Business analist

Wat doet een business analist: 5 prangende vragen!

Khalid Toufik
14 juli 2022
 | Leestijd:

Toen we het traineeship Business Analist lanceerden was dat een schot in de roos. Er blijkt veel interesse te zijn in een carrière als business analist. En dat snappen we, want een business analist is onmisbaar voor een bedrijf dat graag groeit en verbetert. In deze functie ben je namelijk de aanjager van innovatie en ontwikkeling binnen een organisatie. Jij zorgt ervoor dat mooie plannen ook met het gewenste resultaat uitgevoerd worden. Niet elke verbetering begint bij een business analist, maar voor een succesvolle implementatie kun je niet om deze collega heen. We nemen je mee in het beroep van deze onmisbare proces- data- en communicatiespecialist.

Wat doet en verdient een business analist?

Wat is een business analist: een beknopte functieomschrijving

Om te weten wat een beroep betekent kom je al heel ver door het woord te ontleden. Een tandarts is een dokter die zorgt voor een gezond gebit, en een brandweerman of -vrouw weert zich tegen bedreigend vuur. Dat is bij een beroep als business analist niet anders. Een business analist analyseert het bedrijf, met als doel om dat bedrijf, de afdeling en de medewerkers beter te laten presteren. Kortom, een business analist houdt zich bezig met optimalisatie. Welke behoefte bestaat er bij medewerkers om het werk makkelijker en efficiënter te maken? Welke behoefte is er om klanten beter en sneller te bedienen? En welke strategische oplossingen ziet het management om de onderneming in de toekomst winstgevender te maken? Dat vertaalt de business analist naar concrete acties of requirements. Vervolgens zet de business analist de juiste poppetjes aan het werk voor een geslaagde optimalisatie.

Het werk van een business analist draait vaak om systemen (IT), processen, mensen en, misschien wel het belangrijkste, de communicatie tussen de drie. Je zorgt ervoor dat de behoefte binnen het bedrijf vertaald worden naar operationele processen en slimme oplossingen. Als business analist ben je een soort inhouse consultant die analyseert, adviseert en implementeert. Dat geeft veel verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid om het werk zelf in te richten.

Wat verdient een business analist?

De vraag die meestal volgt nadat je hebt bepaald wat je wilt worden: wat verdien ik met dit beroep? Een begrijpelijke vraag, maar wel een die niet makkelijk te beantwoorden is in dit geval. De branche, je werkervaring, het bedrijf, jouw onderhandelingskwaliteiten, ze hebben allemaal invloed op de hoogte van het loon van de business analist. Salarisschalen binnen een bedrijf of branche kunnen richting geven, maar bieden geen garantie. De Nationale Beroepengids spreekt van een startsalaris van €2600,- bruto per maand, een gemiddelde van €3800,- en een maximum van €5000,-.

Met welke voltijdopleiding kun je business analist worden?

Mocht je al voor het kiezen van je studie dit beroep op het oog hebben, dan allereerst: chapeau! Je bent er heel vroeg bij. En hoe scherper je jouw carrièredoelen hebt, hoe makkelijker je ernaartoe kunt werken. Helaas bestaat er geen voltijdopleiding Business Analist aan de Nederlandse hogescholen of universiteiten. Wel zijn er een aantal voltijdopleidingen die je bovengemiddeld voorbereiden op het werk van een business analist. De opleidingen Bedrijfskunde, (Bedrijfskundige) Informatica, Business IT & Management en een studie Business Information Technology bieden een goede voorbereiding voor de toekomstig business analist.

Welke opleiding volg je om business analist te worden?

Kun je je ook na je studie nog omscholen voor dit beroep?

Jazeker. Want ook als je voor een andere opleiding dan een van bovenstaande studies hebt gekozen ligt er mogelijk een carrière als business analist voor je in het verschiet. Zo kun je kiezen voor een extra opleiding in deeltijd. De Hogeschool Utrecht biedt bijvoorbeeld de leergang Business Analist en Inholland biedt de post-hbo opleiding Big Data Business Analist. Je kunt in theorie ook met elke andere opleiding business analist worden. T&P Consultant Bob van Rooijen studeerde bijvoorbeeld HRM en is actief voor Nationale-Nederlanden als business analist. En zo zijn er tal van andere T&P’ers die via een traineeship business analist werden. Interesse in topics zoals (big) data, processen, automatisering, digitalisering en A.I. (kunstmatige intelligentie) zijn eigenlijk net zo belangrijk als je vooropleiding.

Wat zijn de belangrijkste skills?

Als business analist moet je beschikken over een aardig lijstje competenties. Het lijstje vaardigheidstrainingen dat de opleidingsstraat Business Analist van Talent&Pro biedt geeft een aardige indicatie van de belangrijkste skills. Zo krijg je de volgende vaardigheidstrainingen:

  • Excel Advanced
  • Basis ICT
  • Business Analyse & Requirements Engineering SQL Fundamentals
  • Interviewtechnieken
  • Introduction Python Programming
  • Introduction to Power BI (Udemy)
  • Analyzing data with Power BI (DA-100)

Een mix van IT-vaardigheden, sterke communicatieve skills en een goed begrip van tools voor data-analyse brengen je dus een eind in de wereld van business analytics. Als Principal kun je ook kiezen voor de extra master Business Procesmanagement & IT. Een mooie aanvulling op je cv én een goede manier om het volledige uit de salarismogelijkheden te halen als business analist.

Traineeship Business Analist

Ook in onze volgende onboarding hebben we nog plek voor toekomstige business analisten. Bekijk het traineeship Business Analist en wie weet ben jij straks die onmisbare spin in het verbeterweb bij onze opdrachtgevers!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01