Financiële sector

Hoe overleef je je afstudeerscriptie?

Kine Bakers
3 juli 2018
 | Leestijd:

Ben jij de bikkel (of de alles-tot-het-laatste-moment-uitsteller) die nog bezig is met het schrijven van de afstudeerscriptie? Dit proces zorgt bij menig student voor slapeloze nachten en stressmomenten. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk genieten van het mooie weer. Talent&Pro geeft je tips om zonder kleerscheuren de laatste loodjes door te komen en je afstudeerscriptie te overleven.

Je hoofd koel houden

De druk is hoog bij het schrijven van je scriptie, want (a) het is veel werk en (b) het halen van je diploma hangt af van je scriptie. Dit klinkt als een open deur: maar écht…. Je hoofd koel houden helpt je enorm tijdens dit proces. Docenten, studiegenoten en familieleden kunnen de druk aardig opvoeren met hun hoge verwachtingen, maar eigenlijk is je afstudeerscriptie niet meer dan het op papier zetten van wat je hebt geleerd in de afgelopen jaren. Je weet het echt wel. Vertrouw daarop en houd het hoofd koel.

Vermijd afleiding

Je kamer is brandschoon, je hebt al je vrienden gevraagd hoe het met ze gaat en de tv staat ineens veel vaker aan dan normaal. Herken je dit? Waarschijnlijk wel. Het is heel normaal gedrag tijdens het afstuderen. In de volksmond wordt het ‘soggen’ genoemd, oftewel het uitstellen en ontwijken van studeren. De oplossing lijkt zo simpel. Zet de tv uit wanneer je aan de slag gaat. Is jouw telefoon de grote stoorzender? Check dan de handige apps Be Focused (efficiënt studeren in intervallen) en Forest (een virtuele boom planten voor elk halfuur dat je goed bezig bent). Daarmee maak je van jouw telefoon in plaats van een stoorzender een handige tool om serieus aan de slag te gaan met jouw scriptie.

Maar, afleiding helemaal vermijden is ook niet de oplossing. Beloon jezelf door na een bepaalde studietijd iets totaal anders te gaan doen. Bij voorkeur iets wat buiten plaatsvindt. Want buitenlucht doet je hersenen goed. Wissel dit goed af en geef jezelf een deadline wanneer je écht kan stoppen.

Je scriptiebegeleider is er om jou te helpen

Wanneer je vastzit met je scriptie of er niet uit komt met je planning is je scriptiebegeleider er gelukkig om je te helpen. Wedden dat het met een beetje hulp niet zo onmogelijk meer lijkt? Laat je begeleider tussendoor lezen wat je geschreven hebt, zodat je alvast de feedback kunt verwerken. En vraag gewoon om hulp als je het nodig hebt, daar is een scriptiebegeleider ten slotte voor.

Laat je tekst nakijken

Na een paar maanden intensief aan je scriptie werken heb je zo vaak naar je eigen werk gekeken dat je je blind staart op spel- en typefouten. Vraag daarom eens aan die taalkundige vriendin of ze je tekst wil nakijken. Of spreek met een studiegenoot af dat je elkaars teksten even doorleest. Zo weet je zeker dat je alle fouten uit je scriptie haalt.

Bijna klaar met je afstudeerscriptie?

Je bent bijna klaar met het allerlaatste obstakel voor het behalen van je diploma! Het wordt nu tijd om op zoek te gaan naar een baan. Talent&Pro heeft allerlei verschillende hbo/wo traineeships voor net afgestudeerde talenten. Neem eens een kijkje bij onze vacatures.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01