People Manager Compliance, Risk & Legal Petra

Let’s Talk People met Petra Westerhuis | People Manager Compliance, Risk & Legal

Khalid Toufik
13 juli 2021
 | Leestijd:

In Let’s Talk People gaan we in gesprek met de People Managers van Talent&Pro. Coaching is voor een optimale ontwikkeling van onze consultants vanaf dag 1 een belangrijk onderdeel geweest van de organisatie. En inmiddels ook niet weg te denken bij Talent&Pro. Maar wat doet zo’n People Manager nu eigenlijk? Hoe helpt een deze jou als starter óf als ervaren professional in de vormgeving van je carrière? En hoe ziet een gemiddelde werkdag van een People Manager er ongeveer uit? Deze keer praten we met Petra Westerhuis. Opgeleid als arbeids- en organisatiepsychologe en nu People Manager en coach van een groep consultants binnen de jonge maar razendsnel groeiende business unit Compliance, Risk & Legal. 

Petra, hoe ben jij als psychologe in de rol van People Manager bij Compliance, Risk & Legal terechtgekomen?

Ik kwam echt vanuit de hoek van ontwikkeling en coaching binnen. Ik heb een achtergrond in arbeids- en organisatiepsychologie en wilde graag een functie waarin ik meer één-op-één coaching kon doen. Eerlijk gezegd wist ik inhoudelijk weinig van de financiële dienstverlening, en helemaal niets van termen als “Customer Due Diligence”. Dat heb ik on the job wel heel goed kunnen oppikken. Bijvoorbeeld door mijn consultants veel vragen te stellen en nieuws en podcasts te volgen. Daarnaast weten onze Account Managers gelukkig heel veel van de markt. Toen ik 3,5 jaar geleden binnenkwam in de net opgerichte unit, startten we met zo’n veertig consultants en was ik de enige People Manager. Inmiddels zitten we op 140 professionals, die ondersteund en gecoacht worden door vier People Managers. Het is geweldig om de ontwikkeling van de unit vanaf dag 1 te hebben meegemaakt.

‘Toen ik 3,5 jaar geleden binnenkwam in de net opgerichte unit, startten we met zo’n veertig consultants en was ik de enige People Manager. Inmiddels zitten we op 140 professionals, die ondersteund en gecoacht worden door vier People Managers.’

Zowel jijzelf als de unit hebben dus een hele ontwikkeling meegemaakt. Kun je meer vertellen over jouw rol als People Manager?

Absoluut. Het is voor mijn werk als coach ten eerste heel waardevol om te begrijpen wat er speelt binnen de markt. Die kennis van het vakgebied waarbinnen onze consultants actief zijn komt dus goed van pas. Als People Manager bied ik steun in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de consultants. Ik heb inmiddels ook al zoveel succesverhalen gezien als het gaat om de stappen die onze mensen maken, dat ik consultants echt kan vertellen wat inhoudelijk gezien slimme stappen kunnen zijn, of juist niet. Als People Manager ben je tenslotte ook een loopbaancoach. Samen met de consultants in mijn People-groep kijk ik naar het totaalplaatje voor een optimale ontwikkeling. Alleen al goed in je vel zitten is een belangrijke basis daarvoor. Maar ook “grotere” zaken zoals hoe je je ontwikkelt en op welke manier je alles uit je huidige opdracht kunt halen zijn terugkerende gespreksonderwerpen in de gesprekken die ik voer met mijn medewerkers. Daarnaast kijken we ook altijd samen met een schuin oog naar de toekomst en mogelijke carrièrekansen bij T&P.

Mooi om te horen! Een traineeship is vaak ook ontdekken wat je wil. Hoe pak je het aan als een starter nog geen idee heeft?

Als psycholoog heb ik altijd geleerd: gedrag voorspelt gedrag. Dat begint al bij het sollicitatiegesprek. Dan vraag ik bijvoorbeeld: wat waren momenten op het werk waarbij de tijd voor jou voorbijvloog? Welke werkplek of stage gaf jou energie? Veel starters komen binnen met weinig inhoudelijke kennis over de financiële dienstverlening. Dan is het ook lastig bepalen welke kant je precies op wil. Ik moedig mensen aan om zelf goed onderzoek te doen, maar kan ze in een sollicitatiegesprek ook helpen door hun persoonlijkheid en interesses te matchen met wat wij als unit doen. Daarnaast begin je als starter bij Talent&Pro niet voor niks in een traineeship. Je mag best een beetje zoekende zijn. Het is mijn taak als People Manager om je te helpen bij het vinden van de plek waar je helemaal tot je recht komt. En gaandeweg leer je ook nog eens een hele hoop bij.

‘Daarnaast begin je als starter bij Talent&Pro niet voor niks in een traineeship. Je mag best een beetje zoekende zijn.’

Welke momenten vind je zelf het mooiste aan je werk als People Manager?

Het zijn vaak gewone momenten, zoals voortgangsgesprekken met consultants, die me echt kunnen bijblijven. Hierin reflecteren mensen zelf op een bepaalde periode. Ik help ze daarbij door echt door te vragen op ervaringen tijdens het werk, groeikansen met ze te delen en op basis van het voorgaande feedback te geven voor de fase in hun ontwikkeling die eraan komt. Mensen komen bij ons werken omdat ze ambitieus zijn, willen leren en graag ook begeleid worden. Laatst sprak ik bijvoorbeeld een medewerker die in haar opstartfase heel erg zoekende was en het lastig vond om contact te maken met de juiste mensen op opdracht. Samen hebben we het gehad over het belang en de waarde van netwerken, en hoe zij met concrete handvatten aan de slag kon gaan. Zichtbaar zijn en de mensen om je heen duidelijk maken wie je bent en waar je naartoe wilt is een belangrijke voorwaarde om kansen te krijgen. Een week later vertelde ze dat ze drie meetings had gehad en voor haar gevoel echt weer in beweging was. Het gesprek had haar echt geholpen. Ik vind het fantastisch hoe zo’n gesprekje een enorme boost kan zijn voor iemand die enorm veel potentie heeft en met een paar nuttige tips weer een stap dichterbij het benutten daarvan is.

In hoeverre ervaar jij dat coaching maatwerk is?

Ik denk primair dat iedereen zich altijd wil ontwikkelen. Hoe dat gebeurt werkt wel bij iedereen anders. We hebben natuurlijk zoveel kansen bij Talent&Pro om te blijven leren: we hebben een Academy voor opleidingen en bijscholing, we beschikken over een goed netwerk van professionals en mooie organisaties binnen de financiële dienstverlening, als consultant heb je in de vorm van de People Manager altijd toegang tot advies en overal vind je inspirerende T&P’ers of alumni die als voorbeeld of inspiratiebron kunnen dienen. Ik zoek dan per collega naar het haakje: wat maakt dat alles voor jou de moeite waard? Daarin moedig ik consultants aan om een eigen draai te geven aan hun carrière. Zodat de carrièrestappen die zij nemen niet voelen als een ingegeven ”moetje”, maar echt bijdragen aan hun werkgeluk. Een beetje zoals een boom: als de voedingsgrond goed is, gaan ze vanzelf bloeien.

Hoe belangrijk zijn diploma’s voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw trainees en consultants?

De meeste starters zijn erg zelfstandig in hun ontwikkeling op het gebied van cursussen, hoewel bij de planning mijn hulp soms goed van pas komt. Daarnaast houd ik me in gesprekken die ik voer en trainingen die ik geef ook veel bezig met soft skills. Die zijn net zo belangrijk. Ik zie dat veel mensen bijvoorbeeld assertiever willen zijn, of beter willen worden in zich profileren. En dat snap ik, want als je heel goed je werk doet, maar bescheiden op de achtergrond blijft, kun je soms kansen mislopen. Ik help ze om daar beter in te worden. Zodat ze in een bespreking met hun leidinggevende niet alleen vertellen over hun prestaties, maar ook verder kijken en in gesprek durven gaan over hun ambities. Vaak blijkt na zo’n gesprek dat een leidinggevende graag meedenkt en er kansen liggen voor een nieuwe stap.

‘Maak het klein: Wat kun je morgen al doen om jouw doel te bereiken?’

Welk advies zou jij een starter bij Talent&Pro nog willen meegeven?

Het belangrijkste bij ontwikkeling is om het heel klein te maken. Mensen zien meestal de hele berg, maar als je het opdeelt in kleine heuveltjes is het makkelijker om de eerste stap te zetten. Vraag jezelf niet alleen wat je over een jaar wilt bereiken, maar ook: wat kun je morgen al doen om jezelf te ontwikkelen? Door klein te beginnen kun je uiteindelijk grootse dingen doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ontdek hoe het is om te werken met een People Manager

Solliciteer op het traineeship CDD-analist en wie weet drink jij binnenkort een kop koffie met Petra.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01