Stefan Aarsel Account Manager

Let’s Talk Business met Stefan Aarsel | Account Manager Compliance, Risk & Legal

Lennart Helder
30 september 2021
 | Leestijd:

In Let’s Talk Business lees je wat er speelt in de branches waarbinnen Talent&Pro actief is. Vandaag gaan we in gesprek met Stefan Aarsel, Account Manager bij de business unit Compliance, Risk & Legal. Als aanspreekpunt voor onze opdrachtgevers op het gebied van compliance is hij goed op de hoogte van ontwikkelingen, uitdagingen, hot topics en de wensen van organisaties als het gaat om deskundige compliance professionals. Neem een exclusief kijkje binnen het Salesteam van onze unit Compliance, Risk & Legal!

  • Stefan, jouw unit Compliance, Risk & Legal heeft het al een paar jaar behoorlijk druk. Hoe komt dat en waar houden jullie je mee bezig?

De belangrijkste bron van ons werk is de Wwft [Wet tegen Witwassen en Terrorismefinanciering, red.] Deze Wwft speelt momenteel een belangrijke rol, bij zowel banken, verzekeraars als accountantskantoren. Van de grote banken wordt ook wel gezegd dat ze de rol van poortwachter hebben in het tegengaan van financieel-economische criminaliteit. Daar worden immers de rekeningen geopend en daar vinden de nationale én internationale transacties plaats. Om geld in de bovenwereld te kunnen besteden heb je een rekeningnummer nodig. Vandaar ook dat juist hier de verantwoordelijkheid ligt om klanten goed te kennen en te weten wat er speelt. Zijn de mensen achter een bankrekening integer, voldoet hun boekhouding aan de wetgeving, waar komt het geld precies vandaan en natuurlijk ook: waar gaat het naartoe? Want ook geld dat je legaal hebt verkregen kun je gebruiken voor illegale zaken. De afgelopen jaren zijn financiële instellingen, mede door de opkomst van de georganiseerde misdaad en internationaal terrorisme gedwongen meer experts in te zetten voor de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Wij ontwikkelen en leveren die experts aan financiële instellingen.

  • Waar let een consultant op tijdens het uitvoeren van een klantonderzoek?

Voor een analist begint het vaak bij het monitoren van transacties. Bij verdachte overboekingen gaan ze verder op onderzoek uit. Het kunnen hele alledaagse dingen zijn. Als een klant een kledingwinkel heeft en geregeld geld overboekt naar het buitenland, is dat logisch. Kleding kun je immers importeren. Maar als een bakkerszaak dat doet, kan dat een signaal zijn dat er meer aan de hand is. Een ander voorbeeld: een horecazaak die in 2020 de beste omzet ooit neerzet: dat is vreemd natuurlijk. Zeker na een jaar lang lockdown, waarin vrijwel elke andere horeca-onderneming juist overheidssteun heeft moeten ontvangen. Vaak komt het neer op logisch nadenken. Klopt het gedrag van de klant met het profiel van die klant? Maar om een klantonderzoek volledig en goed uit te voeren is natuurlijk meer nodig. Niet alle signalen zijn vanzelfsprekend. En als je nader in gesprek gaat met een klant om zaken te verduidelijken moet je de juiste vragen stellen en je kunnen opstellen als kritische maar rechtvaardige gesprekspartner. Goede communicatievaardigheden zijn dus een net zo belangrijk onderdeel van het takenpakket. De Wwft is er duidelijk in: je moet als financiële instelling weten wie je klanten zijn, omdat je anders bewust of onbewust medeverantwoordelijk bent voor witwaspraktijken of zelfs het financieren van terrorisme. Onze consultants ontzorgen en ondersteunen financiële instellingen daarin.

”Vaak komt het neer op logisch nadenken: klopt het gedrag van de klant met het profiel van die klant?”

 

  • Tot zover de Wwft. Wat is nog meer een hot item bij onze opdrachtgevers?

Er is momenteel ook veel aandacht voor fraude binnen de financiële dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan fraude via Whatsapp of via phishingmails. Ook in het tegengaan van dit soort praktijken zijn de consultants van onze units actief. Ik had nooit gedacht dat dit onderdeel zou worden van onze dienstverlening bij Talent&Pro. Maar het is wederom duidelijk dat de financiële sector zoveel meer biedt dan wat veel mensen denken. Dit zijn stuk voor stuk hele gave, spannende rollen voor onze consultants, waarbij ze bijvoorbeeld ook weleens moet schakelen met de politie. Binnen onze branche gebeuren constant nieuwe dingen. Dat betekent dat wij ons ook moeten blijven aanpassen, zodat we onze medewerkers een perspectiefrijk programma kunnen blijven aanbieden en onze opdrachtgevers een passende oplossing voor zowel actuele als toekomstige vraagstukken.

  • Er is dus veel vraag naar jullie consultants. Hoe zorg jij ervoor dat een opdracht goed wordt ingevuld?

De vraag in de compliancesector is inderdaad enorm. We hebben dan ook bijna geen bankzitters [consultants die wachten op een opdracht, red.]. Dat geeft enerzijds aan dat ons recruitmentteam heel goed en kritisch zoekt naar kandidaten die passen bij ons bedrijf en bij onze klanten. Daarnaast is het bewijs dat de consultants die wij aannemen, mede door het volgen van trainingen en opleidingen, goed investeren in hun eigen carrière. Daarom zijn ze ook aantrekkelijk voor onze klanten. Ik vertrouw volledig op onze People Managers en recruiters. Het vinden, ontwikkelen en matchen van onze mensen met een opdrachtgever is echt een interne samenwerking. Zonder al die collega’s kan ik mijn werk niet doen. Of het nu een heel analytische opdracht is, of juist eentje waarbij de sociale vaardigheden zwaarder wegen; wij kunnen altijd collega’s met de juiste competenties voorstellen. En dat maakt dat ik goed kan reageren op de aanvragen en behoeftes vanuit mijn klanten. We geloven als organisatie dat iedereen kan slagen bij Talent&Pro. Als de passie en motivatie er maar zijn.

”We geloven als organisatie dat iedereen kan slagen bij Talent&Pro. Als de passie en motivatie er maar zijn.”

  • Hoe zie jij de komende 5 jaar bij de unit Compliance, Risk & Legal voor je?

Ik verwacht dat we naast de Wwft-opdrachten ook een grotere diversiteit aan juridische en compliance opdrachten gaan zien. Denk bijvoorbeeld aan functies zoals legal counsel of juridisch medewerker, of binnen de compliance offices van grote bedrijven. Compliance komt overal terug, ook buiten de financiële dienstverlening. Zo zal de naleving van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming, red.) bij veel bedrijven een uitdaging zijn waarvoor wij expertise kunnen bieden. We noemden net ook al de fraude-gerelateerde opdrachten, dat is nog een beweging die wij signaleren binnen de markt. De kansen om te groeien voor onze unit en onze professionals zijn er dus volop.

  • Wat doet jouw unit om daar helemaal klaar voor te zijn?

Ik probeer zelf vooruit te kijken en open het gesprek aan te gaan met managers, compliance-officers en fraude-experts in het vakgebied. Hoe raken deze uitdagingen jouw bedrijf en waar lopen jullie in de dagelijkse operatie tegenaan? Door dat gesprek op te zoeken krijg ik een beeld van de ontbrekende puzzelstukjes op het gebied van inhoudelijke kennis, mankracht of toekomstige grote projecten. En wat ons te doen staat om daarvoor klaar te zijn. Daarin is ambitie en toekomstgerichtheid heel belangrijk. Niet alleen maar bezig zijn met de waan van de dag, maar juist ook anticiperen op wat er straks kán gebeuren.

”Ik probeer zelf vooruit te kijken en open het gesprek aan te gaan met managers, compliance-officers en fraude-experts in het vakgebied. Hoe raken deze uitdagingen jouw bedrijf en waar lopen jullie in de dagelijkse operatie tegenaan?”

  • Hoe kun je je als starter optimaal voorbereiden op een carrière in dit spannende vak van compliance?

Kijk om je heen, lees het nieuws en blijf op de hoogte. De onderwerpen waarmee je binnen compliance te maken krijgt zijn dichterbij dan je denkt en spelen overal. Natuurlijk zorgen we er bij Talent&Pro voor dat je ook als starter inhoudelijk goed voorbereid bent, maar soms sta je er niet bij stil hoe concreet compliance eigenlijk is. En hoeveel impact het heeft op het normale leven.
Het is een boeiend vak. Met een gezonde dosis geduld, en de ondersteuning van je People Manager, kun je hele mooie stappen maken. Door goed te plannen, kom je dan echt uit op de plek waar je wilt zijn. Dat is de investering waard.

Stefan Aarsel | CompliancesectorONTDEK HOE HET IS OM TE WERKEN IN DE COMPLIANCESECTOR

Solliciteer op het traineeship CDD Analist en wie weet drink jij binnenkort een kop koffie met Stefan.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01