Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Marike Kamerbeek: confidant, coach, People Manager

Khalid Toufik
3 september 2021
 | Leestijd:

Marike Kamerbeek begon bij Talent&Pro met nul leidinggevende ervaring. Zij vertrok dertien jaar later met een track record waar je u tegen zegt. Het recruitmentteam waar zij in 2006 de leiding over kreeg was nog maar het begin. Als People Manager kreeg zij in de daaropvolgende jaren honderden consultants in haar team. Die zij stuk voor stuk coachte en begeleidde naar een mooie carrière. Soms binnen Talent&Pro, soms bij een opdrachtgever binnen de financiële dienstverlening, weer andere keren buiten de financiële branche. Maar altijd vanuit de gedachte dat vertrouwen en integriteit de bouwstenen zijn van een goede samenwerking. En dat deze bouwstenen essentieel zijn voor de loopbaanontwikkeling van professionals die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. In dit interview vertelt Marike over haar tijd bij Talent&Pro.

Hey Marike, even de geheugen opfrissen. Stel jezelf eens voor aan de nieuwe generatie T&P’ers!

Hoi! Ik ben dus Marike Kamerbeek, woonachtig in Woerden. Ik ben getrouwd, heb vier kinderen en een hond. Ik ben na een studie aan de Hoge Hotelschool mijn carrière in de HR begonnen. Ik heb een tijdje Werving & Selectie gedaan voor een bemiddelaar in de hospitalitybranche. Daarna heb ik dertien jaar met veel plezier gewerkt bij Talent&Pro. Sinds 2019 werk ik als zelfstandig trainer en (loopbaan)coach.

Vertel, hoe kwam ons bedrijf op jouw pad?

Ik werd in 2006 getipt door iemand in mijn netwerk dat Arrange, destijds onderdeel van Talent&Pro, wel bij mij paste. Arrange ontwikkelde starters voor de facilitaire dienstverlening. Tijdens mijn sollicitatie bleek dat ik te veel ervaring had om daar als starter te beginnen. De recruiter vond me eigenlijk wel passen bij de organisatie, maar ik ging ervan uit dat ik er niets meer van zou horen. Een weekje later kreeg ik een belletje dat er wel plek voor me was binnen het recruitmentteam van Talent&Pro. Op de terugweg van een ander gesprek ben ik langs geweest voor een gesprek met Annemarie Ehren. Ik wilde eigenlijk uit de recruitment stappen, maar ben toen toch komen werken bij Talent&Pro.

Wat heeft je overtuigd?

Het enthousiasme van de mensen denk ik. Er waren nog geen hele concrete plannen en het recruitmentteam moest uitgebouwd worden. Na het gesprek met Annemarie had ik ook een goed gesprek met Maarten (Timmerman, red.). Hij vroeg me naar mijn visie op recruitment. Die vraag zette me aan het denken. Ik dacht toen en denk nu nog steeds dat recruitment gaat weten wie je tegenover je hebt, wat diegene kan, wat diegene wil en of je op basis daarvan bij elkaar past. Coachbaarheid is daarin een belangrijk element. Ik had dus een idee van wat recruitment is en kreeg de ruimte van Talent&Pro om die visie in de praktijk te brengen. Ik hoop van harte dat ik daarin voor mijn medewerkers van toegevoegde waarde ben geweest.

‘Ik had dus een idee van wat recruitment is en kreeg de ruimte van Talent&Pro om die visie in de praktijk te brengen.’

Wat trof je aan op je eerste werkdag bij Recruitment?

Ik begon op 1 september weet ik nog. Het team bestond bijna volledig uit voormalig consultants, collega’s die waren gestart als Talenten bij onze opdrachtgevers. De energie en het tempo waren ongelofelijk hoog. Esther (Teeuw, red.) stuurde als HR Manager de boel aan. Een week of twee na mijn start had ik een afspraak met haar. “Het team heeft een leidinggevende nodig” vertelde ze. Ze keek me aan en vroeg of ik dacht dat ik het zou kunnen. Ik had er geen ervaring mee, maar zij overtuigde me met de woorden: weet dat je dit aankunt.

Ik kon daarnaast een opleiding situationeel leidinggeven doen en ben zo dus in de rol van Recruitment Manager gegroeid. We maakten nog geen gebruik van geavanceerde recruitment software. We voerden vooral veel gesprekken en probeerden de juiste kandidaten daaruit te selecteren. Er heerste krapte op de arbeidsmarkt, dus dat was een uitdaging. Toch wisten we op carrièrebeurzen flink wat starters te enthousiasmeren met onze energie en aanwezigheid. De welbekende rode sneakers, de zilveren caravan; opvallen lukte prima. Ik ben in totaal een kleine twee jaar als Manager Recruitment actief geweest.

Je hebt natuurlijk ook vooral naam gemaakt als People Manager. Waarom maakte jij die overstap naar de coaching van onze professionals?

In 2008 vond de reorganisatie volgens de celfilosofie van Eckart Wintzen plaats. We gingen naar de huidige unitstructuur. Talent&Pro ging bestaan uit verschillende cellen, of business units. En alle recruiters werden onderdeel van zo’n unit. Ik werd gevraagd als People Manager van de unit Bancair. In plaats van verantwoordelijk voor de werving van talenten werd ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de talenten die bij onze bancaire opdrachtgevers aan de slag gingen. Ik ging van leidinggeven aan onze recruiters naar leidinggeven aan onze professionals in het veld.

Een mooie nieuwe uitdaging dus. Wat veranderde er voor jou?

De dynamiek als People Manager is anders. De business unit Bancair was net opgezet, met Ronald (Hensen, red.) als een van de eerste Account Managers. Samen met Lisette (Valk, red.) was ik de eerste People Manager Bancair. We hadden ongeveer vijftig professionals binnen de unit, maar eigenlijk nog weinig passende opdrachten binnen het bankwezen. Binnen de verzekeringen waren we veel sterker aanwezig. Daar lag dus een uitdaging voor ons om samen toch perspectief te creëren voor onze medewerkers.

Hoe schets je perspectief als ontwikkelbedrijf voor starters die zich willen ontwikkelen binnen het bankwezen als die opdrachten er nog niet zijn?

Door eerlijk te zijn. Daar begint het. Ik houd niet graag mensen aan het lijntje. Liever betrek ik ze bij wat er gaande is. Je kunt met z’n allen kijken naar twee Account Managers om het allemaal voor je te regelen of je kunt samen kijken naar de huidige mogelijkheden en je voorbereiden voor als die mooie kans voorbij komt. Dan voelt het ook niet alsof je in de wachtkamer zit, maar dat je ergens naartoe werkt. Dat is toch anders. Dat lukt de een wat beter dan de ander. Als je in staat bent dat goed op te pakken dan kun je snel groeien in de detachering.

Uiteindelijk heb ik ruim negen jaar als People Manager gewerkt voor de unit Bancair. Dat betekende niet alleen coaching van onze professionals, maar ook trainingen geven en training en development binnen onze HR-afdeling in een nieuw jasje steken. In die periode heb ik ook alle ups maar ook alle downs meegemaakt. Van de krimp tijdens de kredietcrisis tot de weg omhoog die we daarna weer vonden. Dat maakt dat je een uitzonderlijke band opbouwt met een organisatie en de mensen met wie je die ervaringen hebt gedeeld.

Waar ben je het meest trots op?

De fundamenten die we toen hebben gelegd voor de unit Bancair. De groei ging gestaag, maar op een aantal momenten besefte je toch hoe speciaal dat was. Klanten waar ik in het eerste jaar als People Manager kwam, daar kwam ik negen jaar later nog steeds. Of dat je tijdens de Klantavond op het Nederlands Film Festival om je heen keek en dacht: wat lopen hier eigenlijk enorm veel Bancaire klanten rond. In 2006 kende je het verhaal van iedereen op een unitavond. Dat was in mijn laatste jaar onmogelijk, omdat we zo sterk gegroeid waren. Dat stukje reflectie op onze ontwikkeling pakte ik toen misschien te weinig. Des T&P’s was het gaan gaan gaan.

Aanvankelijk was het succes best spannend. Kun je persoonlijke aandacht blijven bieden wanneer de organisatie groter wordt? Later kwam het besef: hoe groter je wordt, hoe meer kansen je kunt bieden aan je medewerkers. Met elke T&P’er op een opdracht breid je je netwerk uit en kun je andere collega’s weer nieuwe kansen bieden.

Wat is je mooiste herinnering aan 13 jaar Talent&Pro?

Dat zijn er zo veel. Mag ik ook met een top drie komen? Dan denk ik vooral de ski-trips. Ik kan me herinneren dat ik de eerste keer dacht: wat kunnen deze mensen een feestje vieren! Het reisje naar Vlieland moet ik ook zeker noemen. Dat uitje was typerend voor de vele mooie gesprekken die ik heb gevoerd met collega’s en de vriendschappen voor het leven die je sluit bij een bedrijf als Talent&Pro. De allermooiste herinnering heb ik dan ook aan het contact met collega’s buiten het werk en de feestjes om. Als medewerkers uit je team je laten weten dat ze dankzij onze band langer bij ons bleven, dat is onbetaalbaar en de reden dat ik me zo verbonden voelde met het bedrijf.

‘Voor een People Manager bestaat er geen mooiere beloning dan de dankbaarheid van je medewerkers.’

Wat volgens collega’s kenmerkend voor jou was dat je bijna altijd precies wist wat er speelde bij jouw team. Hoe ging dat?

Dat heeft te maken met vertrouwen en je kwetsbaar durven stellen, ook als leidinggevende. Dat is een les die ik van Nataschja (Budel, red.) heb geleerd. Je fouten durven toegeven geeft anderen de ruimte om hetzelfde te doen en daarvan te leren. Mensen voelen het bovendien haarfijn aan als je niet oprecht bent. Ronald (Hensen, red.) zei eens: “bij jou gaat er nooit iemand uit dienst waarvan je het niet verwacht.” Dat is natuurlijk een prachtig compliment en alleen mogelijk omdat mijn medewerkers het vertrouwen hadden dat ze alles met me konden delen. En dat vertrouwen opbouwen kost soms wel tijd. Toen ik net begon als People Manager Bancair had ik een medewerker in mijn team die zei: je hebt geen ervaring in het bankwezen, je bent piepjong, wat heb ik aan jou? Toen hij jaren later uit dienst ging was het: “ik zat er echt naast. Ik heb enorm veel aan je gehad.” Voor een People Manager bestaat er geen mooiere beloning dan de dankbaarheid van je medewerkers.

 

 

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01