Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Het succesverhaal van T&P-alumnus Thomas Goosen!

Khalid Toufik
3 september 2020
 | Leestijd:

Je toekomst start pas echt als je gaat werken. Zo was het in ieder geval voor T&P-alumnus Thomas Goosen. Hij begon in 2005 als trainee Verzekeringen bij Talent&Pro. Momenteel is hij onderdirecteur van het merk Interbank bij Credit Agricole Consumer Finance, een van de grootste verstrekkers van consumptief krediet in Nederland. Daar benadert hij zijn carrière nog steeds in lijn met de T&P-filosofie: verschillende opdrachten oppakken, blijven leren van elke ervaring, “en vooral niet gaan zeiken als zaken niet lopen zoals gehoopt.” Liever verandert hij ze dan. We vroegen hem naar zijn transformatie van zoekende student naar voorbeeld-T&P’er.

Welkom op de Talent&Pro Wall of Fame! Maar eerst, wie is Thomas Goosen precies?

Hoi! Bedankt voor de uitnodiging. Het is een eer om aan de Wall of Fame te hangen tussen allerlei illustere T&P’ers. Esther Teeuw, Michel Huijbers; het zijn stuk voor stuk T&P-alumni die mij belangrijke lessen hebben bijgebracht tijdens mijn carrière. Ik begin elke kennismaking met de mededeling dat ik Bosschenaar ben, dat is nu niet anders. Ik ben 39 jaar, vader van twee fantastische gasten en echtgenoot van een prachtige vrouw. Ik sport veel, probeer als echte Bosschenaar te genieten van het leven en heb tot nu toe voor eigenlijk alleen maar voor twee hele mooie organisaties gewerkt. Bij Talent&Pro heb ik tot 2011 gedetacheerd gewerkt in de financiële dienstverlening. Sinds 2011 zit ik bij Credit Agricole Consumer Finance Nederland, momenteel in de rol van Deputy head of Interbank. Noem het onderdirecteur in het Nederlands.

Je hebt een geweldige carrière gehad tot nu toe. Je studiekeuzes pakten alleen niet altijd even goed uit. Vertel!

Klopt. Ik heb eigenlijk twee studies gedaan. Ik ben begonnen met een hbo-opleiding vanuit het idee dat ik de makelaardij in wilde. Daarna, eigenlijk vooral omdat een wo-opleiding de meest logische stap was en omdat ik dacht dat “goed kunnen lullen” een altijd nuttige vaardigheid is, ben ik begonnen aan de studie Communicatiewetenschappen. Dat bleek een enorme deceptie. Ik ben vroegtijdig gestopt. Toen ik dat mijn ouders vertelde, beloofde ik ook meteen dat ik de week erop wél naar een carrièrebeurs zou gaan. Daar kwam ik Talent&Pro tegen. Ik deed mijn verhaal aan Eva Hartman destijds. Haar reactie was “kom bij Talent&Pro werken. Hier krijg je alle kans om te ontdekken wat je wilt, wat je leuk vindt en waar je goed in bent.” Zo kon ik dus vrij rap mijn professionele carrière starten.

´Ik was tijdens het testtraject de spil tussen de opdrachtgever, de‘superusers’ van verzekeraar a.s.r.,  en de ontwikkelaars in China. Ik ben een van de weinigen binnen Talent&Pro die ook echt een stukje buitenlandavontuur heeft meegemaakt.´

Heeft Talent&Pro die belofte waargemaakt?

Zeker. Die ruimte en mogelijkheden kreeg ik wel in ieder geval. Zo ben ik met elke opdracht steeds weer een beetje in het diepe gegooid. Mijn eerste opdracht was bij Bouwfonds Hypotheken, onderdeel van ABN AMRO Hypotheken groep en tegenwoordig opererend onder de naam Florius. Die opdracht lag me. Ik voerde mijn taken uit en dat deed ik kennelijk goed. Gewoon met mijn gezond verstand. Ik heb eigenlijk maar één keer echt een verzekeringen-opdracht gedaan, terwijl ik wel in het traineeship Verzekeringen ben gestart. Dat ging om een rol als testcoördinator voor een Chinese software leverancier eBaoTech uit Shanghai. Talent&Pro had toen nog een divisie in China. Ik was tijdens het testtraject de spil tussen de opdrachtgever, de‘superusers’ van verzekeraar a.s.r.,  en de ontwikkelaars in China. Ik ben een van de weinigen binnen Talent&Pro die ook echt een stukje buitenlandavontuur heeft meegemaakt. Een bijzonder uitstapje in mijn carrière.

Wat deed jij zelf, los van de kansen die je kreeg, om ervoor te zorgen dat je zou ontdekken wat jij op professioneel vlak graag wilde?

Met alleen koffie drinken kom je er niet. Je moet het wel waarmaken. Die eerste opdracht in 2005 was hypotheekacceptatie. Je ontdekt hoe een bank werkt, gaat vragen stellen uit interesse en merkt dan dat je er nog meer over wilt weten. Je gaat eigen ideeën en meningen vormen en groeit als professional. In die periode heb ik ook ontdekt dat ik leidinggeven heel interessant vond. In die fase leek het me vooral leuk om zoveel mogelijk mensen aan te sturen, wat nu vooral bijzaak is. Ik nodigde daarom vaak verschillende managers bij mijn opdrachtgevers uit voor een kop koffie. Uit nieuwsgierigheid naar wat ze deden, maar ook om op elke opdracht een coach te hebben die mij verder op weg kon helpen. Ik ben dus altijd wel gericht bezig geweest met mijn eigen ontwikkeling en ontdekken waar ik als professional het meest impact kon maken.

Bij T&P investeren we in onze mensen, zodat zij bij klanten iets extra’s brengen. Hoe verging jou dat?

Dat ging blijkbaar goed. Dat zag je bijvoorbeeld toen Bouwfonds Hypotheken expliciet naar me vroeg toen er een zwaardere opdracht voorbijkwam. Ik had mijn eerste opdracht daar goed uitgevoerd, maar ze wisten destijds dat ik na zes maanden iets anders wilde. Mijn tweede opdracht was bij Gmac Hypotheken, waar ik op een aanvraag voor een ‘senior’ acceptant aan de slag mocht. Daar maakte ik iets meer kennis met verbeterprojecten en mijn interesse in leiding geven begon zich te manifesteren. Ik wilde alleen niet in vaste dienst treden. Ik was simpelweg niet uitgeleerd bij Talent&Pro. Toen werd ik dus teruggevraagd bij Bouwfonds Hypotheken voor een uitdagende klus. “Dat moet hij nu aankunnen”, had de manager daar geroepen. Zo gebeurde het dat ik bij opdracht drie een meer coördinerende rol mocht pakken, een die mij nog steeds heel erg ligt.

Laten we die opdracht even uitlichten. Wat was de taak die je te wachten stond bij Florius?

Onder de nieuwe naam Florius moesten de producten van Bouwfonds Hypotheken opnieuw in de markt gezet worden. De verwachting was dat de productie door de nieuwe merknaam aanzienlijk zou toenemen. Ik heb namens Talent&Pro een succesvolle flexpool opgezet om aan die productieverwachting te kunnen voldoen. Toen die kans voorbijkwam heb ik het niet aan het lot overgelaten en ben ik rechtstreeks in gesprek gegaan met de dienstdoende Account Manager bij Talent&Pro. Dat deed ik vaker om mezelf beter op de kaart te zetten voor potentiële opdrachten. Hoewel People Managers een belangrijke rol spelen in je carrière bij T&P, wilde ik in dit geval de regie pakken bij deze kans. Als je echt iets wil moet je ervoor gaan en de beslissing niet overlaten aan een ander. Ik ben blij dat ik er werk van heb gemaakt, want van alle opdrachten die ik bij T&P gedaan heb is dit toch de opdracht waar ik het meest trots op ben. Als je het hebt over van waarde zijn voor een opdrachtgever, moet ik zeggen dat ik hier het meest betekend heb.

´Onder de nieuwe naam Florius moesten de producten van Bouwfonds Hypotheken opnieuw in de markt gezet worden. De verwachting was dat de productie door de nieuwe merknaam aanzienlijk zou toenemen. Ik heb namens Talent&Pro een succesvolle flexpool opgezet om aan die productieverwachting te kunnen voldoen.´

Het is je niet aan komen waaien blijkt wel. Hoe hou je het vol om jaar in jaar uit je dromen en ambities na te jagen als professional?

Het is een combinatie geweest van, laten we zeggen een ‘grote mond’ en het ook waarmaken. Je kunt wel honderd keer zeggen dat je het graag wilt, maar als je dan om 11 uur ’s avonds een telefoontje krijgt van de Academy dat er de volgende dag nog één plekje vrij is bij een training, dan betekende het dus wel dat je er moest staan. Anders klopte je verhaal natuurlijk niet meer. De opdrachten moeten je liggen, je moet je durven uitspreken en je willen profileren. En dan moet je ook nog eens consequent zijn in je handelen. Als ik er nu aan terugdenk zijn dat toch wel de belangrijkste succesfactoren geweest voor mij.

Heb je nooit gehad dat die ‘grote mond’ je in de weg stond?

Zeker, vooral in het begin. Ik ben om die reden ook weleens geclasht met mijn eigen People Manager. Dat legde je altijd wel weer bij. Gesprekken met ervaren T&P’ers als Michel Huijbers hebben me wijze lessen geleerd wat dat betreft. Ik vond op een gegeven moment dat ik met wat succesjes wel het recht had om dingen te eisen.  Meer salaris, uitdagendere opdrachten, noem ze maar op. Michel vond dat ik mijn daden moest laten spreken, en dat die zaken dan snel genoeg zouden komen. Achteraf weet ik dat hij gelijk had. Mede door dat soort lessen heb ik me in het juiste tempo weten te ontwikkelen. Dat gesprek met Michel heeft me niet direct veranderd misschien, maar het heeft me wel geleerd naar mezelf te kijken en altijd vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Welke andere T&P’ers hebben een doorslaggevende rol gespeeld in jouw carrière?

Ik ben behalve door Michel ook goed onder handen genomen door Esther Teeuw, echt een kei in het coachen van mensen in alle lagen van een organisatie. Ze is ook na onze Talent&Pro-tijd altijd in de buurt gebleven en is voor mij nog steeds een steun en toeverlaat. Die band is misschien wel het mooiste wat ik heb overgehouden aan mijn tijd bij Talent&Pro. Wat mooi is aan T&P, is die informele cultuur. Niet alleen tijdens die legendarische ski-trips, maar in alles. Je kon prima van mening verschillen met je leidinggevende. Iets wat bij veel organisaties natuurlijk enorm spannend is. Je had ook niet automatisch gelijk omdat je “hoger in rang” was. Je kon botsen, maar zolang je openstaat voor goed advies en zelf ook durfde te veranderen, dan komt het goed met je. Want als er iets is waar ik persoonlijk slecht tegen kan, dan zijn het azijnpissers. Mensen die klagen, maar niets doen om de situatie te veranderen. Ook moet je soms gewoon iets slikken. Ik heb ook weleens een opdracht als leidinggevende gehad, waarna ik weer als acceptant aan de slag ben gegaan. Zolang je daar maar goede afspraken over maakt.

´Wat mooi is aan T&P, is die informele cultuur. Niet alleen tijdens die legendarische ski-trips, maar in alles. Je kon prima van mening verschillen met je leidinggevende. Iets wat bij veel organisaties natuurlijk enorm spannend is. Je had ook niet automatisch gelijk omdat je “hoger in rang” was. Je kon botsen, maar zolang je openstaat voor goed advies en zelf ook durfde te veranderen, dan komt het goed met je.´

Over naar het nu. Je bent deputy head bij Interbank. Wat zeg je op verjaardagen dat je doet?

Dat ik bij een Franse bank werk, die de consumptief kredietverstrekker is in Nederland. Als men dan vraagt wat ik doe, dan vat ik dat kort samen in twee kerntaken. Enerzijds ben ik adviseur voor het management board en sparringspartner van de directeur. Anderzijds treed ik op als contactpersoon voor de toezichthouders van de Autoriteit Financiële Markten. Thema’s die daarbij spelen zijn bijvoorbeeld beleidsthema’s en allerlei vraagstukken die het klantbelang centraal stellen. Sinds ik bij deze organisatie zit ben ik voor vrijwel elke operationele afdeling verantwoordelijk geweest: beheer, bijzonder beheer, acceptatie, noem het maar op. Ik weet dus van voren naar achteren waar de bank om draait. Ik heb veel successen gevierd, maar ook tegenvallers moeten verwerken. Hierdoor weet ik heel goed waar mijn kracht ligt, maar ook hoe deze bank werkt, met een Franse moederorganisatie boven je. Daarom kan ik in deze vrije rol heel makkelijk praten over elk onderwerp dat de klant aangaat. Als je het hebt over beleid en strategie zit ik op een mooie plek om intern te lobbyen, en draag ik die strategie vervolgens uit naar de toezichthouder.

De logische vervolgvraag dan: wat zijn je ambities voor de toekomst?

Toevallig heb ik onlangs een gesprek gehad met de directeur. In dit gesprek kwam dezelfde vraag voorbij. In de toekomst wil ik graag blijven doen waar ik goed in ben. Het in,- en extern verrichten van lobbywerk om een organisatie op strategisch maar ook op tactisch niveau verder te brengen. Dit in combinatie met de zorg voor de klant. Financiële instellingen vormen immers een bijzondere positie in onze maatschappij. Door deze positie hebben zij een zorgplicht naar hun klanten. Dat is een onderwerp dat niet alleen nu speelt maar in de toekomst nog veel meer aandacht en verdieping gaat krijgen. Waar ik dan sta in een organisatie? Ergens waar ik mandaat krijg en invloed kan uitoefenen op de invulling ervan. De functie zal vervolgens organisatieafhankelijk zijn.

Heb je nog een afsluitende boodschap voor T&P’ers die qua ontwikkeling graag in jouw voetsporen treden?

Ik gun jullie alle succes van wereld. Steek wat op van elke plek waar je komt en pas die lessen vervolgens ook echt toe. Laat je altijd van je beste kant zien, dan komen de kansen ongetwijfeld. Dat heeft voor mij ook uitstekend gewerkt. Ik ben alle mensen die daaraan hebben bijgedragen zeer dankbaar, binnen en buiten Talent&Pro.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01