De Unit Pitch Marco Klomp

De Unit Pitch: Chef Bancair Marco Klomp vertelt

Khalid Toufik
6 april 2021
 | Leestijd:

In de Unit Pitch komen de Unit Managers van Talent&Pro aan het woord. Met 7 unieke business units, elk met zijn eigen unieke kenmerken en kwaliteiten, valt er voor starters genoeg te kiezen. Ga er maar eens aan staan! Om sollicitanten bij hun keuze te helpen vragen we elke maand een Unit Manager om zijn eigen unit te pitchen”. Vandaag: Marco Klomp, de T&Per die de business unit Bancair aanstuurt en daarmee verantwoordelijk is voor al onze bancaire consultants.

Hoi! Ik val met de deur in huis: wat maakt jouw unit uniek binnen Talent&Pro? 

Bancair is een hele interessante unit, maar ik denk vooral ook dat we als Talent&Pro voor alle starters een interessant bedrijf zijn. Als unit staan we sterk met ons unieke en vakinhoudelijke opleidingstraject. Zo leveren we toegevoegde waarde aan onze opdrachtgever en onze consultants. Maar ook in de breedte vullen de verschillende units elkaar aan. De unit Bancair is er om onze bancaire klanten te voorzien van professionals die bewust gekozen hebben voor dit vakgebied. Een voorbeeld: wil je jezelf ontwikkelen tot kredietspecialist dan ben je bij ons aan het juiste adres. Indien jij er na 1, 2 of 3 jaar achter komt dat je jezelf wilt specialiseren in Business IT binnen een bank, dan stimuleren wij je om jouw carrière bij ons label House of Bèta verder vorm te geven, omdat dit op dat moment beter aansluit bij jouw ontwikkelbehoefte. Dit maakt de unit Bancair een sterke business unit, maar wel als onderdeel van de hele organisatie Talent&Pro.

Wat maakt het traineeship Bancair voor starters in het bijzonder zo interessant?

Wat voor starters specifiek mooi is aan het bancaire vak is dat het een enorm breed vakgebied is. Je kunt binnen het bankwezen veel kanten op. Stel, je wilt veel klantcontact, dan ontwikkel jij je bijvoorbeeld richting adviseur op hypotheken, zakelijk financieren of vermogen. Indien je liever meer met de inhoud aan de slag wilt, dan zijn daar ook heel veel verschillende en uitdagende functies voor te vinden. Zie jij jezelf meer als generalist en wil jij jezelf ontwikkelen tot manager, projectmanager of procesmanager, dan kan dat ook bij Bancair. Weet je het nog niet? Dan denken we binnen de unit allemaal met je mee. Van de meer ervaren consultants tot ons salesteam en je People Manager. Hierdoor komen onze consultants op de plek terecht waar ze in hun kracht staan. Om onderdeel uit te mogen maken van dat proces geeft mij veel energie, plezier en voldoening. De combinatie van inhoud, kennis en behulpzame collega’s maakt dat we een extraverte, gezellige en positieve unit zijn. Die energie voel je.

‘De combinatie van inhoud, kennis en behulpzame collega’s maakt dat we een extraverte, gezellige en positieve unit zijn.’

Wat is een reactie die je veel hoort van nieuwe starters in jouw unit?

Dat we een open, informele unit zijn, waarin iedereen benaderbaar is. Ik vind het belangrijk dat medewerkers geen drempel voelen om met wie dan ook binnen de unit contact te zoeken. Zowel andere consultants als de leden van het kantoorteam die de consultants op verschillende manieren ondersteunen. Dat we blijven opereren als een geheel en mensen geen hiërarchie voelen vind ik het allerbelangrijkste. Iedereen is uniek en brengt waardevolle kennis en ervaring mee. Daar moeten we met elkaar van profiteren. Ik denk dat we daar goed in slagen als unit.Wat vind jij zelf een opvallende recente verandering binnen jouw vakgebied?

Verandering is dagelijkse kost binnen de bancaire markt. Wijzigingen in de wet- en regelgeving zorgen bijvoorbeeld voor veel ad-hoc projecten zoals hersteltrajecten op verschillende bancaire producten. Dat geldt ook voor reorganisaties, digitalisering en andere IT-ontwikkelingen. En dan zijn er ook nog fluctuaties in de markt, bijvoorbeeld op het gebied van kredietaanvragen binnen hypotheken of consumptieve leningen. Veranderingen binnen de markt maken dat wij als detacheringsspecialist flexibel kunnen inspringen om oplossingen te bieden. Zowel op het gebied van kennis als op het gebied van capaciteit hebben wij de consultants waarmee banken te allen tijde verzekerd zijn van professionals met up-to-date kennis van relevante vraagstukken.

Dat hele dynamische, is dat typisch iets van Bancair?

Ik kan natuurlijk niet spreken voor alle andere domeinen binnen de financiële sector, maar wat ik mooi vind aan ons vakgebied is dat innovaties soms ook door onze eigen mensen getriggerd worden. Omdat wij de markt kennen, maar toch regelmatig kunnen uitzoomen en op enige afstand kijken naar producten, processen en systemen kunnen we met welkome nieuwe initiatieven komen. En elk nieuw project biedt weer nieuwe kansen voor consultants. Het loont eenieder binnen onze unit dus om geïnformeerd en gemotiveerd te zijn als het gaat om nieuwe ontwikkelingen signaleren binnen het bankwezen.

Welke misconceptie over jouw unit kom jij vaak tegen?

Het algemene beeld van een bank is misschien dat van een stijve, formele omgeving waar weinig ruimte is voor innovatie en nieuwe initiatieven. Als je het mij vraagt klopt dit bij veel banken totaal niet! De markt vraagt juist om beweging en frisse ideeën en ik denk dat je hier als consultant meer invloed op kan hebben dan je misschien vooraf denkt. Die stappen kun je zetten, maar daar is wel een flinke inspanning en gezonde dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Dat wij een ontwikkelbedrijf zijn betekent niet dat groei vanzelf gaat. Je moet het continu voeden. Een van de misconcepties die ik ook wel eens ervaar is dat ontwikkeling vanzelf gaat. Het gaat met vallen, opstaan en weer vallen. Ook binnen onze unit.

‘De markt vraagt juist om beweging en frisse ideeën en ik denk dat je hier als consultant meer invloed op kan hebben dan je misschien vooraf denkt.’

Stel, ik ben als T&Per werkzaam in de unit Bancair. Hoe leg ik in een minuut uit aan Tante Ineke op een verjaardag wat we doen?

Goede en belangrijke vraag! Heel simpel gezegd: je wordt bij ons opgeleid van young professional tot consultant, waarbij je de kans krijgt om via meerdere korte of lange opdrachten veel te leren en het verschil te maken op een afdeling. Tijdens die reis geven wij je alles wat je nodig hebt om je ontwikkelen. Je gaat aan de slag bij met name banken, maar ook bij andere financiële dienstverleners, waar je op verschillende afdelingen en projecten ingezet wordt. Soms bevat een opdracht veel klantcontact en soms juist geen klantcontact. Soms zijn het hele grote projecten, waarbij je op de achtergrond het werk van bankmedewerkers makkelijker maakt. Dat verschilt enorm. Een ding is zeker: je bewandelt een pad van verschillende opdrachten, waardoor jij je ontwikkelt tot volwaardig professional en die leidt tot jouw stip aan de horizon.

Wat moeten starters verder nog weten over de unit Bancair?

Het mooie aan werken binnen deze unit is dat je in een korte periode op twee vlakken ontzettend veel leert. Aan de ene kant word je ondergedompeld in het werkende leven: je gaat je eigen pad banen en leren omgaan met verschillende opdrachtgevers, deadlines en alle stress die daarbij hoort. Je leert het ‘klappen van de zweep’ kennen zoals ze dat noemen. Misschien krijg je te maken met een manager met wie je niet goed door een deur kan, een veeleisende klant, of een opdracht waarvan je denkt: wow, dit is heel erg complex. Of juist; ik heb dit al heel snel onder de knie, dus ik ben hier uitgeleerd. Wanneer het complex is helpen wij jou om het vak te leren, maar ook als je denkt uitgeleerd te zijn dagen wij jou uit om de beste van de afdeling te worden. Je gaat leren wie je bent, waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Dat is de business unit Bancair, en onze People Managers helpen je daarmee omgaan.

Aan de andere kant leer je inhoudelijk ook ontzettend veel. De Wft’s die je behaalt zijn daar onderdeel van, maar ook ontdek je de inhoud van bancaire producten en hoe het eraan toe gaat binnen een bank. Met deze bagage kun je na je eerste twee jaar echt gaan bepalen wie je bent en waar jij naartoe wilt.

‘Wanneer het complex is helpen wij jou om het vak te leren, maar ook als je denkt uitgeleerd te zijn dagen wij jou uit om de beste van de afdeling te worden.’

Dat klinkt super leerzaam, maar ook wel een beetje uitdagend. Heb jij als afsluiter nog een steengoeie tip voor omgaan met stress op een drukke dag?

Mijn tip is om dan toch, ondanks de drukte, even stil te gaan staan. Vraag jezelf: is dit ook echt stressvol, of maak ik het zelf stressvol? Dat is vaak de andere kant van het verhaal. Misschien hoeft het wel helemaal niet állemaal vandaag, en blijkt na een belletje dat het ook best morgen of volgende week kan. Heb jij weer wat ruimte voor jezelf om aandacht te besteden aan zaken die op dat moment prioriteit hebben. Dit klinkt heel simpel, maar als jij dit kunt ga jij je snel onderscheiden!

 


Start jouw carrière in het bankwezen

Solliciteer op het traineeship Bancair en wie weet ben jij binnenkort een collega van Marco in de business unit Bancair!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01