Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Nataschja Budel: leader by example!

Khalid Toufik
10 september 2020
 | Leestijd:

Dit jaar voegt ze zich bij de Talent&Pro Wall of Fame. Een kwestie van tijd was het, maar dat het zou gebeuren stond buiten kijf. Ze begon als People Manager en verliet ons na een mooie periode van vijf jaar als operationeel directeur. Een anonieme collega uit haar team destijds is ervan overtuigd: “zij moet wel de beste People Manager zijn die Talent&Pro ooit heeft gehad”. Niet heel gek, want Nataschja herinneren we ons vooral om haar manier van coachen en bereidheid om de lessen die ze leert te waarderen en integreren in haar manier van werken en leven. In dit interview coacht ze ons allemaal, vanuit haar huidige woonlocatie, helemaal aan de andere kant van de wereld.

Hi Nataschja, vandaag dus een interview op wel hele grote afstand. Vertel eens precies waar jij zit en wie je bent?

Ik ben Nataschja Budel en heb van 2005 tot 2010 bij Talent&Pro gewerkt. Ik ben begonnen als People Manager van een groep Pro’ers. Daarna heb ik de People Managers aangestuurd, ben ik directeur van de business unit Bancair geweest en heb ik een mooie tijd bij het bedrijf afgesloten als operationeel directeur. Tegenwoordig woon ik met mijn partner Mick en onze vier katten in Australië.

Wat doe je nu en hoe bevalt ‘down under’ om te werken en wonen?

Ik werk in Canberra als Executive Director van ACN, de Australian College of Nursing. ACN is de beroepsvereniging voor verpleegkundigen in Australië. We besloten 3,5 jaar geleden om te verhuizen, vooral omdat we gewoon iets anders wilden. Hier hebben we het avontuur gevonden. Daarnaast is het goed om jezelf regelmatig in een hele andere situatie te plaatsen dan je gewend bent. Zo’n emigratie dwingt je weer te reflecteren over wie je bent en wat je wilt van het leven. Het leek en blijkt een goede stap. Het Australische klimaat en de bijzondere natuur zijn zeker ook belangrijke factoren geweest bij de beslissing.

´Zo’n emigratie dwingt je weer te reflecteren over wie je bent en wat je wilt van het leven.´

Wat kun je je nog herinneren van je start bij Talent&Pro?

Ik kan me herinneren dat vooral twee mensen belangrijk voor me waren in die fase. Patricia Regeer, als People Manager. Zij bracht me de cultuur bij en leerde me de kneepjes van het vak van People Manager. Naast heldere werkprocessen zijn het namelijk vooral de mensen die het verschil voor je maken. Patricia heeft ervoor gezorgd dat ik me thuis voelde en de nodige bagage als People Manager ontwikkelde. De andere persoon is Daphne Boogh. Daphne was mijn leidinggevende toen ik startte. Toen ik de wens kreeg om onze People Managers aan te sturen heeft ze me een wijze les geleerd. Ik wilde dat er een officiële mail uit zou gaan met de aankondiging dat Nataschja Budel de nieuwe Manager People was. Haar reactie: “nee, ga het maar gewoon doen.” Toen snapte ik het niet. Later viel het kwartje. Leidinggeven gaat niet om formele macht, maar om informele macht. Wat ik daarmee bedoel is dat je inspraak en respect hoort te verdienen door je omgang met mensen. Toen dat me lukte kwam ik vanzelf in die rol terecht. Dat respect kun je niet afdwingen met een functietitel in je handtekening.

´Leidinggeven gaat niet om formele macht, maar om informele macht. Wat ik daarmee bedoel is dat je inspraak en respect hoort te verdienen door je omgang met mensen.´

Mooi om te zien dat je zelfs als ervaren People Manager openstond om te leren van anderen. Want je had op dat moment natuurlijk al zelf flink wat expertise in de omgang met mensen. Hoe kijk je terug op je tijd als People Manager?

Met name mijn achtergrond in de psychologie heeft me daar erg bij geholpen. Want als je het hebt over de ontwikkeling van mensen, dan heb je het over individuen. Je probeert te ontdekken wat mensen willen en zorgt er op die manier voor dat ze hun eigen verhaal kunnen schrijven. Mijn achtergrond gaf me de tools om onze medewerkers daarin te ondersteunen. Ik zeg bewust “ondersteunen”, want dat is wat een People Manager doet. Uiteindelijk moet iedereen het voor zichzelf doen. Er is geen uniforme aanpak die voor iedereen werkt. Dat besef heeft me geholpen om met mijn Pro’ers resultaat te boeken. Mensen als Ronald Hensen (Directeur Bancair, red.), Lisette Valks (Directeur HR, red.) en Katja Catshoek (Manager Marketing, red.) hebben allemaal bij mij in het team gezeten. Het maakt me blij en trots dat zij, stuk voor stuk via onze traineeships, de stap hebben gezet naar belangrijke posities binnen het bedrijf. Van anderen weer, zoals Edwin (van den Elst, red.), heb ik geleerd dat je prima én commercieel resultaten kunt boeken én oog voor je mensen kunt houden. Andersom geloof ik graag dat hij, na aanvankelijk wat scepticisme over de rol van People Managers, wel van mij heeft geleerd dat people management een enorm waardevol onderdeel is binnen Talent&Pro.

Na je tijd als People Manager werd je Manager People. Je mocht onze vloot van People Managers zelf gaan aansturen. Waarin verschilt het coachen van een groep gedetacheerde Pro’ers van het aansturen van een groep People Managers?

Het aansturen van People Managers vraagt om een net wat andere set vaardigheden. People Managers zijn de cultuuroverdragers van Talent&Pro. Dat betekent dat je bij hen met name bezig was met het verankeren van je cultuur en kernwaarden. Bij onze gedetacheerde collega’s lag de focus als People Manager voornamelijk op het ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden. Je werkt dus op een ander niveau aan ontwikkeling. De overdracht van de cultuur is als People Manager minder expliciet. Natuurlijk wilde je op een gegeven moment wel je impact bij medewerkers terugzien in hun waardering voor en binding met je bedrijfscultuur.

Als je het hebt over de T&P-cultuur, dan bedoel je natuurlijk ook de vele uitjes en evenementen. Waren deze in jouw tijd net zo legendarisch?

Ik kan me de eerste ski-trip met mijn Pro’ers nog goed herinneren. Het skiën overdag was altijd gezellig, maar ook de spannende momenten zal ik nooit vergeten. Zag je weer mensen op een gammele slee naar beneden komen in het donker. Dan denk je wel even: “zijn we wel goed verzekerd?!”. Bij terugkomst in het hotel collega’s zien liggen die hun hotelkamer nét niet hadden gehaald leverde ook altijd weer hilarische beelden op. Maar dat was prima, dat kon gewoon bij Talent&Pro. Want naast professional ben je ook mens. De een heeft daar wat meer grenzen in dan een ander, maar mensen zijn nou eenmaal verschillend. Ik heb, vooral in mijn tijd als consultant genoeg bedrijven van binnen gezien. En ik kan je vertellen dat er geen bedrijf is waar mensen zo goed zijn als professional, maar net zo makkelijk informeel met elkaar omgaan. Dat is waaraan je de verschillen tussen organisaties en bedrijfsculturen herkent.

´Bij terugkomst in het hotel collega’s zien liggen die hun hotelkamer nét niet hadden gehaald leverde ook altijd weer hilarische beelden op. Maar dat was prima, dat kon gewoon bij Talent&Pro. Want naast professional ben je ook mens.´

Na je tijd als Manager People maakte je de stap naar de rol van directeur van onze business unit Bancair. Wat heb je geleerd in je eerste commerciële functie bij T&P?

Het was inderdaad een flinke overstap. Je gaat van een groep gelijkgestemde People Managers ineens een team aansturen dat bestaat uit verschillende functies en rollen. Een van de dingen die ik toen heb geleerd is dat je als leidinggevende echt niet alles hoeft te weten. De uitdaging bestaat vooral uit de juiste mensen in het team krijgen en hen helpen zich te ontwikkelen. Zodat zij jou kunnen vertellen wat de beste oplossing is. Leidinggeven gaat voor mij dan ook meer om het faciliteren van mensen om het beste van zichzelf te laten zien dan om anderen vertellen hoe zij hun werk moeten doen.

In vier jaar T&P heb je evenveel functies bekleed. Je hebt je enorm snel ontwikkeld. Waar ben je het meest trots op?

Dan kies ik toch iets uit dat wat mij betreft echt past bij een T&P’er. In mijn tijd als directeur Bancair heb ik zelf bij Maarten (Timmerman, red.) en de directie aangegeven dat het tijd was om iemand anders binnen te halen voor mijn functie. Ik vond dat ik de unit had gebracht naar een punt dat nodig was. Ik wist ook dat het tijd was voor een frisse wind. Het feit dat ik heb kunnen reflecteren op mijn eigen plek binnen de organisatie en daarbij tot de conclusie heb durven komen dat het beter zou zijn als ik plek zou maken voor een commercieel iemand, dat maakt me nog steeds enorm trots. Aangeven dat je kracht ergens niet ligt is geen zwaktebod, maar juist een kwaliteit. Als je dat kunt uitspreken kun je zoveel meer betekenen voor de organisatie. Mooie bijkomstigheid was dat het ruimte bood voor een opvolger die nu zelf aan het roer staat bij Talent&Pro.

´Het feit dat ik heb kunnen reflecteren op mijn eigen plek binnen de organisatie en daarbij tot de conclusie heb durven komen dat het beter zou zijn als ik plek zou maken voor een commercieel iemand, dat maakt me nog steeds enorm trots. Aangeven dat je kracht ergens niet ligt is geen zwaktebod, maar juist een kwaliteit.´

Bij T&P proberen we onze professionals zaken bij te brengen waar zij de rest van hun carrière profijt van hebben. Een stukje inspiratie ter afsluiting; wat is die ene wijze les voor jou geweest?

Ik ben ooit voor mezelf begonnen en werk nu weer voor een baas. En ik vertel mijn baas altijd precies wat ik kan bereiken en wat ik niet kan bereiken. Ook vertel ik of ik nog steeds gemotiveerd ben. Ga ik zoeken naar iets anders, dan geef ik dat eveneens aan. Je grenzen en je wensen aangeven, dat heb ik bij T&P geleerd. Dat doe ik nu, jaren later, nog steeds. Het is een ondergewaardeerd advies dat een enorm verschil kan maken in jouw carrière.

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01