Sophie Scholl – Medewerker Inkomen en Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer

mathijs.jongsma
13 oktober 2023
 | Leestijd:

Sophie is een streber en dat is wat ze ook zo leuk vindt aan Talent&Pro: Het zijn jonge en bevlogen mensen die zich allemaal willen ontwikkelen. Sophie heeft haar carrièrepad al duidelijk voor ogen en daar werkt ze hard voor. Vandaag neemt Sophie ons mee in de start van haar T&P avontuur.

Hi Sophie, kan je jezelf eens voorstellen?  

Ik ben Sophie, 25 jaar oud en woon al een jaar of vijf in Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Limburg en ben voor mijn studie naar Utrecht verhuisd. In mijn vrije tijd spreek ik graag af met vrienden om leuke dingen te ondernemen en zo nu en dan te borrelen. Ik ben gek op muziek, om naar te luisteren en zelf speel ik piano. Verder probeer ik hard te lopen. (Het liefst als de zon schijnt, dan kan je tegelijkertijd bruin worden).

En natuurlijk mag ik reizen niet vergeten. Ik vind het heerlijk om te reizen en delen van de wereld te ontdekken. Mijn mooiste reis is naar Mexico geweest, waar ik ook acht maanden heb gewoond. Een prachtig land waar de lokale mensen super gastvrij zijn. Het leven is Mexico is fantastisch, ontspannen mensen, genoeg te doen en iedereen maakt snel een praatje met je. Mijn voordeel is dat ik Spaans spreek, dan is het leggen van contact net iets makkelijker.

Hoe ben je bij Talent&Pro terechtgekomen?

Iets langer dan een jaar geleden ben ik afgestudeerd. Ik heb Spaans, Engels, Politicologie en Conflict studies gestudeerd. Conflict studies lijkt op Internationale betrekkingen, maar gaat meer in op (gewapende) conflicten zelf ten opzichte van de relaties tussen landen. Na het afstuderen heb ik gesolliciteerd bij Buitenlandse Zaken. Het is lastig om daarbinnen te komen. 1 op de 20 mensen mag door naar de volgende ronde. Strenge sollicitatieprocedure dus…

Een andere optie voor mij was zoeken naar een functie bij een gemeente of de publieke sector in het algemeen. Het liefst binnen het sociale domein. Een traineeship leek mij ideaal om bij verschillende organisaties werkervaring op te doen. Kleinere gemeentes hebben vaak zelf geen interne trajecten voor starters. Via Talent&Pro zag ik een traineeship voor binnen het sociale domein. Mijn interesses sloten goed aan bij het verhaal van Talent&Pro.

“Ik wil graag een goede maatschappelijke impact maken”

Wat gaf de doorslag voor Talent&Pro?

Snel aan de slag kunnen gaan binnen het werkveld waar ik actief in wil zijn vond ik een groot voordeel. Het leek mij een hele interessante eerste opstap naar mijn stip op de horizon. Mijn gevoel was gewoon goed. Tijdens de gesprekken konden de Accountmanager en People Manager mij een goed beeld geven hoe het carrièrepad binnen Talent&Pro er uit zou kunnen zien. De communicatie was hierin heel duidelijk en dat gaf mij enige rust en een goed gevoel van vertrouwen. Verder had ik het gevoel dat hier veel jonge en bevlogen mensen werkzaam waren. Ik ben zelf ook een streber en die mentaliteit bevalt mij wel.

Met welke persoonlijke doelen ben je bezig?

Dit bespreek ik vaak met mijn People Manager. Mijn natuurlijke neiging is om in alles beter te worden. Af en toe een beetje minder gasgeven is ook niet verkeerd. Mijn nieuwe persoonlijke doel is om beter rekening te houden waar de grenzen van mijn verantwoordelijkheid liggen. Iets meer rust voor mezelf creëren en niet alles zelf willen aanpakken. Maar juist dat aanpakken vind ik leuk. Vaak ben ik ook bezig met ingewikkelde dossiers. Dit behoort niet tot mijn dagelijkse werkzaamheden, maar toch ben ik dan van alles aan het uitzoeken voor anderen.

Waar ben je het meest trots op?  

Vaak ben ik in nieuwe situaties een beetje terughoudend en heb ik vaak het idee dat ik mezelf eerst moet bewijzen. Mijn doel was om iets meer van mezelf te laten zien. Mijn muren iets verlagen zodat mensen ook meer van mij te weten komen. Ook tijdens intakes of sollicitatiegesprekken kunnen anderen dan een beter beeld van mij krijgen.

Het eerste gesprek met mijn People Manager verliep ook niet heel soepel. Dit had ook te maken met mijn houding en de wisseling van People Manager. In zo’n nieuwe situatie ben ik dan erg op mezelf. Daar hebben we het in het tweede gesprek ook over gehad. Dat was meteen weer een goede plek om te beginnen met kijken waarom dit soort gesprekken soms spaak kunnen lopen. Ik probeer mij nu kwetsbaarder op te stellen en dan ontstaan er vaak betere gesprekken. Tijdens de intake bij Achmea merkte ik direct een groot verschil. Na de intake werd me verteld dat ik ‘een heel mooi mens ben’.  Dan kan je wel concluderen dat je stappen maakt.

Wat motiveert jou?

Om een goede maatschappelijke invloed te hebben. Als ik dat continu kan bijdragen, zou dat mij altijd blijven motiveren. Ik haal heel veel voldoening uit het feit dat ik andere mensen help.

“Ik denk dat ik best wel veelzijdig ben. Tijdens mijn master waren statistiek en schrijven mijn sterkste punten”

Wat zijn je toekomstplannen op werkgebied?

Ik hoop dan iets meer richting beleidsadvies te gaan. Een jaar is dan misschien iets te vroeg, maar dat is wel iets waar ik naartoe wil groeien. Binnen een jaar zou ik dan zeggen werkzaam binnen de publieke sector. Drie tot vijf jaar doorgroeien als beleidsadviseur binnen de publieke sector en mijn eindpunt is werken met Internationaal beleid.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01