Account Manager Pensioen & Leven Tim

Let’s Talk Business met Tim Nap | Account Manager Pensioen & Leven

Khalid Toufik
8 juni 2021
 | Leestijd:

Elke maand lees je in Let’s Talk Business wat er speelt in de branches waarbinnen Talent&Pro actief is. Vandaag gaan we in gesprek met Tim Nap, Account Manager bij de business unit Pensioen & Leven. Tegen welke uitdagingen lopen pensioenaanbieders aan in de dagelijkse praktijk? Welke topics zijn hot en happening? En welke vakinhoudelijke ontwikkelingen signaleert hij bij opdrachtgevers? Neem een exclusief kijkje in de bijzondere wereld van pensioenen!

Tim, er is momenteel heel wat gaande in de pensioenwereld. Welke ontwikkeling moeten we met name in de gaten houden?

De grootste verandering die momenteel speelt is natuurlijk het nieuwe pensioenakkoord. Dat zorgt straks voor een grootschalige transitie van het oude stelsel naar een nieuw stelsel bij alle grote pensioenuitvoerders en verzekeraars. Een van de belangrijkste verschillen in de nieuwe situatie is de overstap van DB (defined benefit, red.) naar DC (defined contribution, red.) die gezet moet worden. Simpel gezegd betekent dit dat je als deelnemer gaat van weten wat je krijgt bij je pensioen, naar weten wat je gaat inleggen terwijl je werkzaam bent. De uiteindelijke pensioenuitkering staat straks dus niet meer vast, maar wordt bepaald op basis van het rendement.

Dat klinkt als een flinke verandering. Wat merk jij daarvan tijdens je dagelijkse werkzaamheden?

Bijna alle partijen in de pensioenmarkt richten hun blik momenteel vooruit: hoe gaat het er straks allemaal uit zien voor onze klanten? Het eerste waar ik aan denk, is het belang van kwalitatieve data voor een soepele overgang. Daar wordt nu met andere ogen naar gekeken. De noodzaak is er nu echt: al onze opdrachtgevers moeten de transitie maken naar een nieuwe regeling en tegelijkertijd continuïteit bieden. Een goede omgang met en organisatie van je klantdata is daarom echt van levensbelang voor het voortbestaan van organisaties in het nieuwe pensioentijdperk.

‘Een goede omgang met en organisatie van je klantdata is daarom echt van levensbelang voor het voortbestaan van organisaties in het nieuwe pensioentijdperk.’

Een nieuwe focus op data, blijft het daar bij?

Zeker niet. Het nieuwe pensioenstelsel vraagt om nieuwe systemen, nieuwe werkprocessen en meer communicatie richting de deelnemer over het nut en noodzaak van de nieuwe regels. Het pensioenakkoord heeft daar een flinke hand in gehad. Daarnaast speelt de verdere digitalisering ook een rol bij deze uitdagingen. Door slim gebruik van data en de stroomlijning en automatisering van processen kunnen pensioenuitvoerders bovendien de kosten per deelnemer verlagen. Die efficiëntieslag helpen we de opdrachtgevers in onze markt maken.

Automatisering en digitalisering klinken als interessante trends, hoe ondersteunt Talent&Pro daar precies bij?

Automatisering en digitalisering betekenen niet simpelweg dat mensen worden vervangen door computers. Want hoewel er straks minder mensen nodig zijn in de administratie, zullen er meer nodig zijn in de analyse. Mensen die inzicht hebben in de processen en daar hun analytische vaardigheden voor kunnen inzetten. Daarnaast zie je dat met de toename van automatisering bepaalde zaken steeds minder inzichtelijk en complexer worden voor een leek. Dan zijn er experts nodig die én dat technische inzicht én de communicatieve skills hebben om het in begrijpelijke taal uit te leggen aan de klant of stakeholder. Binnen de unit Pensioen & Leven hebben we hier het traineeship Business Analist Pensioenen voor ingericht. Dat is een opleidingstraject waarmee we onze consultants ervaring op laten doen in de business en IT-gerelateerde opleidingen aanbieden om zo de vertaalslag tussen beide aspecten van het pensioenvak te maken.

‘Hoewel er straks minder mensen nodig zijn in de administratie, zullen er meer nodig zijn in de analyse.’

Welke uitdaging zie je voor de pensioenmarkt om het digitale en het menselijke in balans te houden?

Je ziet momenteel bij alle uitvoerders dat klantbelang en klantbeleving centraal staan. Het moet goed voelen, begrijpelijk zijn én vriendelijk overgebracht worden. Kortom, als de klant belt, moet die snel en deskundig geholpen worden. Aan de andere kant zie je dat steeds meer processen niet meer door een team mensen, maar door een systeem worden uitgevoerd. Ervoor zorgen dat complexe maar efficiënte IT-oplossingen bijdragen aan en niet ten koste gaan van de klantervaring, dat is de uitdaging. Onze consultants, waaronder onze business analisten, kunnen daarin een unieke bijdrage aan leveren.

Zijn pensioenorganisaties wel in staat om de omschakeling te maken naar een nieuw data en IT gedreven pensioenstelsel?

Zeker. Wat wel opvalt is de opkomst van nieuwe partijen in een pensioenmarkt die heel lang uit dezelfde grote namen bestond. Toonaangevende IT-bedrijven komen ineens om de hoek kijken bij de pensioenuitvoering. Die denken: wacht eens even, wij kunnen hier een prachtig systeem voor neerzetten. Misschien zelfs beter dan de traditionele uitvoerders. Dat zijn toffe en spannende ontwikkelingen. Want de vraag rijst: wie heeft straks de beste systemen om de nieuwe regelingen uit te voeren? De toenemende concurrentie dwingt iedereen om met goede oplossingen te komen voor de uitdagingen van morgen.

‘Wie heeft straks de beste systemen om de nieuwe regelingen uit te voeren?’

Het afgelopen jaar is veel thuisgewerkt, ook bij jouw klanten in de pensioenbranche. Gaat dat veranderen in het post-corona tijdperk?

De pensioenbranche is traditioneel een warme, sociale en maatschappelijk betrokken branche. Een bedrijfscultuur van saamhorigheid en harmonie staan centraal bij de meeste organisaties in de pensioenmarkt. Juist binnen deze sector werd dus echt gesnakt naar weer samen zijn en samenwerken. Voor onze consultants kan dat nog uitdagender zijn, omdat je als outsider binnenkomt. Het kan lastig kan zijn om je dan direct thuis te voelen. Het helpt dan wel dat er oog is voor het belang van teamspirit en samenwerking. Of we de komende jaren in de pensioenmarkt massaal thuis blijven werken durf ik niet te zeggen, maar ik weet uit mijn ervaringen bij Talent&Pro dat er meer nodig is dan een pandemie om een sterke cultuur om zeep te helpen.

Wat zou je mij nog willen meegeven, als ik straks als starter ga beginnen in de pensioenbranche?

Of je nu het traineeship Business Analist of het traineeship Pensioencoach gaat doen, je gaat starten in een veranderende markt. Juist die ontwikkelingen brengen grote kansen met zich mee. Als je er nu in springt, midden in die transitie van oud naar nieuw, dan ben je straks goud waard in de branche. Het is een kans om maatschappelijk relevant werk te doen, en heel veel te leren in een hele korte tijd. Die ervaring is onbetaalbaar en zal je de rest van je carrière goed van pas komen.


Ontdek hoe het is om te werken als pensioenspecialist

Solliciteer op het traineeship Pensioen & Leven en wie weet drink jij binnenkort een kop koffie met Tim.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01