Onboarding Kine Bakers

Interview: Kine Bakers over het geheim van onze bekroonde onboarding

Khalid Toufik
18 maart 2022
 | Leestijd:

De uitreiking van de Onboard Award eind 2021 vormde voor Kine Bakers en Paul van der Meer de spreekwoordelijke kers op de taart. Sinds zij de verantwoordelijkheid kregen over de onboarding van nieuwe consultants bij Talent&Pro werd de solide basis van het introductieprogramma continu verder verstevigd en verbeterd. Die basis heeft volgens Paul altijd gesteund op de pijlers ontdekken, verbinden en startklaar maken. In dit interview blikken we met Paul en Kine terug op de ontwikkeling van het inmiddels bekroonde onboardingprogramma van Talent&Pro.

Wat kunnen jullie vertellen over de ontwikkeling van de onboarding van vroeger tot nu?

Paul: Talent&Pro heeft eigenlijk altijd een sterke Onboarding gehad. Dat is omdat aandacht voor nieuwe collega’s en een optimale start fundamentele hoekstenen zijn van onze werkwijze. Ik kan me nog goed de lange tafel herinneren in Leusden, waar collega’s en starters gemengd aan de lunch zaten. Die tafel belichaamde wat we met onze Onboarding willen bereiken. Het programma is dan ook zeker niet omgegooid onder onze leiding. We bieden bijvoorbeeld nog altijd de DISC-training aan, omdat dit onze consultants nog steeds hele fijne handvatten biedt voor op de werkvloer. En ook de sollicitatietraining Effectief op Intake is al jaren onderdeel van de Onboarding.

Kine: Wel hebben we gekeken waar we de onboarding efficiënter kunnen inrichten. Het traject duurde voorheen twee weken. Daar hebben we een week van kunnen maken door onze doelen scherper te stellen. Daarmee is de time to market verkort en de snellere en succesvolle inzetbaarheid van onze consultants vergroot. We zijn doelmatiger geworden in de trainingen en activiteiten die we aanbieden.

Wat is volgens jullie het doel van de Onboarding?

Paul: Voor Talent&Pro is dit altijd drieledig geweest: verbinding creëren, consultants de kans geven “all things T&P” goed te leren kennen en ervoor zorgen dat we onze mensen plug and play kunnen afleveren bij onze opdrachtgevers.

Kine: En de beste manier om die verbinding te creëren is door samen dingen te doen. Bijvoorbeeld door samen te lunchen en samen te bootcampen op de maandagmiddag. Gaandeweg leer je alles over wie we zijn en wat klanten van ons verwachten. En als we zeggen “plug and play afleveren bij de klant” dan ligt de focus op snelle en vooral ook succesvolle inzetbaarheid. Want daar hebben onze consultants en klanten het meest aan.

Wat maakt de Onboarding van Talent&Pro verder uniek?

Paul: De wendbaarheid van het programma en van de mensen achter onze Onboarding. We zijn niet bang om innovatieve veranderingen door te voeren, zoals het gebruik van de digitale Onboarding tool Appical. Bij de intrede van corona schakelden we ook moeiteloos over naar een hybride vorm.

Kine: Daaraan merkten we ook wederom dat onze Onboarding &Pro in alle geledingen van de organisatie hoofdprioriteit heeft. Iedereen is van mening: als onze starters maar goed kunnen Onboarden. Bij de versoepeling van maatregelen openden we ook als eerst de deuren voor onze starters, nog voordat we het thuiswerkadvies richting andere collega’s versoepelden. Elke collega binnen onze kantoororganisatie, van directie tot HR, speelt een rol in het faciliteren van de ideale ervaring voor onze nieuwe consultants.

Paul: Wat onze Onboarding overigens ook uniek maakt is dat we ludieke werkvormen niet schuwen. Whatever gets the job done. In de pannenkoekenopdracht zitten bijvoorbeeld belangrijke competenties verweven. Dit onderdeel was er door het thuiswerkadvies uit gehaald, maar gaan we spoedig weer opnemen in onze Onboarding. Voor deze opdracht moet de groep op de laatste dag van de Onboarding voor het hele kantoor een pannenkoekenlunch verzorgen. Daar zitten competenties in verweven die later goed van pas komen. Zoals samenwerken, teamleden inzetten op hun kwaliteiten en presteren onder tijdsdruk. Ook vraagt het iets van je creativiteit om de opdracht tot een goed einde te brengen met een klein budget. Hetzelfde geldt voor de escape room. Zo proberen we de Onboarding altijd nuttig, actueel én leuk te houden.

Welke plannen zijn er voor de toekomst van de Onboarding bij Talent&Pro?

Paul: We blijven onze Onboarding continu verbeteren. Het voorlopige einde van corona betekende weer omschakelen. De pannenkoeken komen weer terug, maar we behouden ook wat werkt. Belangrijk is dat informatie voor iedereen toegankelijk, aangenaam en behapbaar blijft. Daar voorziet Appical uitstekend in.

Kine: Als brand hero van Appical trekken we samen op in media-uitingen en gaan we data nog meer gebruiken om ons succes en verbetermogelijkheden beter in kaart te brengen. Momenteel zien we dat 97% van onze starters Appical doorloopt tijdens de Onboarding. Een prachtig percentage.

Paul: In de toekomst willen we de app nog interactiever maken. Niet alleen zenden, maar ook aanhoren hoe onze starters de Onboarding ervaren op verschillende momenten tijdens de journey. Geïnspireerd door de Customer Succes Managers van Appical hebben we zo van een geweldige Onboarding een award winning Onboarding samengesteld.

Kine: En… Daar zijn we nog steeds supertrots op!

 

 


 

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01