Wall of Fame | Talent & Pro

Geert Stomp: pionier in de ontwikkeling van onze actuariële pro’s

Khalid Toufik
7 december 2021
 | Leestijd:

Binnen een organisatie die draait om ontwikkeling zijn mijlpalen essentieel. En dit lid van onze Wall of Fame heeft een mijlpaaltje of twee meegemaakt in zijn tijd bij Talent&Pro. Hij liep na zijn studie Chemical Engineering aan de Haagse Hogeschool bij Talent&Pro binnen, waar hij geschiedenis zou schrijven als de eerste actuariële professional van T&P bij Achmea en initiatiefnemer van ons actuariële opleidingstraject. Zijn directe collega’s roemen hem ook als een van de inspiratiebronnen voor de unit Business IT en herinneren zich de vele coachingsgesprekken en kennissessies, waarmee hij bijdroeg aan de ontwikkeling van onze Talenten. Een Principal pur sang dus. In dit interview blikken we samen terug op een bewogen carrière bij Talent&Pro.

Hi Geert, fijn om je plekje aan de Wall of Fame te kunnen bespreken met je. Kun je jezelf kort voorstellen?

Zeker. Ik ben Geert Stomp en heb veertien jaar bij Talent&Pro en Redmore gezeten, in veel verschillende rollen ook. Ik ben aan de Haagse Hogeschool opgeleid tot procestechnoloog en commercieel ingenieur. De studie lijkt een beetje op de opleiding Technische Bedrijfskunde, met een iets sterkere focus op techniek dan de commercie. Ik ben na mijn studie bij Talent&Pro komen werken, binnen de business unit Actuarieel.

Wat maakte dat je je als commercieel ingenieur op een carrière als actuarieel consultant binnen de financiële dienstverlening wilde storten?

Dat was zeker niet gepland. Ik leerde Talent&Pro een week voor mijn start kennen op een carrièrebeurs. Daar werd ik bijgepraat over de verzekeringswiskunde en uitgenodigd om te komen kijken op kantoor. Met mijn studie is werken in een laboratorium veelvoorkomend, maar dat wilde ik niet. Wel wilde ik dingen gaan ontdekken. Detachering paste daar goed bij. Iedereen is in die fase vooral dingen aan het uitproberen. Ik was er blij mee dat mijn opdrachten altijd iets langer duurde. Je ergens in vastbijten en nieuwe dingen leren gaat dan makkelijker.

Voor mijn eerste opdracht ging ik werken als verzekeringsacceptant. Het eigen personeel moest omgeschoold worden en wij werden ingevlogen om hun werkzaamheden op te pakken, aan de telefoon of in de coördinatie van de taken. Het voordeel is dat je bij Talent&Pro begint aan de basis. Daardoor leer je alles over de processen binnen een organisatie. Dat is een groot verschil met zusterlabels ITDS en Triple A, waar je gespecialiseerd direct een bepaalde kant op gaat.

“Het voordeel is dat je bij Talent&Pro begint aan de basis. Daardoor leer je alles over de processen binnen een organisatie.”

Kun je ons meenemen in de belangrijkste ontwikkelingen die je in veertien jaar bij ons hebt meegemaakt?

Het grootste deel van die periode heb ik bij Actuarieel gezeten. Daar hield ik me voor verschillende financiële instellingen bezig met het ontwikkelen en bouwen van actuariële modellen en rapportages voor verzekeraars en pensioenfondsen. Mijn eerste echte actuariële opdracht was bij Achmea, waar ik de eerste T&P’er op het actuariaat was. Mijn laatste klus was bij a.s.r., waar ik me bezig heb gehouden met datamanagement en de Solvency II-richtlijn voor verzekeraars.

Verder heb ik een uitstapje gemaakt naar Helden, het label dat onder leiding stond van mede-alumnus Gert Jaap Haan. Vanaf 2016 heb ik nog gewerkt voor het moederbedrijf Redmore bij het onderdeel Redmore Solutions. Dat paste goed bij mijn wens om me meer te ontwikkelen in de breedte. Met mijn rekenkennis en kennis van de business kon ik me daar richten op de begeleiding van projecten.

Jij bent nog betrokken geweest bij de oprichting van de BPO, nu het Performance Center. Wat was jouw rol daarin?

Toen de BPO van Talent&Pro werd opgezet heb ik op de achtergrond geholpen, bijvoorbeeld bij de tenders en de ontwikkeling van rapportages. In de opstartfase waren de tenders om projecten binnen te halen natuurlijk enorm belangrijk. Je moet voor een potentiële opdrachtgever een totaalplaatje kunnen schetsen van wat je kunt betekenen. En als je een project eenmaal binnen hebt moet je daarover kunnen rapporteren. Die rapportages moesten voldoen aan bepaalde eisen. We hebben hier toen onder andere Power BI voor geïntroduceerd binnen de BPO.

Al met al heb ik twaalf jaar bij Talent&Pro gezeten en nog eens twee jaar elders binnen Redmore, waaronder bij ITDS Business Consultants. Sinds vorig jaar ben ik werkzaam als zelfstandig financial risk consultant. Als financial risk consultant zet ik mijn actuariële kennis in voor de bedrijfsvoering van financiële dienstverleners. Momenteel ben ik veel bezig met IFRS-17.

Je hebt een indrukwekkend cv, maar als een echte Principal heb je ook een aardig steentje bijgedragen aan de cv’s van collega’s. Kun je daar iets over vertellen?

Dan heb je het over de opleiding tot actuarieel rekenaar vermoed ik. Mijn People Manager destijds, Pieter de Vos, en ik praatte graag over van alles en nog wat. Daarnaast zat ik in de Ondernemingsraad, waar je ook weleens wat oppikte als het ging om belangrijke uitdagingen voor het bedrijf. Een van die uitdagingen was dat we ons onvoldoende onderscheidden als ontwikkelaar van actuariële professionals. Dat zagen we ook aan de slagingspercentages voor de opleidingen die we afnamen bij het Actuarieel Instituut. Niet heel gek natuurlijk, want de unit was vrij jong. Ik mocht toen met een plan komen om die slagingspercentages te verbeteren en Talent&Pro neer te zetten als opleider binnen de actuariële markt.

De eerste stap daarin was ondersteuning en training bieden bij examens. De gedachte was: je vraagt tijdens een bijeenkomst veel makkelijker om hulp en krijgt ook de stof die je nog onvoldoende beheerst sneller onder de knie. Op die trainingen kwamen goede reacties en de klasjes werden steeds groter. De formule werd daarna ook gebruikt voor andere opleidingen. Wij waren de enige club die naast het Actuarieel Instituut de opleiding Actuarieel Rekenaar aanbood. Deze en andere initiatieven werden later allemaal ondergebracht bij het Talent&Pro Institute, de voorloper van de Talent&Pro Academy.

“Wij waren de enige club die naast het Actuarieel Instituut de opleiding Actuarieel Rekenaar aanbood.”

Je stond als eerste actuariële medewerker binnen Achmea ook aan de basis van een andere belangrijke ontwikkeling. Hoe kom je binnen bij zo’n nieuwe opdrachtgever?

Dat was een een-tweetje met Paul Woerde. Hij had een contact binnen Achmea, maar we hadden er nog geen collega’s zitten. En ik had de gewoonte dat ik graag een nieuwe uitdaging wilde als mensen begonnen te denken dat ik vaste medewerker was bij een opdrachtgever. Paul vermoedde dat zijn contact bij Achmea en ik wel een klik zouden hebben. Ik zou mij daar bezig gaan houden met Embedded Value-berekeningen, iets waarmee ik nog nul ervaring had. Daarnaast was het ontzettend lastig om binnen te komen op een actuariële afdeling zonder de certificering van actuaris. Gelukkig wilde de betreffende manager ons een kans geven.

Een unieke kans die je met beide handen greep. Hoe zorgde je ervoor dat er meer T&P’ers zouden volgen?

Het hielp heel erg dat het team bij Achmea me een warm welkom gaf. Ze gaven zelfs grappend aan dat ze blij waren dat er iemand bij kwam die géén actuaris was. Ook zorgde ik ervoor dat ik meteen productief was. Ik pikte de processen op en kon al snel een aantal handmatige werkzaamheden automatiseren voor het team. Gaandeweg ontwikkelde ik meer kennis over de berekeningen en kon ik een bijdrage leveren aan de kwartaalrapportages van het team.

Die rapportages vormen een kernonderdeel van het werk van een actuarieel team. Wat rapporteer je eigenlijk?

Met de rapportages doe je een totaalscan van de organisatie en geef je aandeelhouders inzicht in de cijfers, wat dit in lekentaal betekent en hoe je bijvoorbeeld presteert ten opzichte van vergelijkbare organisaties. Zo’n rapportagecyclus betekende een maand knallen en vervolgens verbeteringen in het rapportageproces doorvoeren. Zodat ook voor de accountants de cijfers helemaal kloppend en glashelder waren. Na verloop van tijd liepen er acht T&P’ers rond binnen het actuariaat van deze opdrachtgever. Ik was er natuurlijk ontzettend trots op dat Paul en ik dit voor elkaar hadden gekregen. Dat we indruk hebben gemaakt bleek een paar jaar later. Zelfs de opvolger van de manager die mij bij Achmea had ingehuurd kende mijn naam. Een prachtig compliment voor onze organisatie.

“Na verloop van tijd liepen er acht T&P’ers rond binnen het actuariaat van deze opdrachtgever. Ik was er natuurlijk ontzettend trots op dat Paul en ik dit voor elkaar hadden gekregen.”

Waar ben je, na al die jaren, het meest trots op als T&P’er?

Dan kies ik toch voor het moment dat we de opleiding tot actuarieel rekenaar helemaal intern mochten organiseren. Daar ben ik ontzettend trots op, ook omdat ik een aantal van de huidige Principals bij Talent&Pro nog in mijn lessen heb gehad destijds. Die Principals zijn enorm belangrijk en vormen samen een kern van collega’s die enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van anderen. Het is heel gaaf dat ik een rol heb gespeeld in het bestaan en de ontwikkeling hiervan.

Heb je tot slot nog een tip voor T&P’ers die aan het begin staan van hun carrière?

Wees zichtbaar! Dat is de belangrijkste tip die ik kan geven. Ik kreeg vaak mee: “je doet hele mooie dingen, maar je draagt het niet altijd uit.” Dat is natuurlijk zonde en je mist er kansen door. Daarom zeg ik: zorg dat je een goede eerste indruk maakt, draag je ambities altijd uit en laat zien dat je de kansen die je wilt krijgen ook verdient.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01