meest interessante nieuwtjes en ontwikkelingen uit de financiële sector. Wat mag jij als financieel adviseur niet gemist hebben? Wat kun je als aanstormend finance professional verwachten van het vakgebied waar jij straks de absolute expert in bent? Welke nieuwtjes zijn voor jou als consument interessant? Van Wft-nieuws tot juridische uitspraken binnen de verzekeringen, van de laatste pensioenontwikkelingen tot kansen voor onze opdrachtgevers, consultants en de mensen die zij dagelijks bedienen binnen de financiële dienstverlening. Deze week, in Finance Facts:

Verduurzaming huizen: 51% woningbezitters investeert in groene aanpassingen

De woningmarkt dendert onverminderd door. In 2021 lijkt daar weinig verandering in te komen, met nog altijd stijgende woningprijzen. Woningbezitters blijken ook onverminderd te investeren in het verduurzamen van hun woning. Volgens onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope onder ruim 4000 Nederlanders deed 51% van de mensen in 2020 duurzame aanpassingen aan hun koopwoning. Het grootste deel van de vier miljoen huishoudens investeerden in duurzame verlichting. Als belangrijkste reden voor de gemaakte aanpassingen werd comfort genoemd, gevolgd door financiële motieven. Woningbezitters verwachten geld te besparen op de lange termijn of zien de verduurzaming als goede investering in de woning.

Woningmarkt: hypotheekrente bereikt wederom laagterecord

Na een kortstondige periode van stijging heeft de hypotheekrente een nieuw dieptepunt bereikt, aldus De Hypotheker. Uit cijfers blijkt dat de sterkste daling zich voordoet bij het aanbod van hypotheken met 30-jaarsrente, die zijn afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze bedraagt  nu 1,67%. Directievoorzitter Michel van den Akker verwacht dat de rentes voorlopig laag blijven door het beleid van de centrale banken en de concurrentiestrijd tussen hypotheekverstrekkers op de huidige markt: “In januari en februari is de rente meer dan honderdvijftig keer verlaagd door geldverstrekkers, soms zelfs meerdere keren per verstrekker. Gezien de aanhoudende krapte op de huizenmarkt zal de concurrentie tussen geldverstrekkers groot blijven, waardoor ook de renteverschillen tussen de rentevaste periodes kleiner worden. Daarnaast zullen centrale banken hun ruime monetaire beleid voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten.”

Corona Monitor NVB: Nederlandse banken voorzien consumenten en bedrijfsleven onverminderd van leningen, kredieten en betaalpauzes

De onzekerheid van de coronacrisis heeft vooralsnog weinig effect op de financiering van ondernemingen door banken. Dat blijkt uit de laatste stand van de Corona Monitor van de Nederlandse Vereniging van Banken.  De Corona Monitor werd bij het uitbreken van de crisis gelanceerd door de brancheorganisatie “om inzicht te verschaffen in de vraag naar liquiditeit door ondernemingen en de mate waarin banken daarin voorzien.” Sindsdien werden 48.000 ondernemers geholpen door banken. Door leningen en kredietruimte, ter waarde van 35,5 miljard euro per eind januari. Maar ook met de invoering van betaalpauzes probeerden banken ondernemingen in onzekere tijden ademruimte te geven. Consumenten kunnen rekenen op uitstel bij de aflossing van hypotheken en consumptieve leningen. Bedrijven ontvingen betaalpauzes met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Of dit voldoende zal zijn om noodlijdende bedrijven tijdens de coronacrisis op de been te houden moet blijken.

Onderzoek Betaalvereniging: jongeren bankieren veel onveiliger dan ouderen

Daarom lanceert de coördinator van betalingsdienstverleners een voorlichtingscampagne om veilig bankieren te promoten onder deze doelgroep. “Bankpasje ‘uitlenen’, nooit betalingen controleren en toestel- of pincode niet afschermen: jongeren tussen de 18 en 24 jaar doen het tot vijf keer vaker dan zestigplussers. Ook bankiert meer dan de helft weleens online via onveilige openbare WiFi”, aldus Betaalvereniging Nederland. Cabaretier Jandino Asporaat wijst de jongeren onder andere op de vijf regels voor veilig bankieren:

  • Bescherm je codes, zodat niemand die weet
  • Houd devices safe en up-to-date
  • Check regelmatig of je alles van je money weet
  • Je betaalpas is voor jou en jou alleen
  • Problemen? Connect je bank meteen!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01