Vrouw doet een yoga oefening

Vitaliteitschallenge – In gesprek met Tjerry

mathijs.jongsma
13 mei 2024
 | Leestijd:

De eerste vitaliteitschallenge is gestart! Deze challenge focust zich namelijk op bewuste beweging. Deze maand gaan T&P’ers de uitdaging aan met wandelen, hardlopen of fietsen. Het doel is namelijk om deze maand naar buiten te gaan en in beweging te komen. Hoeveel jij gaat bewegen en hoe uitdagend dit voor jou zal zijn, bepaal jij zelf! Iedereen start op een ander niveau, maar we gaan er samen voor. Tjerry vertelt ons over vitaliteit in het algemeen, haar visie en de kansen voor de toekomst! 

Hi Tjerry, zou je jezelf eens kunnen voorstellen?

Mijn naam is Tjerry, 31 jaar en momenteel woon ik nog in Utrecht, samen met mijn vriend. Binnenkort staat er echter een grote verandering op de planning, want we hebben een huis gekocht in Amersfoort. In een gezellige woonwijk, dicht bij het station, het centrum én de natuur. We hoeven alleen nog maar wat te verven, de vloer te vervangen en onze meubels erin te zetten! Verder doe ik mee aan de Talent&Pro bootcamp op maandag, volg ik Rocycle en yogalessen en zie ik mijn vrienden en familie graag in het weekend.

Op professioneel vlak werk ik al bijna vier jaar als People Manager bij Talent&Pro, eerst bij de unit Schade, Zorg en Inkomen onder leiding van Marloes Triemstra. Sinds vorig jaar januari zijn we echter overgestapt naar Verzekeringen & Pensioenen. Ik heb naast mijn werk de opleiding intuïtieve ontwikkeling bij Mens & Intuïtie in Amersfoort afgerond en ik assisteer bij retraites van Landen in je Lijf.

Mijn interesse ging altijd al uit naar zingeving, energie en vitaliteit. Daarom ben ik vanaf het begin betrokken geweest bij interne projecten, voornamelijk gericht op vitaliteit en verzuim. We zorgden ervoor dat de People Managers genoeg tools hadden om gesprekken over vitaliteit en verzuim goed te voeren. Eén van de projecten was ook de organisatie van de allereerste vitaliteitsdag van Talent&Pro. Toen de kartrekker vertrok, heb ik het stokje overgenomen en werd ik omgedoopt tot chef vitaliteit.

Wat betekent vitaliteit voor jou persoonlijk en waarom is het belangrijk in jouw werk en leven?

Vitaliteit, het is een onderwerp dat me altijd weer terugbrengt naar mezelf. Voor mij vormt het een soort fundament, een basis die je moet leggen om energiek, veerkrachtig en met vertrouwen de dag aan te gaan. Je neemt jezelf en je vitaliteit in elke situatie mee. Het is dus toe te passen in je privéleven, op het werk, tijdens het reizen, overal. Als je jezelf écht goed begrijpt, weet hoe jij in elkaar zit, wat je nodig hebt, dan geloof ik dat je ontzettend veel kunt bereiken.

Als ik investeer in het leggen van dit fundament, in vitaliteit, dan ben ik bezig met me fysiek fit voelen, maar ik geef ook het mentale en emotionele aspect aandacht. Ik focus me op mijn sociale kring en het hebben van een purpose. Het gaat om jezelf begrijpen en het maken van de juiste keuzes voor deze aandachtsgebieden, zodat je genoeg inzicht en energie hebt om zaken aan te gaan. Vitaliteit is dus ook gewoon een groot en breed begrip!

Doe je veel op gevoel of lees je ook veel boeken?

Ja, ik doe veel op intuïtie, mijn onderbuikgevoel is sterk, maar ik combineer dit met de kennis die ik heb opgedaan. Mijn opleiding heeft mijn intuïtie verder ontwikkeld en het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf nog beter begrijp. Hierdoor kan ik in gesprekken bij de kern komen. Ook heb ik tijdens de retraites veel mensen gezien die patronen doorbreken, leren omgaan met hun energie en zelfbewust worden. Daarnaast lees ik ook veel boeken, met name die gericht zijn op de emotionele en mentale aspecten van het leven. Ik volg ook diverse websites en lees daar regelmatig artikelen over. Mijn benadering is vaak gericht op het gevoel. Ik breng graag het gevoel als eerste boven water om vervolgens de verdere stappen te concretiseren met kennis en theorie.

Heb je iemand die je motiveert of inspireert?

Er zijn zoveel voorbeelden te benoemen uit boeken. Voor elk onderwerp of thema heb ik wel weer een andere schrijver geraadpleegd. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in je familiesysteem, dan is Els van Steijn een goede keuze. Als je meer wilt weten over zelfvertrouwen, dan zijn de boeken van Brené Brown een aanrader. Er zijn ook talloze goede boeken over slaap, ademhaling, zingeving en zelfliefde. Daarnaast blijf ik geïnspireerd door artikelen op websites te lezen en mensen te volgen op Instagram. Bovendien luister ik podcasts tijdens het opruimen en schoonmaken. Hier kan je denken aan: Kukuru, Mark Tuitert Drive Podcast of Psychologie Magazine.

Is er één specifiek onderwerp waarvan je zegt: dat vind ik het meest interessant?

Voor mij draait het om het doorvoelen van emoties en het loslaten ervan. Ik geloof sterk in het idee dat we zijn opgebouwd uit verschillende lagen, die al beginnen te vormen vanaf onze jeugd. Sommige van deze lagen dienen ons goed, geven ons kwaliteiten, terwijl andere ons tegenwerken in het heden. Het is een patroon of bepaald gedrag wat jou tegenwerkt in bijvoorbeeld je werk of je relatie. Als je erin slaagt om te begrijpen waar deze patronen vandaan komen en te doorvoelen wat dit met je heeft gedaan. Dan kun je jezelf bevrijden van deze lagen en weer dichter bij jezelf komen. Op die manier blijf je trouw aan jezelf en ben je authentiek.

Dit proces bij mijn consultants ervaren vind ik ook erg leuk. Als een young professional zichzelf steeds beter leert te begrijpen en accepteren. Je hebt een goed besef van jezelf, je vaardigheden en je beperkingen. Verspil geen energie door je anders voor te doen dan je bent; wees je bewust van je grenzen. Werk en handel vanuit je eigen authenticiteit en focus op wat bij je past en waar je energie van krijgt.  Dit maakt je authentiek én dat leidt tot succes. Authentieke professionals is dus waar ik voor ga. Ik haal dan ook veel voldoening uit mensen helpen, zichzelf beter te begrijpen en te leven vanuit hun kern.

Hoe kijken consultants naar het thema vitaliteit?

De ene consultant is er actiever mee bezig dan de ander. Tegenwoordig weet bijna iedereen wel dat dit een belangrijk onderwerp is wat aandacht verdient. Alleen de definitie van vitaliteit kan nog wel eens verschillen. Iemand kan vinden dat hij/zij goed bezig is met vitaliteit, maar dan alleen de focus leggen op het fysieke welzijn en bijvoorbeeld niet in contact staan met zijn/haar emoties. Dit terwijl alle onderdelen invloed hebben op je vitaliteit. Doordat wij het onderwerp vanaf dag 1 bij Talent&Pro belangrijk maken en vitaliteit wordt opgenomen in je plan, zijn onze consultants bewust hiermee bezig. We leren ze daarbij dus ook dat vitaliteit niet alleen gaat om fysiek welzijn. Het gaat ook om het mentale, sociale, emotionele en filosofische welzijn.

De aanpak om je vitaliteit te verbeteren kan hierbij dus verschillen. Mijn visie is wel dat het belangrijk is om de kern aan te pakken om een duurzame verandering aan te brengen. Deze kijk op vitaliteit kan soms voor consultants abstract zijn. Ze kijken vaak heel praktisch naar zaken of hebben er nog nooit over nagedacht. Dan laat ik ze tijdens een gesprek zelf de kern ervaren. Er ontstaat dan duidelijkheid, inzicht en is dan geen twijfel meer aanwezig in mijn aanpak. Vanuit die kern kunnen we vervolgens weer acties opzetten.

Welke initiatieven heb je opgepakt om de vitaliteit van collega’s te bevorderen?

Het gaat erom dat we onze professionals goed kunnen begeleiden op het gebied van vitaliteit en verzuim. Daar zijn we mee begonnen door projecten op te zetten waarbij we keken naar gespreksvoering en het proces rondom verzuim. Dit begon klein, maar groeide uit tot grotere projecten, zoals de vitaliteitsdagen die we vorig jaar hebben georganiseerd. We maken vitaliteit belangrijk en willen dat onze consultants bewust stil staan bij hun eigen vitaliteit.

“Deze dagen waren bedoeld om vitaliteit echt te integreren in onze bedrijfscultuur.”

Om goed van start te gaan met dit onderwerp volgt elke starter in de onboarding een vitaliteitstraining. Bovendien voeren wij actief vitaliteitsgesprekken met onze consultants die frequent ziek zijn. We gaan met aandacht en zorg in gesprek om een rode draad te achterhalen in het verzuim en samen tot afspraken te komen, die hen helpen vitaler te worden. Regelmatig word ik uitgenodigd om samen met de betreffende persoon en de People Manager deze gesprekken te voeren. Dit heeft ertoe geleid dat de People Managers mij ook beter weten te vinden om te sparren over vitaliteit en preventie.

“Soms ben ik een soort hulplijn voor collega’s, klaar om te ondersteunen waar nodig.”

Vitaliteit binnen jouw team zal wel verschillen, hoe ga je daarmee om?

Dat verschil is er zeker, maar ik kan bij iedereen aanstippen waar iemand staat en wat diegene nog te leren heeft. Het is ook belangrijk voor mij dat zelfs de mensen die goed presteren in mijn team, het onderwerp vitaliteit blijven bespreken. Zoals ik eerder zei, vormt vitaliteit het fundament, de basis om de dag aan te gaan. Het is ook van belang voor de vitale mensen om in te zien wat werkt voor hen, want blijkbaar is deze aanpak voor hen effectief. Waarom is dat zo? Wat zijn de succesvolle ingrediënten voor jouw vitaliteit? Dus zelfs als het goed gaat, blijf ik hameren op het belang van het onderhouden van die basis.

Heb je nog een mooi voorbeeld van een consultant?

Als ik naar mijn team kijk, kan het een heel praktisch voorbeeld zijn. Een consultant die graag wilde afvallen en dacht aan drie keer sporten per week. Hij moest eigenlijk vanaf nul beginnen, dus hebben we gezegd: “Begin maar eens met één keer per week, en dan langzaam opbouwen naar drie keer.” Nu sport hij inderdaad drie keer per week. Daarna bleef het een beetje hangen op zijn gewicht. Toen konden we wat aanpassingen doen in zijn ontbijt. Hij merkt nu dat hij veel energieker de dag doorgaat en geen dips meer heeft.

Daarnaast heb ik ook voorbeelden van consultants die meer zelfvertrouwen hebben ontwikkeld door goed stil te staan bij hun waarden en kwaliteiten. Door in gesprekken stil te staan bij hun emoties, kunnen ze nu beter aangeven wat ze nodig hebben.

Het belangrijkste in deze voorbeelden is dat we deze onderwerpen preventief hebben opgepakt. Ik ben aan de slag gegaan met de consultant zonder dat diegene al in het verzuim zat. Hierdoor kan je bouwen aan iemands fundament terwijl diegene nog gezond en vitaal is. Bovendien leert de consultant signalen herkennen.

Hoe ga je om met consultants die niet van sporten/beweging houden?

Ik moedig mensen die niet veel bewegen aan om meer te wandelen, zodat ze toch in beweging blijven. Dan draait het niet zozeer om spieropbouw, maar wel om beweging. Je hoofd raakt bovendien leeg na een wandeling. Tegelijkertijd blijft dit een lastig onderwerp. Ik denk namelijk dat niet ieder lichaam is gebouwd om intensief te sporten, maar wel om in beweging te zijn en dus bijvoorbeeld te lopen in plaats van alleen maar te zitten. Vervolgens focus ik me ook op de andere onderdelen van vitaliteit om alsnog het juiste energieniveau te behalen.

Hoe integreer je vitaliteit in je dagelijkse routine?

Grappig dat je automatisch vraagt naar sporten, want vitaliteit is dus veel meer dan dat. Zo zie je maar weer hoe automatisch je vraagt naar de fysieke kant van vitaliteit. Op het gebied van het fysiek welzijn heb ik bijvoorbeeld eens helemaal uitgezocht hoe ik mijn slaapritme kon optimaliseren en daar boeken over gelezen. Ik heb mijn slaapritme consequent gemaakt en de omstandigheden waarin ik slaap aangepast. Denk hierbij aan de temperatuur van je kamer en het vermijden van schermen voor het slapengaan. Mijn vriend en ik doen een meditatie voor het slapen om de dag af te sluiten en rustig in slaap te vallen.

Om vitaliteit goed in je dagelijkse routine te integreren is het toepassen van een ritme en een vast aantal activiteiten makkelijk. Hierbij werkt een avondritueel dus goed voor mij, maar ook een ochtendritueel geeft mij houvast. Ik drink eerst warm water voor ik ontbijt, ik doe wat yogaoefeningen of ga wandelen en voeg soms wat andere onderdelen toe aan de ochtend. Mijn ochtendritueel in de winter is altijd wat korter, omdat ik dan liever wat langer slaap! Verder heb ik mij verdiept in voeding met een orthomoleculair therapeut, maar ook bijvoorbeeld mijn houding met een chiropractor of ik laat me eens in de zoveel tijd masseren.

Ook speelt mijn sociale kring een rol in mijn welzijn. Met wie spreek ik af en met wie niet? Vraag ik om hulp als ik me vervelend voel? Dat zijn allemaal sociale en mentale aspecten waar ik aan werk. Mijn persoonlijke uitdaging is vaker nee te zeggen, efficiënt plannen en niet te veel tegelijkertijd willen doen. Telkens als ik voor een uitdaging kom te staan of ik merk dat ik uit balans raak, onderzoek ik het onderliggende thema en raadpleeg hier een expert voor of zet bepaalde acties uit. Dit doe ik vanuit oprechte interesse in het onderwerp, maar ook omdat ik al zo vaak heb ervaren dat ik na de acties zoveel lekkerder in mijn vel zit!

Wat zijn je toekomstplannen of ambitie?

Mijn doel is dat vitaliteit een sterk onderdeel blijft van de Talent&Pro cultuur en dat wij hiernaar handelen. ‘Work hard, play hard’ is onze uitspraak, maar laten we hier nog een vitale zin aan toevoegen: ‘relax hard, be resilient’ of iets dergelijks. We feesten veel, maken plezier, werken heel hard en we zijn ons ook ontzettend bewust van onze vitaliteit en kijken naar onszelf op een duurzame manier.

“Hoe effectiever je kunt worden, hoe meer energie je overhoudt. Het mag een van de kernwaardes worden.”

Hoe mooi zou het zijn als een consultant over 10, 15 jaar veerkrachtig in zijn werk en leven staat en terugkijkt op zijn tijd bij Talent&Pro en wéét dat hij dat in zijn traineeship heeft ontwikkeld en versterkt. Wij zijn een ontwikkelbedrijf en ontwikkelen ook op het gebied van vitaliteit. Dat is naar mijn mening zoveel waard.

Als ik even mag dromen dan zou ik het liefst de vitaliteitsdag nog groter maken. Deze dag, een soort festival, kunnen we vullen met inspirerende workshops, sprekers, massages, uitdagende work-outs en rustgevende behandelingen. Het is een kans om jezelf volledig te ontspannen na een jaar hard werken, als een beloning voor je toewijding en inzet. Uiteraard ook om hier ook weer in te leren en ontwikkelen.

Je kunt zelfs denken aan een vitaliteitsbudget. Dit soort initiatieven zie je steeds vaker terugkomen, waarbij werkgevers bijvoorbeeld sportabonnementen vergoeden om gezondheid te stimuleren. Dit alles draagt bij aan een cultuur van preventieve gezondheidszorg, wat niet alleen verzuim kan verminderen, maar ook leidt tot meer veerkrachtige en succesvolle medewerkers.

“Duurzame inzetbaarheid is één van de grote HR-trends van dit jaar is, waar vitaliteit en preventie aan gekoppeld zijn. Daar ben ik erg blij mee! Wat mij betreft pakken we dit onderwerp volledig beet.”

Daarnaast heb ik natuurlijk nog veel meer ideeën om te zorgen dat wij als organisatie aansluiten op het onderwerp vitaliteit, preventie en verzuim. Met als doel om de consultants zo goed mogelijk te begeleiden hierin. Zo leiden wij authentieke, vitale en succesvolle professionals op voor de markt!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01