Wall of Fame | Talent & Pro

Wall of Fame | Marcel Mol: Talent&Pro company man

Khalid Toufik
17 september 2020
 | Leestijd:

Goed werkgeverschap is voor elke organisatie het ultieme doel. Goed voor je mensen zorgen, waardering hebben en tonen voor hun inzet en hen de mogelijkheden bieden om het beste uit zichzelf te halen. Maar hoe zit het eigenlijk met goed werknemerschap? Hoe ontstaat dat? Welke factoren bepalen of iemand een goed werknemer is? En hoe ziet zo’n goede werknemer eruit? Marcel Mol werkte achttien jaar bij Match&More, zeven daarvan als onderdeel van Talent&Pro. In die periode verdiende hij een plekje aan de Talent&Pro Wall of Fame. Als er iemand is die goed werknemerschap belichaamt dan is het namelijk wel Marcel Mol. Loyaal, bekwaam en bescheiden, zo zullen zijn collega’s binnen Match&More en T&P hem beschrijven. Dit is zijn Wall of Fame-verhaal na 18 trouwe dienstjaren.

Marcel, met vele trouwe dienstjaren nu ook een welverdiend plekje in de T&P geschiedenisboeken. Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Dank je! Dat kan ik zeker. Ik ben bijna 49 jaar en heb inderdaad een belangrijk deel van mijn werkende leven bij Talent&Pro-onderdeel Match&More doorgebracht.  Ik ben woonachtig in Den Bosch, samen met mijn vriendin en ik heb twee kinderen. Ik heb ooit de studie Hotelmanagement afgerond en ben na een aantal jaren in de horeca, in 1998 gestart in de financiële dienstverlening. Ik ben begonnen bij Welten, werkte sinds 2001 bij Match&More in Vught en sinds de overname door Talent&Pro in 2012 werkte ik nog eens zeven jaar bij T&P. In 2019 heb ik in goed overleg met Edwin (van den Elst, red.) en Camiel (Willekes, red.) afscheid genomen van Talent&Pro en ben ik in vaste dienst gegaan bij Match&More-klant Rabobank, als data steward.

18 jaar bij Match&More dus. Zolang bij dezelfde werkgever in dienst zijn lijkt steeds zeldzamer te worden. Wat is jouw geheim?

Ik denk dat het een combinatie is geweest van de variatie die detachering biedt en het goede contact dat ik altijd heb onderhouden met collega’s bij Talent&Pro. Toen ik net begon mocht je gedetacheerd maximaal drie maanden werken voor een opdrachtgever. Dan is aanpassen geen kwestie meer van willen of durven, maar moeten. Dat heb ik altijd als enorm leerzaam ervaren. Het goede contact met de collega’s op kantoor is net zo belangrijk geweest. Match&More bestond voor de overname uit een handjevol financieel specialisten. Het Talent&Pro-motto work hard, play hard was daar een net zo sterk onderdeel van de cultuur. Ik kan me herinneren dat we eens de hele rit onderweg naar een uitje een thuisblijver hebben geprobeerd over te halen toch te komen. Dat was Match&More.

´Toen ik net begon mocht je gedetacheerd maximaal drie maanden werken voor een opdrachtgever. Dan is aanpassen geen kwestie meer van willen of durven, maar moeten. Dat heb ik altijd als enorm leerzaam ervaren.´

Bij sommige Match&More-collega’s bestond de angst dat dit zou veranderen toen we onderdeel werden van Talent&Pro. Na de overname ging je als club van 35 man ineens op in een organisatie van 800 medewerkers. Ik weet nog dat er enig scepticisme heerste: “Er zijn wel legio mogelijkheden met zo’n uitgebreid klantenbestand, maar wat zal er gebeuren met onze identiteit?” Dat was een veelgehoord geluid. Dan kozen ze later voor €100 euro extra per maand toch maar voor een andere detacheerder. Dat begreep ik niet. Financiën hebben nooit bepaald hoe ik mijn carrièrekeuzes maakte. Ik ben altijd veel blijer geweest met een mooi geschenk met het logo van T&P dan wat extra geld. Werktechnisch veranderde er bovendien eigenlijk niet zo veel voor mij. Ik voelde me vrij snel verbonden met T&P.

Waar kwam dat door? Zijn er mensen in het bijzonder die een belangrijke rol hebben gespeeld daarbij?

Ik kan een heel lijstje maken van mensen die daaraan hebben bijgedragen, van Match&More-collega’s tot T&P’ers die mij hartelijk hebben verwelkomd. Ik noem een Hans van Kaathoven, met wie ik samen heb gewerkt op het gebied van opleidingen. Camiel Willekes, Bianca Wijnberg, allemaal zijn ze nog in dienst van Talent&Pro. Na de overname van Match&More in 2012 heb ik veel contact gehad met Emile Bezemer, destijds directeur van Talent&Pro. Van de transitie heb ik zelf niet veel meegekregen, vanwege een niertransplantatie. Ik was in die periode ernstig ziek. Emile was een van de collega’s die me op mijn weg terug goed heeft ontvangen. Sindsdien is altijd elke stap die ik heb gemaakt bij Talent&Pro in goed overleg gegaan. Toen ik vorig jaar na vele afgelegde kilometers en opdrachten voor ‘rustiger’ vaarwater koos door bij de Rabobank in dienst te gaan, was ook dat praktisch een gezamenlijk besluit. Ik wilde graag plaatsmaken voor jong talent binnen Talent&Pro, maar vond het ook belangrijk om met opgeheven hoofd door de voordeur te vertrekken. Ik kon op de zegen van Edwin (algemeen directeur Talent&Pro, red.) en Camiel (Unit Manager Match&More, red.) rekenen.

Je hebt brede kennis en ervaring: van hypotheekadvies en communicatievraagstukken tot aan de rol die je nu hebt op het gebied van data. Hoe verklaar je die schat aan ervaring?

Als je zolang in de detachering werkt als ik heb gedaan, hoort dat erbij. Als ik jonge mensen dan ook een tip mag geven: kies voor detachering. Het is een geweldige manier om jezelf uit te dagen, contacten te leggen en je horizon te blijven verleggen. Ik heb altijd vooral projectmatig gewerkt. Elke opdracht had dus een begin en einde. Mensen zien dat soms als een nadeel. Ik vond het, zeker vroeg in mijn carrière, juist fijn om te weten dat je steeds weer kon uitzien naar een volgende uitdaging, met andere mensen en andere werkzaamheden. Dat is een van de redenen dat ik een diversiteit aan mooie projecten heb kunnen uitvoeren.

´Als ik jonge mensen dan ook een tip mag geven: kies voor detachering. Het is een geweldige manier om jezelf uit te dagen, contacten te leggen en je horizon te blijven verleggen.´

Aan welk project houd je persoonlijk de beste herinneringen over?

Dan ga ik toch voor een project in opdracht van, natuurlijk,  de Rabobank. Voor een nieuw product, de Rabo Opbouwhypotheek, heb ik met een klein clubje mensen de opleidingen geschreven en het product verder ontwikkeld. Deze hypotheek werd in augustus geïntroduceerd en moest 1 januari helemaal klaarstaan. De dynamiek die ontstaat als een klein team van collega’s ergens samen de schouders onder zet en bereid is om daar ieder 60+ uren per week in te steken om de klus geklaard te krijgen, die kom je niet overal tegen. Een onvergetelijke tijd en een van de mooiste ervaringen die ik heb gehad in de detachering en bij de Rabobank.

Heb je sinds je indiensttreding bij Match&More en Talent&Pro echt alleen maar in opdracht van de Rabobank gewerkt?

Ik heb twee korte uitstapjes gemaakt, bij Friesland Bank als data- en risico-analist en bij Staalbankiers in Den Haag. Daar heb ik meegewerkt aan de migratie van de kredietadministratie naar Stater. Mijn laatste klus in dienst van Talent&Pro heb ik in 2015 zelf binnengehaald, dat was ook bij de Rabobank. Toen het even iets moeilijker was om een geschikte opdracht te vinden heb ik met succes een plekje in het expertiseteam van de Rabobank gerealiseerd. Dat is óók een stukje goed werknemerschap en een belangrijke voorwaarde voor de groei en ontwikkeling waar we bij T&P altijd zo’n waarde aan hechtten. Niet achterover leunen als een klus geklaard is, maar samen de blik vooruit richten en zorgen voor een goed volgend resultaat. Ook bij Match&More was het credo: probeer wat extra’s te brengen. Dat heb ik altijd geprobeerd. Voor mijn opdrachtgever, maar ook voor mijn werkgever. Het is fijn om te zien dat die inzet gewaardeerd en beloond wordt met een plekje op de Wall of Fame.

Momenteel werk je als data steward, nu echt officieel als Rabobank-man. Wat doet een data steward precies?

Banken en andere financiële dienstverleners beschikken natuurlijk over enorm veel informatie over hun klanten. Informatie die nodig is om bijvoorbeeld een lening, verzekering of hypotheek af te kunnen sluiten. Als data steward ben ik onderdeel van een Agile Scrumteam van data stewards. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de data en de wijze waarop die verzameld wordt binnen verschillende onderdelen van de bank goed is en blijft. Momenteel bedient ons team bijvoorbeeld de ‘tribe’ Wonen. De data die wij bewaken zit dus in de hypotheeksfeer.

Data science is natuurlijk enorm hot. Wat moeten mensen weten over datagebruik binnen de financiële dienstverlening?

De mogelijkheden van big data zijn eindeloos. Dat heeft verschillende gevolgen, positief en negatief. Betere dataregistratie betekent bijvoorbeeld betere afstemming van je diensten op de behoefte en dus meer klandizie. Aan de hand van riskmodellen zou je als bank bijvoorbeeld per klant kunnen bepalen of je een woning maximaal moet financieren. Daarmee kom je eigenlijk al een beetje in een spanningsveld. Hoe ver kan en mag je gaan met je data-analyse als organisatie, maar ook als professional. Integriteit is alles als het gaat om data en privacy. Tegenwoordig is er gelukkig sprake van strenge monitoring vanuit De Nederlandsche Bank en de financiële dienstverleners zelf. Bij ons wordt elke maand keurig een overzicht gedeeld van de data-inzagen. Als je als medewerker geen goede reden hebt om een document met persoonsgegevens te bekijken mag je dat haarfijn gaan uitleggen. De tijden dat je met je collega’s gezellig achter de pc kon vergelijken welke bekende sporter of radio-persoonlijkheid jaarlijks meer geld bijgeschreven kreeg is echt voorbij. En dat is maar goed ook. Als consument moet je er niet alleen op kunnen vertrouwen dat je niet benadeeld wordt omdat de statistieken jou in een risicogroep plaatsen, je moet er ook op kunnen vertrouwen dat mensen en bedrijven integer met jouw gegevens omgaan.

´Aan de hand van riskmodellen zou je als bank bijvoorbeeld per klant kunnen bepalen of je een woning maximaal moet financieren. Daarmee kom je eigenlijk al een beetje in een spanningsveld. Hoe ver kan en mag je gaan met je data-analyse als organisatie, maar ook als professional. Integriteit is alles als het gaat om data en privacy.´

Het klink alsof je helemaal op je plek zit. Nog steeds blij dus met je keuze om na 18 jaar toch nog in vaste dienst te gaan?

Zeker, al zal een deel van mij de detachering altijd wel blijven missen. Want er zijn natuurlijk wel wat verschillen met gedetacheerd werken binnen een organisatie ten opzichte van werken in vaste dienst. Als tijdelijke medewerker kun je wat meer onbevangen zijn. Sterker nog, het wordt misschien wel van je verwacht dat je recht voor z’n raap bent. Als vaste medewerker moet je je toch wat ‘politieker’ bewegen binnen een organisatie. Het fijne is dat de Rabobank een platte organisatiestructuur kent. De managers zijn wars van hiërarchie en er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe manieren van werken. Dat houdt het werk interessant, en maakt dat ik ook binnen de Rabobank kansen zie om mooie carrièrestappen te blijven maken. Als ik ergens wél spijt van heb is het dat ik niet eerder de kans heb gepakt om in een management- of coördinerende rol te groeien.

Als lid van onze Wall of Fame ben je een inspiratiebron voor onze Talenten. Waarom denk je dat jij voorgedragen bent?

Ik heb veel tijd en energie gestoken in Talent&Pro. Naast een goed visitekaartje zijn, probeerde ik ook altijd alert te zijn op kansen bij opdrachtgevers. Daar heb ik nooit iets voor teruggevraagd. Ik heb altijd het vertrouwen gehad dat mijn loyaliteit gewaardeerd en beloond zou worden. En dat gebeurde ook. In de fase dat ik ziek was werd mij persoonlijk verzekerd door de directeur: “je mag altijd terugkomen, al zou je alleen nog maar de tuin kunnen schoffelen. Ik weet dat we geen tuin hebben, maar dan bouwen we er eentje voor je.” Die wederkerigheid maakt dat goede werkgevers en werknemers elkaar weten te vinden, en 18 jaar bij elkaar blijven. Of ik nog een boodschap heb voor alle T&P’ers? Zeker. Ik draag jullie allemaal een warm hart toe, en gun jullie stuk voor stuk een plekje op de Wall of Fame!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01