Alianne Mourik is consultant bij Talent&Pro en ging op missie met Defensie

T&P’er Alianne Mourik op missie met Defensie

Khalid Toufik
22 mei 2023
 | Leestijd:

Alianne Mourik is consultant binnen de business unit Compliance, Risk & Legal. Zes maanden na de start van haar traineeship besloot ze in mei 2022 ook te beginnen met de Maatschappelijke Dienst Tijd van het Ministerie van Defensie. De deelnemende jongeren worden tijdens de missie via militaire drills uitgedaagd om hun fysieke, mentale en emotionele grenzen op te zoeken. Met als doel om inzicht te krijgen in hun functioneren binnen een groep en de maatschappij als geheel. We vroegen Alianne hoe ze deze snelkookpan van ontwikkeling heeft ervaren, welke lessen ze heeft geleerd en hoe de MDT Missie haar als mens en professional heeft veranderd.

Professioneel groeien, buiten het werk

Toen Alianne in december 2021 begon bij Talent&Pro, wist ze dat het traineeship een uitdaging is die meer vraagt dan alleen kennis van inhoudelijke zaken bij onze opdrachtgevers. Ze wist dat de analytische kwaliteiten waar je als Customer Due Dilligence- of Know Your Customer-specialist over moet beschikken belangrijk zijn. En dat je heel bewust moet kiezen voor het traineeshipprogramma om succesvol te zijn. Maar gaandeweg ontdekte ze ook dat professionaliteit en groei draaien om meer dan werken. Professionele groei gaat ook over jezelf leren kennen, je plekje vinden in de wereld en beseffen dat de mooiste inzichten soms onder grote druk ontstaan.

Op ontdekking gaan

De aanleiding voor Alianne om zich aan te melden voor de MDT Missie was tweeledig. “Defensie was voor mij een interessante organisatie. Ik heb het altijd als een mogelijke carrièrestap overwogen. Dit was een manier om ervan te proeven en te ontdekken of het bij me past. Daarnaast wilde ik gewoon ontdekken wie ik nu echt ben. In mijn jeugd heb ik vroeg geleerd verantwoordelijkheden te dragen. Daardoor heb ik voor mijn gevoel nooit echt op ontdekking kunnen gaan en de kans gehad om mezelf te leren kennen. Wie ben ik, wat zijn mijn interesses en waar ben ik goed in? Daar had ik geen antwoord op en dat maakte me onzeker.”

“In mijn jeugd heb ik vroeg geleerd verantwoordelijkheden te dragen. Daardoor heb ik voor mijn gevoel nooit echt op ontdekking kunnen gaan en de kans gehad om mezelf te leren kennen.”

Terwijl een traineeship bij Talent&Pro alle mogelijkheden bood om zichzelf als professional te ontdekken, bleef dat op persoonlijk vlak lastig. “Als je je gaat verdiepen in de mogelijkheden komt er zo veel op je af. Je wordt er eigenlijk alleen maar ongelukkiger van. En elke dag dat je niks onderneemt heb je het gevoel: “ik ben weer een dag ouder, maar ik ben niets opgeschoten.” Dat bleef aan me knagen. Ik belandde in een periode van depressie. Zo erg dat ik via mijn zorgverlener hulp heb ingeschakeld. Ik wilde een nieuwe start maken.”

Aanmelden voor de MDT Missie

De MDT Missie bood uitkomst. “Ik zag het voorbijkomen op LinkedIn en was ervan overtuigd dat de missie me zou kunnen helpen bij het overwinnen van mijn angst om uit mijn comfortzone te treden.” De aanstaande aanmelding riep gemengde gevoelens op bij Alianne: “Enerzijds leek het me leuk om nieuwe dingen te doen, mensen te ontmoeten en om te leren gaan met onbekende situaties. Aan de andere kant vond ik het natuurlijk reuzespannend en eng.”

Dat weerhield haar er niet van om door te zetten. “Door stappen te ondernemen leer je kleine prestaties waarderen. Als je dat ervaart word je zelfverzekerder. Je kunt ontzettend veel kracht halen uit het feit dat je iets gedaan hebt.”

Fysieke en mentale uitdaging tijdens driedaagse bivak

De MDT-missie vindt meermaals per jaar plaats. Voor Alianne begon het avontuur in mei 2022. De missie bestaat uit twee hoofdonderdelen: Drie aaneengesloten dagen missie en 40 uur vrijwilligerswerk. Het eerste deel wordt ook wel Impact Bivak genoemd. Dat is het fysiek meest uitdagende deel, weet Alianne. “Als je het programma Kamp van Koningsbrugge kent heb je een beetje een beeld van hoe dat is. Navigeren door het bos, uit potjes eten, buiten slapen, met balken lopen, graven, smijten, rennen, dril sergeanten die tegen je tekeer gaan als je te laat bent of je spullen niet op orde hebt. Er komt enorm veel op je af.”

“Het is heftig, maar zeker niet de bedoeling dat je getekend voor het leven vertrekt.”

Hoewel de missie droog opgesomd heftig klinkt, doet de beschrijving de waarde van Kamp Bivak geen recht, zegt Alianne. “Ik kan me voorstellen dat de driedaagse bivak voor veel mensen te veel is. Zeker als je er niet tegen kunt als mensen kwaad op je lijken of zijn.” Toch is het gedurende de hele missie duidelijk dat deze je moet maken, niet breken. Daar zijn ook verschillende checks voor ingebouwd, volgens Alianne: “Je staat er niet alleen voor. Naast de sergeant krijg je een coach en een buddy binnen de groep toegewezen. Je gaat samen over het terrein, naar het toilet, controleert elkaars tas en moet te allen tijde weten waar de ander zich bevindt. Mijn buddy vulde mij perfect aan. Zijn aanwezigheid heeft me enorm geholpen om mijn angst voor het onbekende kwijt te raken. De MDT Missie is echt een ontdekkingsreis. Het is heftig, maar zeker niet de bedoeling dat je getekend voor het leven vertrekt.”

Foto MDT Missie Alianne Mourik

Een serieuze test voor iedereen

De reden voor deelname is voor elke deelnemer weer anders. Jongeren met het spreekwoordelijke rugzakje, potentieel defensiepersoneel met een maatschappelijke motivatie en jonge mensen die zichzelf gewoon willen uitdagen komen bij de MDT Missie samen. Wie je ook bent en wat je ook denkt aan te kunnen, de missie is een serieuze test voor iedereen, vervolgt Alianne. “Je verwacht dat alleen de introverte mensen het moeilijk krijgen, maar ook de schijnbaar zelfverzekerde types ontspringen de dans niet. Ik heb gezien hoe een deelneemster op dag twee in huilen uitbarstte omdat ze tot het inzicht kwam dat ze anderen regelmatig verkeerd behandelde en in de rede viel.”

“Ik heb gezien hoe een deelneemster op dag twee in huilen uitbarstte omdat ze tot het inzicht kwam dat ze anderen regelmatig verkeerd behandelde…”

“Bij de MDT Missie word je, in tegenstelling tot het leven daarbuiten, daar echt op aangesproken. Met de intentie om jou en de samenleving beter te maken”, verzekert Alianne. “Het doel van dit onderdeel van de missie is dat je ontdekt hoe je het juiste soort impact kunt maken op anderen, ongeacht je persoonlijkheid, kwaliteiten of achtergrond. Iedereen kan er iets uit halen.”

De sociale missie

De sociale missie is het tweede grote onderdeel van de MDT Missie. 40 uur vrijwilligerswerk waarin je de kans krijgt om wat je geleerd hebt tijdens de bootcamp in de praktijk te brengen. Jij geeft aan wat bij je past, de organisatie zoekt de juiste plek voor je. Alianne ging aan de slag bij de Pauluskerk in Rotterdam. “Ik heb daar in de keuken gestaan om broodjes en koffie voor dak- en thuislozen klaar te maken. Klinkt misschien niet zo spannend, maar met deze doelgroep werken vraagt wel om kordaat handelen. Bij de regels blijven, nee durven zeggen en een zekere afstand bewaren tot de bezoekers is heel belangrijk. Het was een mooi vervolg op de militaire missie.”

Het leven na de missie: “nooit meer terug naar de persoon die je was”

Na de missie ontving Alianne het certificaat voor deelname en werd dit leerzame hoofdstuk samen afgesloten met een barbecue. De sergeant die Alianne had begeleid had een mooie boodschap. “Ik was zelf enorm trots dat ik het gehaald had, maar om dat bevestigd te zien door de sergeant was heel bijzonder. Hij zei: “Alianne, ik had mijn twijfels of je het zou redden toen je hier binnenkwam, maar er staat nu een nieuw mens voor me. Ik zie iemand die zelfverzekerd is, ontspannen en het contact met anderen opzoekt. Ik ben enorm benieuwd hoe jij terecht gaat komen.” Dat was een van de meest waardevolle momenten van mijn leven en heeft me gemotiveerd om op deze voet door te gaan. Dat ben ik mijn teamgenoten, de missie en mezelf verschuldigd.”

““Persoonlijk denk ik dat je na de missie nooit meer helemaal terug kunt naar de persoon die je daarvoor was.”

Het einde van de missie betekende voor Alianne niet het einde van haar zoektocht. Van een post-missie dip wil Alianne dan ook niets weten. “Na de missie ben ik doorgegaan. Ik heb assertiviteitstrainingen gedaan bij Talent&Pro en ben boeken gaan lezen die me inspireren bij het voortzetten en uitvoeren van wat ik heb geleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld de tools ontwikkeld om op een nette en zelfverzekerde manier mijn grenzen aan te geven. Ook tijdens mijn opdrachten als consultant bij Talent&Pro.”

Tijdens de reünie van haar groep bleek ook de rest de MDT missie een nieuw en duurzaam plekje in hun leven gegeven te hebben. “Dat zagen we in de kleine dingen. Op tijd komen, je kast organiseren, je bed opmaken en je ergeren aan vrienden die dat niet doen! Ik denk dat je na de missie nooit meer helemaal terug kunt naar de persoon die je daarvoor was.”

Meer weten?

Net als Alianne op zoek naar een nieuwe start? Kijk dan op de website van de MDT wanneer jij jouw missie kunt starten. En check de traineeships van Talent&Pro.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01