CO_rpa-projectmanagement-vergadering_H400

Robotisering in de pensioenwereld: nuttig en noodzakelijk!

Khalid Toufik
24 oktober 2018
 | Leestijd:

Pensioenen zijn nogal suf. Niemand snapt er wat van of doet een poging. Zo nu en dan krijg je een veel te dik pakket papieren thuisgestuurd met teksten als ‘Toelichting pensioenverhoging en opbouw’. Voor de meeste mensen is dat het signaal om de duim- en wijsvingerspieren te testen en de gepolijste voormalig stukjes boom richting het volgende stapje in hun eeuwigdurende reïncarnatieproces te helpen. Veel data, weinig directe consequenties. En dus niet interessant. Jorian Machielsen is interimspecialist bij Talent&Pro en in die hoedanigheid gedetacheerd bij Zwitserleven, waar hij zich voor de afdeling Pensioeningangen onder andere bezighoudt met robotisering. Volgens hem dé sleutel tot meer persoonlijke service en dé manier om de kloof tussen de pensioenwereld en gepensioneerde in spe te overbruggen.

Van student naar starter

Jorian studeerde Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na het ophalen van zijn bul en voor vertrek naar zijn vakantieadres paste hij nog even zijn LinkedIn-kopregel aan naar ‘op zoek naar een startersfunctie’. Bij terugkomst wachtte collega to be Joris Prinsen Geerligs hem in zijn inbox op: “Of ik weleens aan detachering had gedacht.” Wat speurwerk naar aanleiding van deze tip én twee goede gesprekken later startte Jorian met de onboarding, het introductie- en trainingsprogramma voor starters van Talent&Pro. Met maar liefst 25 andere starters, werd Jorian in een week in september 2016 klaargestoomd voor een carrière in de financiële dienstverlening.

Opdrachtgevers: Staalbankiers en Zwitserleven

Twee weken later stond een pittige opdracht klaar. Staalbankiers ging op in Van Lanschot. Een compleet projectteam van Talent&Pro werd ingeschakeld om de transfer en digitalisering van de dossiers te realiseren. Veel ouderwetse manual labor, wat voor Jorian wel even wennen was, omdat hij graag “met zijn hoofd” bezig is. Na een korte periode bij Van Lanschot stond al een tweede opdracht voor hem klaar. Bij Zwitserleven, met meer inhoud en verdiepende uitdaging. Aanvankelijk ook in een team van tijdelijke krachten.

Bij pensioenen denkt men vaak aan mensen die met een been al in de klei liggen, voor Jorian begon het bij Zwitserleven in ieder geval met de voéten in de klei. Achterstanden wegwerken. Veel administratie. In een projectteam van louter externen. Nieuwe mensen ontmoeten is vaak eng. Overigens niet voor Jorian: op de vraag of hij collega’s uit de onboarding mist zegt hij “waarom? Je ontmoet toch altijd nieuwe mensen.” Voor een financieel dienstverlener des te meer.

Een frisse junior als brug tussen business en IT

Jorian lukte het snel om de barrière tussen tijdelijke kracht en grote financiële dienstverlener te doorbreken, waardoor hij twee jaar later nog steeds een gewaardeerde kracht is binnen Zwitserleven. Hij begon met administratieve werkzaamheden omtrent het offertetraject van klanten en is inmiddels volwaardig internal accountmanager. Toen hij voor een robotiseringsproject gevraagd werd aan te sluiten, en zijn naaste collega tussen de programmeurs en IT’ers snel afhaakte, toonde Jorian zijn waarde. Een bezoekje van een delegatie van Pensioeningangen aan IT had eerder namelijk een droog maar belangrijk inzicht opgeleverd: “deze werkprocessen zijn prima te robotiseren.” Jorian sprak de taal van de business en pikte de taal van de IT snel op. Jorian leerde op opdracht bijvoorbeeld code lezen: “De belangrijkste toegevoegde waarde daarvan is dat ik werkprocessen in de business die te robotiseren zijn in een oogwenk herken.”

´Als je ergens aapjeswerk ziet, is robotisering de oplossing!´

Nut en noodzaak van robotisering binnen de pensioenwereld

Met die opmerking is gelijk het nut en de noodzaak van robotisering aangestipt volgens Jorian. Voor zowel de pensioenwereld als het bedrijfsleven in het algemeen: “om het werk efficiënter in te richten en klantgerichter te kunnen werken, zijn mensen die de taal van de business én IT spreken nodig.” Maar hoe zit het dan met al die banen die verloren gaan omdat je straks met een knop al die mutaties kunt doorvoeren waar normaal  drie personen voor nodig zijn?

Volgens Jorian is dat juist een zegen, mits je het goed aanpakt. “Ik doe nu een deel van mijn tijd werkzaamheden die we hiervoor met zijn drieën deden. Dat geeft mij ruimte voor andere werkzaamheden zoals het verder ontwikkelen van robotiseringsmogelijkheden. En voor de andere twee collega’s maakt het de handen vrij om meer persoonlijke service te verlenen aan klanten. Het invoerwerk vergde onevenredig veel tijd en fte’s.” Jorian’s filosofie: “als je ergens aapjeswerk ziet, is robotisering de oplossing!” Op die argumentatie valt weinig af te dingen. Tel daarbij op dat robotisering invoerfouten voorkomt, en tot minder klachten en meer tevreden klanten leidt. “Voor mijn opdrachtgever én voor mij persoonlijk is dat een win-win situatie natuurlijk!”

Talent&Pro: onbeperkt ontwikkelen met een onbeperkt opleidingsbudget

Voor Jorian blijft bijscholing namelijk essentieel. “Via Talent&Pro blijf ik cursussen en opleidingen volgen. Ik deed eerder Python Programming bijvoorbeeld, en momenteel TMap.” Trainingen die hem helpen bij het testen van de ‘robots’ die zijn IT-collega’s hebben geprogrammeerd. En die Zwitserleven helpen investeren in de continue verbetering van de service. Jorian sluit ons gesprek af op een manier die alleen hij kan: “Weg met aapjeswerk wat mij betreft, en laten we blijven investeren in mensen. En robots natuurlijk… Haha!”

Ben jij afgestudeerd? En ben jij iemand die graag met de voeten in de klei begint en anderen met jouw jeugdig talent en inzicht uit de klei weet te trekken? Check ons traineeship Pensioen & Leven. Talent&Pro en onze opdrachtgevers in de pensioensector staan te popelen om te investeren in jouw ontwikkeling.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01