People Manager Pensioen & Leven Laila

Let’s Talk People met Laila Bijk | People Manager Pensioen & Leven

Khalid Toufik
22 april 2021
 | Leestijd:

In Let’s Talk People duiken we de diepte in met een van onze superhelden: de People Manager. Deze is bijna niet weg te denken als coach en sparringpartner van elke consultant bij Talent&Pro. Maar wat doet zo’n People Manager nou eigenlijk? Hoe helpt een People Manager jou als starter óf ervaren professional in je carrière? En hoe ziet een supernormale, stampvolle werkdag er eigenlijk uit in hun agenda? Deze keer spreken we met Laila Bijk, voorheen zelf consultant, nu People Manager van een team pensioenconsultants. 

Wat maakt dat sommige starters voor een carrière in de pensioenwereld kiezen en wat is jouw rol als People Manager?

Mijn rol is om startende consultants te begeleiden in hun carrière, aan de zijlijn te staan van hun persoonlijke ontwikkeling en daaraan bij te dragen. Op het eerste gezicht heeft de unit Pensioen & Leven misschien niet de grootste aantrekkingskracht. Ik let dan ook vooral op bepaalde eigenschappen in starters: behulpzaamheid, klantgerichtheid, analytisch vermogen, mensen aware willen maken van hun pensioen en daarmee van een belangrijk onderdeel van hun toekomst. Dat is het type persoon dat heel goed in onze unit past. Als zoekende starter ben je bij Talent&Pro natuurlijk sowieso aan het juiste adres, omdat we echt maatwerk kunnen bieden voor je ontwikkeling. Er zijn heel wat paden die je kunt bewandelen bij Talent&Pro, van het Traineeship Business Analist tot het traject voor Pensioenjurist. Het is ontzettend breed.

Kun je een voorbeeld noemen van een bijzonder moment dat jou als People Manager echt is bijgebleven? 

Bij elke Pro-presentatie van een medewerker ben ik enorm trots. Als een consultant na een periode van successen en leermomenten zijn verhaal doet, daar zitten soms echt kippenvelmomenten bij. Maar een specifiek moment had ik heel recent. Vorige week sprak ik met een medewerker die had gekozen voor het portfolio-model, met als eindproduct een mooie presentatie. Daarin vertelde ze onder andere hoe belangrijk het voor haar was om bij elke opdracht de beste versie van zichzelf te laten zien. Het was echt een full circle moment: na drie jaar was ze teruggekomen bij haar eerste opdrachtgever waar ze destijds in het klantcontact was begonnen. Nu ging ze starten als projectcoördinator! Door zich juist ook tijdens minder leuke opdrachten vol in te zetten was ze nu echt klaar voor haar nieuwe functie als coördinator. Haar opdrachtgever had vanaf het begin al die potentie in haar gezien. Dan denk ik echt: yes! Ik kan het natuurlijk honderd keer zeggen: ook van een minder uitdagende of spannende opdracht ga je veel leren. Frontoffice, backoffice, het hoort er allemaal bij. Maar als iemand dat dan zelf benoemt, dan ben ik helemaal happy en trots!

‘Door zich juist ook tijdens minder leuke opdrachten vol in te zetten was ze nu echt klaar voor haar nieuwe functie als coördinator.’

Mooi hoe iemand zo op zijn ontwikkeling kan reflecteren. Hoe help jij de pensioenconsultants in je unit om zich te ontwikkelen?

Het is belangrijk dat de consultant zelf aan het roer staat; het is hun traineeship. Iedereen is daar anders in, dus elke aanpak verschilt. Ik zie het zo: ik kan geen gas voor je geven, de drive moet uit jezelf komen. Als ik merk dat dat op sommige vlakken ontbreekt, dan gaan we daarover samen in gesprek. Dit levert vaak de mooiste uitwisselingen op. Soms moet ik zelfs even op de rem trappen. Als een consultant te veel op zijn of haar bordje wil nemen bijvoorbeeld. Ook nog die ene opleiding doen, een wisseling van opdracht, en dan ook nog een rol pakken in een van de communities of groepen binnen onze unit. Er kan heel veel bij ons, maar ik geloof ook in prioriteiten stellen.

Het kan dus ook te veel zijn. Hoe ga jij te werk als je dat ziet gebeuren?

Enthousiasme is natuurlijk alleen maar goed, maar ik help ze wel om het gefocust toe te passen en bewuste stappen te zetten in hun ontwikkeling.  Andere collega’s vinden het juist eerst nog lastig om de regie te grijpen en hun eigen pad te creëren. Soms heb je momenten dat iemand stilvalt in zijn of haar ontwikkeling. Dan kan ik heel eerlijk en confronterend zijn: je kwam hier binnen met een enorme drive, en nu zie ik dat een stuk minder. Door veel vragen te stellen en te sparren kijken we samen waar het aan ligt. Met elk Talent of elke Pro’er heb je zo andere gesprekken over ontwikkelpunten, doelen, ambities en soms ook over overtuigingen die een belemmering kunnen zijn. Elk gesprek heeft iets interessants. Het afgelopen jaar heeft van iedereen binnen mijn team een hoop aanpassingsvermogen gevraagd, maar we staan er sterker voor dan ooit. Daar ben ik extra trots op.

Zeg Laila, hoe ziet de rest van jouw dag van als People Manager Pensioen & Leven eruit? 

Sinds het begin van deze bijzondere tijd hebben we twee keer per week een dagstart staan met het team; een daily noemen we dat. Direct daarna heb ik een overdracht met een collega People Manager die straks een weekje vrij heeft. Daarna heb ik twee bijpraatmomenten met medewerkers uit mijn team, inclusief een voortgangsgesprek. Ten slotte ga ik een aantal nieuwe collega’s bellen die net de eerste week achter de rug hebben bij een nieuwe opdracht. Af en toe probeer ik een gesprek al wandelend buiten te doen, zo zitten de consultant en ik even niet achter onze laptop en werken we ook nog aan onze stappen!

Je bent dus non-stop met mensen bezig. Waarom heb je gekozen voor deze baan als People Manager en coach?

Ik ben zelf als consultant begonnen bij Talent&Pro, volgende maand 7 jaar geleden alweer. In mijn Talentfase kwam ik er al snel achter dat ik de rol van mijn eigen People Manager erg interessant vond. Tijdens mijn eigen Pro-presentatie kwam die ambitie ook naar voren. Hiervoor ben ik actief stappen gaan zetten en opleidingen gaan volgen. Dat vind ik erg mooi aan Talent&Pro, dat ik nu 2,5 jaar geleden de kans heb gekregen om deze ambitie ook waar te maken.  Wat ik gaaf vind aan mijn werk is dat ik als sparringpartner, coach, manager en vertrouwenspersoon echt aan iemands kant sta en daarbij ook concreet hulp en perspectief kan bieden. Als People Manager heb je het beste voor met je consultants en ben je betrokken bij het professionele pad dat mensen afleggen, ups en downs inbegrepen.

‘Wat ik gaaf vind aan mijn werk is dat ik als sparringpartner, coach, manager en vertrouwenspersoon echt aan iemands kant sta en daarbij ook concreet hulp en perspectief kan bieden.’

Jij kende de functie natuurlijk al van je tijd als consultant. Hoe heb jij je de functie eigen gemaakt sinds je ermee bent gestart?

Mijn DISC-profiel is geel-blauw, best tegenstrijdig. In het begin greep ik meer naar het blauwe: grip houden op mijn agenda, alles netjes plannen, structuur aanleggen en alles bijhouden. Vanuit die stabiliteit kon ik steeds meer mijn eigen vrijheid pakken en het ‘gele’ erin brengen. In een gesprek met een collega kunnen we soms nog altijd de tijd uit het oog verliezen en bijpraten over van alles en nog wat, maar aan het einde van een uur tikken we altijd nog even de zakelijke onderwerpen af. Het is voor mij een leerproces, ook ik ben nog lang niet uitgeleerd! Zelf volg ik momenteel een cursus om straks ook DISC-trainingen te gaan geven.

Goed bezig! Om af te sluiten: wat is een gouden tip die jij aan jouw en alle andere starters mee wilt geven?

Durf uit je comfortzone te stappen, en stel jezelf open voor alle mensen, uitdagingen, kansen en mogelijkheden die je gaat tegenkomen. Dan haal je het meeste uit je carrière!


Ontdek hoe het is om te werken met een People Manager

Solliciteer op het traineeship Business Analist (Pensioenen) en wie weet drink jij binnenkort een kop koffie met Laila.

People Manager - Laila Bijk

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01