Finance Facts

Finance Facts | Hypotheken, huizenmarkt en cybercrime

Khalid Toufik
8 maart 2021
 | Leestijd:

Welkom bij Finance Facts. Elke week verzamelen we de meest interessante nieuwtjes en ontwikkelingen uit de financiële sector. Wat mag jij als financieel adviseur niet gemist hebben? Wat kun je als aanstormend finance professional verwachten van het vakgebied waar jij straks de absolute expert in bent? Welke nieuwtjes zijn voor jou als consument interessant? Van Wft-nieuws tot juridische uitspraken binnen de verzekeringen, van de laatste pensioenontwikkelingen tot kansen voor onze opdrachtgevers, consultants en de mensen die zij dagelijks bedienen binnen de financiële dienstverlening. Deze week, in Finance Facts:

Entree millenials op woningmarkt vraagt om technologie-gedreven verandering hypotheekmarkt

Zo blijkt uit een rapport van softwarebedrijf Hyarchis. “Neobanken” zoals Revolut, Bunq en N26 spelen veel beter in op de behoeften van millennials en blijken vooral succesvol in het faciliteren van de customer journey van het digitale tijdperk. Zo voorspelt Hyarchis dat neobanken hun productaanbod reeds hebben verbreed met een exclusief digitale hypotheek voordat de traditionele verstrekkers een volledige online hypotheek bieden. Ook zullen de gevestigde partijen moeten investeren in platformgestuurde technologieën zoals Mambu of concurrerende “flanker brands”, zoals ABN AMRO deed met New10. Bekijk het onderzoek voor de overige trends en voorspellingen op het gebied van online bemiddeling, compliance en woningmarkt.

Huizenmarkt-update: makelaars melden nog altijd stijgende lijn overbiedingen

In de woningmarkt-update van deze week: overbieden, het aankoopbudget tussentijds verhogen en steeds lagere verkooptijden blijven de trend op de woningmarkt. Volgens cijfers van Makelaarsland bood maar liefst 62% van de huizenkopers in de eerste maanden van 2021 boven de vraagprijs, terwijl dat cijfer vorig jaar nog rond de 50% lag. Daarnaast passen zoekers nog steeds noodgedwongen hun zoekgedrag en wensenlijst aan, bijvoorbeeld door de pijlen te richten op kleinere gemeenten. Volgens Makelaarsland betekent dat niet dat de kansen op succes daarmee veranderen: de verkooptijden zijn ook in plaatsen als Hengelo structureel korter geworden de afgelopen drie jaar.

Autoriteit Persoonsgegevens meldt explosieve stijging schade door hacks en datadiefstal

Verzekeraars én financiële dienstverleners opgelet! Er is in het afgelopen jaar flink wat veranderd in de claims bij schadeverzekeraars. Waar traditionele criminaliteit – zoals straatroof, woninginbraak en winkeldiefstal – duidelijk is verminderd, is het aantal meldingen van online criminaliteit juist enorm toegenomen. Zo stegen in 2020 het aantal meldingen van hacking, phishing en malware met 30% ten opzichte van het jaar daarvoor, ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maar liefst 1.173 meldingen van datalekken en zijn in 2020 naar schatting tussen de 600.000 en 2.000.000 personen getroffen door een datalek waar slechts één stap nodig was om in te loggen. Zo blijkt uit informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder meldt dat veel schade voorkomen had kunnen worden als alle organisaties relatief eenvoudige beveiligingsmaatregelen zoals multi-factor authenticatie zouden doorvoeren.

In ander financieel nieuws:

Nederlandse huishouden verdubbelden in 2020 het bij banken ondergebrachte spaargeld naar 42 miljard euro in 2020. Volgens De Nederlandsche Bank een gevolg van de aanhoudende beperkende coronamaatregelen en economische onzekerheid. Aon meldt dat de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad in februari steeg van 100% naar 104%, als gevolg van de stijgende rente en aandelenkoersen die leidden tot dalende verplichtingen en extra vermogen. Tot slot: banken zien volgens Mazars steeds meer het belang van klimaatverandering en natuurrampen voor de eigen toekomst. Het adviesbureau deed vergelijkend onderzoek naar het duurzaamheidsbeleid van banken wereldwijd in hun studie Responsible Banking Practices.

 

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01