Portret foto Jane van Steenoven

Jane – Consulent Leefgeldregeling Gemeente Nijkerk

mathijs.jongsma
9 juni 2023
 | Leestijd:

Jane van Steenoven ging tijdens haar studententijd in Amsterdam wonen, maar gaat de hoofdstad snel verlaten voor een nieuw avontuur in Bussum. Bij haar opdrachtgever de Gemeente Nijkerk zit ze helemaal op haar plek en Jane heeft haar droombaan al in het vizier. Ze heeft aan positiviteit geen gebrek, en biedt een luisterend oor aan iedereen. Een kwaliteit die ze heeft ontwikkeld tijdens haar baan bij Slachtofferhulp, waar ze mensen in de ergste situaties te woord moest staan. Jane vertel meer over haar eerste fase bij Talent&Pro.

Hoi Jane, kan je iets meer over jezelf vertellen?

Ja zeker! Ik ben Jane, 27 jaar en woon momenteel in Amsterdam samen met mijn vriend. Ongeveer acht jaar geleden ging ik in Amsterdam wonen voor mijn studie en later met mijn vriend. Dit hoofdstuk ga ik bijna afsluiten, want we hebben een woning gekocht in Bussum. Best spannend! Het wordt de eerste keer dat ik echt ergens ga wonen, waarvan ik niet weet waar alles is als ik de deur uitstap. We waren niet op zoek naar een woning, maar dit kwam via de ouders van mijn vriend op ons pad. Een groot project waar ontzettend veel aan moet gebeuren… Gelukkig heeft mijn vriend een hele handige familie, dus dat komt helemaal goed!

Naast het verbouwen ben ik graag buiten. Als het weer het toelaat maak ik graag een wandeling en ik houd ervan om samen met mijn vriendinnen in een parkje te zitten. En voor het ultieme rustmomentje zoek ik een plekje op in Amsterdam (in hoeverre je een rustig plekje kan vinden in Amsterdam) om een boek te lezen.

Sinne is mijn favoriete restaurant in Amsterdam, een heerlijke fine dining van hoge kwaliteit”

Ik ben een liefhebber van uiteten en ga het liefst iedere week! Dit moeten we nu even on hold zetten om een beetje op de centjes te letten. Mijn favoriete keuken is Italiaans, omdat er zoveel gerechten zijn die ik lekker vind.

Hoe is Talent&Pro op je pad terechtgekomen?

Mijn zus zit bij House of Bèta en heeft het supererg naar haar zin. Van haar kreeg vaak de verhalen over haar opdracht en de sfeer binnen het bedrijf. Ik heb vaak op de website gekeken, maar vond nooit een traineeship dat bij mij paste. Totdat sociale zekerheid en zorg op de website verscheen.

Het maatschappelijke en het stukje sociale was voor mij het laatste beetje wat ik nodig had om te solliciteren! Mijn zus begon direct over de aanbrengbonus en van dit geld zijn we samen met onze moeder een weekendje naar Antwerpen geweest.

Met welk gevoel ging je naar het gesprek van Talent&Pro?

Tijdens de sollicitatiegesprekken waren ze heel transparant en voelde vertrouwd. Door de informatie van mijn zus wist ik al een beetje wat ik kon verwachten en dit klopte achteraf ook. Ik vind sollicitatiegesprekken altijd heel spannend en ik voelde me gelijk op mijn gemak bij Marieke. We hadden direct een goede klik. Ik kreeg niet het idee dat je direct alles moest kunnen of weten, dat leek mij ook het fijne aan zo’n traineeship. Je mag ergens beginnen en vanaf dat moment jezelf ontwikkelen. Het was heel duidelijk dat je daarin begeleid zou gaan worden. Toen dacht ik; dit is precies wat ik zoek. Ik wil begeleiding hebben, omdat ik nog aan het uitzoeken ben welke weg ik wil inslaan.

Wat doe je op dit moment voor de gemeente Nijkerk?

Ik volg het traineeship Coach Participatie en sinds oktober ben ik werkzaam binnen de Gemeente Nijkerk. In het kort; ik houd me voornamelijk bezig met de regelingen van het leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Zij krijgen een bedrag van de gemeente, maar daar zit veel administratie omheen. Dat wil je graag regelen voor deze mensen. Deze vluchtelingen stonden binnen no time in Nederland, dus in het begin werd alles snel in gang gezet en alle documentatie stond in een Excel bestand. Zo’n stapel documenten moet gedigitaliseerd worden en in dit proces heb ik me verdiept. In de loop van tijd heb je je eigen maniertjes gevonden en verlopen processen soepeler. Mijn functie bestond eerst nog niet en het eigen maken van deze functie is mij goed bevallen.

Inmiddels ben ik ook een stuk meer woonbegeleiding aan het doen, dus ik zit bijna elke dag op de opvanglocatie waar de Oekraïners verblijven. Hier inventariseer ik hoe het met ze gaat, wat ze nodig hebben en wat er nog meer speelt. De communicatie verloopt de ene keer beter dan de andere keer. De jeugd spreekt redelijk Engels, maar de oudere generatie helemaal niet. Met een tolk op de locatie gaat het communiceren een stuk beter.

Welke werkervaring heb je nog meer?

Voordat ik bij Talent&Pro terechtkwam heb ik bij Slachtofferhulp gewerkt. Ik deed de intakegesprekken met mensen die een traumatische ervaring hadden meegemaakt. Je bent het eerste aanspreekpunt en vaak ook de eerste keer dat mensen überhaupt vertellen wat ze is overkomen. Dit waren hele emotionele gesprekken, maar soms bellen mensen met een hele simpele vraag.

“Door dit werk kwam ik erachter waarvoor ik wil werken”

Het was een doorverwijzing of je had direct een antwoord, dus het waren niet de hele dag erge verhalen. Van deze gesprekken heb ik veel geleerd en ook echt ontdekt dat ik mensen wil helpen. Dat is iets wat ik supergraag doe. Dat is eigenlijk waarvoor ik werk. Deze functie werd al snel iets te heftig en dat werd ook in het begin gecommuniceerd. Deze functie is voor een periode van maximaal twee jaar.

Mijn eerste opdracht bij Talent&Pro was bij Hienfeld Assuradeuren waar ik de hele dag berekeningen moest doen en dossiers wegwerken. Ik heb hier veel geleerd, maar ik miste het sociale aspect van met mensen in gesprek gaan en verder helpen.

Is de begeleiding van een People Manager precies wat je ervan verwacht had?

Dit is precies de begeleiding die ik voor ogen had. Eén keer in de zes weken staat er een vast moment ingepland met mijn People Manager Sanne. Voor deze momenten kom ik naar kantoor, want dat persoonlijke aspect met Sanne vind ik prettig. Hier bespreken we ook mijn persoonlijke en werk gerelateerde doelstellingen. Als ik vaker contact wil, kan dat gewoon geregeld worden. Soms wil ik extra’s voorleggen of heb ik een idee dat ik wil bespreken.

Waar kijk je met veel trots op terug?

Een trots moment was dat ik via mijn sollicitatiegesprekken toch voor elkaar had gekregen om bij deze gemeente binnen te komen, want dat was een heel proces. Ik had eigenlijk gesolliciteerd op een andere functie en tijdens het gesprek was het van beide kanten heel duidelijk dat dit hem niet ging worden. Ik miste een stuk ervaring en kennis. Een paar dagen later werd ik gebeld met; hé, we vinden het heel leuk om jou aan te nemen binnen deze gemeente. Ze zijn een beetje op zoek gegaan naar een andere functie, dus daar was ik heel blij mee en trots op!

Wat is een kracht van jou?

Nou, ik ben altijd positief ingesteld. Dat vind ik echt een kracht, omdat het vrij lastig is in de omgeving waar ik me in bevind. Een periode is het ook best chaotisch geweest op de werkvloer. Veel uitval, teamleider weg en veel negativiteit. Op deze momenten probeer ik wel als een positieve frisse wind er doorheen te stromen, maar ook te blijven. En dat vind ik dat heel belangrijk, want het maakt het voor mezelf ook leuk.

Wat wil je nog bereiken in de aankomende jaren?

Eén ding heb ik duidelijk voor mezelf en ik wil binnen een gemeente verder. Of dat bij deze gemeente is, dat weet ik niet. Er is een functie die ik heel graag zou willen vervullen, maar dan moet ik nog hard werken, veel opleidingen en trainingen volgen. Het gaat om de functie inkomensconsulent of klantmanager, dus mensen begeleiden die geen werk hebben, naar werk zoeken of mensen die in de bijstand zitten. Specifiek vind ik een stukje inburgering heel interessant. Dat sluit wel aan bij de Oekraïense vluchtelingen waar ik nu mee bezig ben. Ik ben geïnteresseerd om met asielzoekers te werken en die te begeleiden naar hun integratie binnen de samenleving. Idealiter wil ik dat binnen nu en een jaar bereikt hebben.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01