9 tips voor een nette thuiswerkplek

Gastblog | 9 tips voor een nette thuiswerkplek

Khalid Toufik
11 januari 2021
 | Leestijd:

Sinds thuiswerken het nieuwe normaal is geworden en werk en privé steeds moeilijker van elkaar te scheiden zijn, is deze jaarlijkse feestdag misschien wel relevanter dan ooit: de nationale Ruim-je-bureau-op-dag, ook wel de nationale bureau-opruim-dag! Hoe groot de uitdaging ook is om de verschillende volgorde-mogelijkheden van dit woord te onthouden, het is veel uitdagender gebleken om je bureau georganiseerd te houden. Voor sommigen onder ons was dit op kantoor al lastig zat. Nu je werkplek thuis staat, te midden van al je andere spullen, wordt het er allemaal niet makkelijker op. Gelukkig is er iemand die je hierbij kan helpen. Esther Seignette was jaren office manager bij Talent&Pro en is nu professional organizer. Als ondernemer helpt ze mensen onder andere hun huis en werkplek in te richten (an vooral ook houden) voor optimale rust, efficiëntie en werkplezier. Esther, take it away…

Hoe ruim je je bureau slim op?

  1. Maak eerst je bureau helemaal leeg. Ook de laatjes er onder. Laptop eraf, stoel aan de kant, alles weg. Dat begint al goed.
  2. Dan is het fijn om alles schoon te maken. Doekje eroverheen, lekker fris! Vergeet je toetsenbord, je muis en je scherm niet.
  3. Oké, en nu weer inrichten! Leg eerst alle spullen gesorteerd bij elkaar. Boeken bij boeken, papierwerk bij papierwerk, pennen bij elkaar, kantoorartikelen gesorteerd, snoeren en opladers geordend.
  4. Kijk vervolgens naar de hoeveelheden. Heb je echt zeven pennen nodig? Of is twee genoeg? Welke papieren kunnen weg? Wellicht is het een idee om alle belangrijke papieren in te (laten) scannen en ze digitaal te bewaren. Horen boeken op je bureau, of heb je een boekenkast? Met deze vragen kom je al een heel eind. Belangrijk papierwerk moet goed terug te vinden zijn. Insteekhoesjes zijn handig, of misschien een map.
  5. Zorg vervolgens voor een logische plek voor je spullen. Dan zijn ze makkelijk te vinden en ook weer makkelijk op te bergen! Een bakje voor pennen, zodat ze niet door een la gaan zwerven. En een vaste plek voor je perforator of oplader. Zo is er gelijk rust op je bureau, is hij lekker fris en oogt hij niet te vol!

Hoe houd je je bureau netjes?

Dat is wel een belangrijke! Maar, als je de hierboven beschreven stappen hebt gevolgd, is het netjes houden niet meer zo heel moeilijk.
Toch zijn er een paar kleine tips waardoor het nog makkelijker wordt.

  1. Zorg voor een papierbak/kratje onder of naast je bureau. Dan kun je gelijk papierwerk wegdoen en gaat het niet rondslingeren. Een vuilnisbakje in de buurt is ook een goed idee. Kapotte pennen of verpakkingen kun je dan gelijk wegdoen.
  2. Zorg voor voldoende opbergruimte. Dan kan er altijd nog iets bij, wordt het niet overvol én kun je makkelijk en snel alles terugvinden.
  3. Als je klaar bent met werken, ruim dan gelijk alles op. Als alles een vaste plek heeft, kost het je maximaal twee minuten. Zeker als je thuiswerkt en je bureau ’s avonds ook “in beeld” is, is het van belang dat alles rustig en netjes is. Zo kun je makkelijker je werk loslaten.
  4. Last but zeker not least: maak je werkplek gezellig. Een lampje op je bureau wat je kan dimmen en een plantje doen al heel veel! En een leuke print of een schilderij boven je bureau, of een foto van je kat. Zorg dat je met plezier achter je bureau zit!

Succes met het toepassen van deze tips! Wil je het resultaat delen, of nog meer tips en advies bij het organiseren van je werkplek of een andere ruimte in huis? Bekijk dan de website, neem contact met me op of bekijk mijn Instagram voor meer inspiratie!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01