Lucas Westmeijer – Talent&Pro Ambassadeur

mathijs.jongsma
3 mei 2024
 | Leestijd:

Lucas kreeg vorig jaar oktober een mail van Marketing over het nieuwe Ambassadeursprogramma binnen Talent&Pro. Een programma waarbij je samen met andere collega’s content maakt om de online naamsbekendheid van Talent&Pro te vergroten. Dat was een makkelijke keuze voor Lucas en sloot zich aan bij een mooie groep van ondertussen 23 collega’s. Lucas denkt graag mee over nieuwe initiatieven en durft zijn mening te geven. In dit persoonlijke verhaal geeft Lucas een kijkje in de beginfase van zijn carrière bij Talent&Pro.

Lucas, hoe kwam Talent&Pro op je pad?

Vers uit de studiebanken, zoekende naar mijn eerste baan. Ik wist altijd al dat ik iets wilde doen met financiën en cijfers, maar de concrete invulling ontbrak. Solliciteren, laat staan een baan bij een bank bemachtigen, leek ver buiten mijn bereik te liggen.

Totdat ik per toeval een advertentie tegenkwam op YouTube over “Crazy Careers” – een campagne van Talent&Pro gericht op young professionals die een serieuze carrière wilden starten. Het sprak me meteen aan. En het idee van een traineeship? Dat klonk helemaal te gek. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het leek de perfecte balans tussen leren en werken, en bovendien kon ik geld verdienen. Toen ik solliciteerde, voelde ik meteen een klik. Het bedrijf leek niet alleen een goede werkgever, maar gaf ook om mijn persoonlijke ontwikkeling. Binnen een week had ik mijn Wft basis gehaald en kon ik aan de slag bij mijn eerste opdracht als medewerker hypotheekbeheer bij Syntrus Achmea.

Wat was een grote uitdaging die je tegenkwam tijdens je eerste opdracht?

In mijn eerste paar maanden bij Syntrus Achmea moest ik nog erg wennen. Ik begon midden in de tweede quarantaine, wat de combinatie tussen werk en privé nogal lastig maakte. Elke dag werkte ik op dezelfde locatie, waar ik al mijn andere uren van de dag doorbracht zonder een uitweg te hebben. Voor corona kon ik elke dag sporten, nu uitbreek deze uitlaatklep. Ook had ik moeite met het bereiken van mijn collega’s, omdat alles vanaf het inwerktraject al digitaal verliep. Dit leidde ertoe dat na een maand de manager mij benaderde met de vraag of ik de opdracht wel leuk vond.

Mijn werk voelde in het begin als; inklokken, werken en uitklokken. Al helemaal als je volledig vanuit huis werkt. Als nieuweling via de digitale weg je collega’s opzoeken, doe je dat snel?. Doordat ik weinig met collega’s sprak, stelde ik ook weinig vragen. Bij mijn vorige baan ging ik zelf alles uitzoeken en daarna pas vragen stellen. Op deze voet ging ik door bij Syntrus Achmea, want dat toont initiatief dacht ik. Door zelf op onderzoek uit te gaan werd mijn werk vaak gecorrigeerd en kreeg ik veel werk terug. Dat is niet motiverend.

Aan het einde van mijn eerste maand had ik een gesprek met mijn manager. Hij gaf duidelijk aan dat hij twijfelde over het verlengen van de opdracht, omdat hij niet wist of ik het naar mijn zin had. Dit verraste me, omdat ik het werk erg leuk vond. Tegelijkertijd was het voor mij een eyeopener.

Hoe heb je dit overwonnen om je carrièrepad verder te ontwikkelen?

Dat ik een sociale dingen jongen ben, daar ben ik me van beuwst. Dit had ik enkel nog niet kunnen uiten. Daarna ben ik bewust meer contact gaan leggen met collega’s en merkte ik dat het werk nog leuker werd. Ook begonnen mijn werkprestaties vooruit te gaan. Ik had me voorgenomen om veel vaker te bellen met collega’s en meer vragen te stellen. Het aantal werkzaamheden dat ik moest corrigeren verminderde drastisch. Dit gaf mij een veel fijner gevoel en de kwaliteit van mijn werk ging ook omhoog. Een win-winsituatie voor mij. De eerlijkheid van mijn manager heeft echt voor deze positieve verandering gezorgd. Hierdoor kreeg ik de kans om me nogmaals te bewijzen en om te laten zien wat ik echt in mijn mars had.

Kun je een specifiek moment benoemen wanneer je trots was op je groei?

Dit was tijdens mijn tweede opdracht. Ik had geleerd van mijn eerste opdracht en besloot nu de dingen anders aan te pakken. Vanaf dag één was ik mezelf en dit zorgde gelijk voor een leuke werksfeer. Besloot direct veel initiatief te tonen en resulteerde in goed contact met mijn nieuwe collega’s. Dit was iets wat ik bij mijn eerste opdracht te weinig deed, waardoor de opstart vrij traag ging en niet lekker begon. Door deze veranderingen toe te passen, maakte ik meteen een goede start. In de eerste weken begon en sloot ik de werkdag af met een glimlach op mijn gezicht.

In het verleden noemde ik mezelf wel een trage starter, maar ik bewees aan mezelf dat het helemaal niet zo hoefde te zijn. Dit is een moment waar ik het meest trots op ben in mijn carrière. Het toonde echt de groei aan die ik kon doormaken als ik mezelf ertoe zette.

Welke aspecten heb je het meest waardevol gevonden tijdens jouw ontwikkeling?

Het feit dat mijn People Manager altijd voor me klaarstaat, is voor mij het grote verschil tussen T&P en andere detacheerders. Hoe lekker is het dat er iemand voor je klaarstaat waarmee je kan spreken over jouw optimale ontwikkelpad. Dat vind ik echt iets unieks hebben en geeft mij als young professionals zoveel meer mogelijkheden.

“Ik vind het heel fijn om verschillende situaties voor te leggen, bespreekbaar te maken en hierover dan te sparren met mijn People Manager.”

Kun je een moment beschrijven waarop je een professionele uitdaging aanging die buiten je comfortzone lag?

Mijn tweede opdracht was een grote uitdaging. Eigenlijk zochten ze iemand met meer ervaring en bijbehorende opleidingen. Toch wilde ik de uitdaging aangaan. Dat ik de kans kreeg om mezelf daar te bewijzen, dat deed mij erg goed! Ondanks hun vraag naar iemand met meer ervaring, mengde ik me binnen een mum van tijd in bij het team. Dit liet mij inzien dat als ik iets echt graag wil, toch veel mogelijk is.

Als ik zo terugkijk naar de afgelopen jaren heb ik ontzettende stappen gezet binnen Talent&Pro. Mede door te gewoon dingen uit te proberen, maar zeker ook door het gesprek aan te gaan met mijn managers op opdracht en mijn People Manager.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01