Sander Vogelaar – KYC Analist bij de Nederlandse Loterij

mathijs.jongsma
13 december 2023
 | Leestijd:

Sander heeft het roer helemaal omgegooid. Hij focust zicht naast zijn werk veel op het sporten. Lekker in zijn vel zitten is voor nu het belangrijkste. Na een moeizame studententijd kwam Talent&Pro op zijn pad. Een plek waar Sander ontzettend veel leert, zowel op persoonlijk vlak als de hard skills bij de Nederlandse Loterij. Sanders neemt jullie mee in zijn verhaal. 

Hi Sander, kan je jezelf eens voorstellen?

Tuurlijk! Ik ben Sander, 30 jaar. De big three-o. Dan tik je hem aan. Ik ben denk ik iets ouder dan de gemiddelde consultant. In het trainingsgroepje was ik ook volgens mij de oudste. Ik ben sportief en mijn hobby’s bestaan daarom vooral uit actieve zaken. Ik golf heel graag in mijn vrije tijd en dat doe ik ook al sinds mijn veertiende. Verder ben ik sinds corona veel gaan gymmen. Het was vanaf dag één in de lockdown vier keer per week sporten en ik ben er niet meer mee gestopt.

Daarvoor een lastige tijd gehad door verkeerde studiekeuzes. Ik heb uiteindelijk geen studie afgerond. Daar heb ik het best wel zwaar mee gehad. Ik wist niet zo goed welke kan ik op wilde. Het lukte allemaal niet en ik legde mezelf onwijs veel druk op. Dat heeft me mentaal best wel wat gekost. Toen kwam corona en toen heb ik besloten om volle bak te gaan werken. Het kan natuurlijk gebeuren dat het allemaal niet zo loopt zoals je wil, maar ik heb toen de knop omgezet en ben weggestapt van de gedachten; “zonder diploma kom je nergens”. Ik ben sowieso meer iemand die het liever bewijst dan dat ik mijn papiertje laat zien. Dat past veel meer bij mij. Wat is dat papiertje soms waard? Dat vraag je je ook wel eens af.

“Toen merkte ik weer; hier krijg ik energie van.”

Bij Bol.com begon ik op de klantenservice, als chatter. Klantcontact vind ik leuk, maar ben niet zo van het bellen. Opgegeven moment ben ik meer functies erbij gaan doen. Al snel werd ik integriteitsspecialist. Dat is vooral fraudepreventie, maar dan voor interne medewerkers. Toen merkte ik weer; hier krijg ik energie van. Hier ben ik goed in. Een gevoel wat ik lang niet heb gehad. Ik kreeg steeds meer vertrouwen in mezelf en besloot op zoek te gaan naar een andere werkgever. Uiteindelijk zag ik de traineeships van Talent&Pro waar ze hbo-denkniveau vereisten in plaats van het papiertje en ik dacht; kassa.

Hoeveel maanden ben je nu werkzaam bij Talent&Pro?

Iets langer dan een half jaar. Ik heb net mijn voortgangsgesprek gehad, dat ging gelukkig goed. Dat is af en toe een soort… therapie, maar ik vertel echt alles. Dat heb ik vroeger niet altijd gedaan. Ik hield best wel wat dingen voor mezelf en dat is echt dramatisch geweest voor mijn mentale toestand. Ik was soms aan het liegen tegen mensen en dat ga ik nooit meer doen. Dat is echt slecht en totaal niet hoe ik ben. Ik ben nu een open boek en dat is veel fijner. Dan heb je niets om over te stressen. Daarom ben ik extra blij met mijn People Manager. Zij weet ook echt wie ik ben in plaats van de versie die jij graag wil laten zien aan iedereen. Dat is natuurlijk niet helemaal gelijk. We bespreken echt alles. Van gezondheidsdingen tot kwesties binnen het werk.

Het traineeship CDD-Analist trok mijn interesse op de website van Talent&Pro en vanaf februari ben ik KYC-analist bij de Nederlandse Loterij op de afdeling TOTO. En dat is echt onwijs leuk. Hele gezellige collega’s, het zit best wel dicht bij mijn huis en in de werkzaamheden kan ik mijn skills goed toepassen. Ik woon in Rotterdam en het kantoor zit in Rijswijk. Het voelt als een heel warm bad, omdat je heel betrokken bent bij alle opdrachten. Je bent gewoon één van hen en niet een “externe”.

Wat zijn je persoonlijke doelen?

Ik zoek vooral doelen naast werk. Sporten is echt mijn uitlaatklep. Vroeger was ik best wel goed in bepaalde sporten. Ik heb op nationaal niveau verschillende sporten gedaan. Zo heb ik Nederlands kampioenschappen gezeild en geskied op hoog niveau. Verder nog sporten gedaan zoals hockey en tennis. Ik was vanaf kinds af aan al heel sportief. Ik vraag altijd het uiterste van mezelf en leg de lat dan ook vrij hoog. Die uitdaging vind ik leuk. Toen het wat minder ging ben ik weer gaan beseffen hoe belangrijk sporten voor mij is geweest. Ik dacht, dat gaan we weer doen en deze keer met doelen voor een langere termijn. Niet van “drie maanden even kijken en dat is prima”. Ik had voor mezelf besloten; ik ga nu minimaal vijf jaar naar de sportschool. Na die vijf jaar mag je dan zeggen of je ermee door wil of niet.

“Ik heb altijd zin om te sporten.”

Ik vergelijk het met het eten van een maaltijd. Dat doe je ook gewoon elke dag. Je hebt het nodig. En zo zie ik het trainen nu ook. Het is nooit dat ik mezelf aan mijn haren moet trekken van “we moeten weer”. Ik heb er juist altijd zin in. Met golf heb ik ook zo’n doel voor mezelf gesteld. Ik wil met mijn handicap onder de 10 komen. Dat is de handicap dat je een beetje mag opscheppen over je eigen skills. Ik zit nu op 10.8, dus moet nog even aanzetten. Als ik iets doe, dan wil ik er erg goed in worden. Ik merk aan mezelf dat het opstellen van doelen een manier is wat voor mij werkt.

Hoe ziet jouw week eruit?

Mijn weken zijn heel verschillend, want mijn week is niet standaard maandag tot en met vrijdag. Bij de Nederlandse Loterij werken we ook in het weekend. Dat vind ik eigenlijk best wel leuk. Ik vind het prettig om een dag buiten het weekend vrij te zijn. Dan is het vaak rustig op plekken waar het anders in het weekend wat drukker is. Heerlijk en bovendien krijg ik een toeslag van 50% in het weekend. Ik werk vaak genoeg twee weekenddagen en dan ben je maandag en dinsdag bijvoorbeeld vrij. Ik wil het liefst elke dag op kantoor werken. Eén omdat ik dat prettiger vind dan thuiswerken. Ik heb een zolderkamertje, het wordt best warm daar af en toe. Ik hou gewoon niet zo van alles op dezelfde plek doen. Thuis is thuis. Werk is werk. Ik merk dat ze bij de Nederlandse Loterij een beetje proberen te pushen om mensen naar kantoor te krijgen.

Los van alle drukke dagen weet ik ook dat het goed is om een avondje niks te doen. Wel twee rustdagen achter elkaar nemen. Dat is perfect. Ik hanteer een bepaald schema voor verschillende spiergroepen. Zo kan ik het allemaal achter elkaar doen. En dat werkt perfect voor mij eigenlijk. Ik eet altijd veel met lunch, zodat ik dan na werk genoeg energie heb om meteen door te gaan. Dat scheelt wel.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik heel erg op mijn plek zit op dit moment en daarvoor heb ik hard gewerkt. Ik zit lekker in m’n vel. Het sporten gaat lekker en ik kan alles goed combineren. Ook ben ik heel dankbaar dat ik zo’n leuke auto kan rijden. Dat zie ik echt als een beloning waar je elke dag van kan genieten.

Waar haal jij je motivatie vandaan?

Ik haal mijn motivatie uit het doen van leuke dingen. Alleen nog maar focussen op dingen waar ik energie van krijg. Van al het anderen heb ik in het verleden te veel last gehad. Dat heeft tijdens mijn studententijd wel echt de emmer doen overstromen. Ik realiseerde mij dat ik in gesprek moest met een psycholoog. Vanaf dat moment heb ik tegen mezelf gezegd; dit mag nooit meer gebeuren! Sindsdien ben ik intrinsiek gemotiveerd, omdat ik weet hoe het leven ook kan zijn. Om een voorbeeld te geven: Ik durfde opgegeven moment niet eens naar de supermarkt. Ik was zo bang dat iemand mij zou zien. Als de deurbel ging, hoopte ik dat het niet voor mij zou zijn. Dat is niet gezond. Gelukkig heb ik dat achter me kunnen laten en voel ik me nu echt uitstekend!

Noem één specifieke eigenschap waarin jij je kan onderscheiden?

Daar ben ik een achter gekomen toen ik bij Bol.com ben gaan werken. En nu ook bij de Nederlandse Loterij. Mijn analytisch vermogen is wel echt uniek, want ik zie heel vaak dingen die andere mensen niet kunnen zien. Ik kan best wel visueel denken en zie dus in de getalletjes, codes, speler-ID’s snel patronen.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Een paar jaar geleden durfde ik nooit over deze vraag na te denken. Doelen voor over vijf jaar visualiseren was voor mij echt geen optie. Nu kan ik dit veel beter. Er zit een ondernemende geest in mij. Mijn pa heeft meerdere eigen bedrijven gehad en hij stimuleert me ook om te ondernemen. Dus ik zou mezelf misschien over vijf jaar wel ‘weer’ zien als ondernemer. Ik heb het al eerder gedaan, net voor corona. Toen had ik een idee om een soort website builder idee op te zetten. Ik had ook een samenwerking met een bedrijf in Oeganda, maar dat is toen helaas niet doorgegaan door corona. Tot die tijd wil ik vooral via T&P zoveel mogelijk kennis vergaren, zoveel mogelijk ervaring opdoen en kijken waar het schip strandt.

 

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01