Hoe ziet de toekomst van beleggen eruit en welke ontwikkelingen zijn daarin bepalend?

De toekomst van beleggen: 4 redenen waarom investeren steeds meer mainstream wordt

Khalid Toufik
6 september 2023
 | Leestijd:

Het fenomeen beleggen is letterlijk net zo oud als de weg naar Rome. Al in de oudheid legden speculanten geld in bij de handel van goederen en grondstoffen om hun investering te zien groeien. Maar beleggen nam pas echt een vlucht rond het begin van de zeventiende eeuw, met de introductie van georganiseerde effectenbeurzen. Het fenomeen beleggen kreeg een boost vanwege de grote vraag naar kapitaal tijdens de Industriële Revolutie. In de 20e eeuw traden grote spelers zoals pensioenfondsen toe tot de markt. Maar het is de particuliere belegger die dankzij de technologische revolutie in de 21 eeuw de hoofdrol lijkt op te eisen. In deze blog gaan we in op de belangrijkste ontwikkelingen die de toekomst van beleggen mogelijk zullen bepalen.

Online beleggen maakt de drempel lager dan ooit

Cut out the middleman. Dat lijkt het devies om rendabel beleggen voor particulieren mogelijk te maken. Beleggingsapps maken traditionele financiële instellingen overbodig en dwingen banken om hun beleggingsdiensten drastisch te vernieuwen. Zo maken vermogensbeheerders tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik van robo-adviseurs voor het samenstellen van beleggingsportefeuilles voor hun klanten.

Ondertussen hebben online brokers zoals Degiro en Bux de deuren naar de financiële markten voor particuliere beleggers wagenwijd opengezet. Dit brengt kansen, maar ook risico’s met zich mee. Risico’s die deels verminderd worden door in-app educatieve content aan te bieden, zoals marktanalyses, webinars en toegang tot financiële nieuwsbronnen.

Diversifiëren door toegang tot meer (internationale) markten

Online beleggingsmogelijkheden hebben de markt ook op een andere manier veranderd. Hogere (transactie)kosten, beperkte informatie en complexe belastingwet- en regelgeving maakten toegang tot internationale markten vroeger beperkt. Door online brokers hebben particuliere beleggers daar een stuk minder last van. Steeds meer aanbieders, zoals Lynx, bieden toegang tot Europese, Amerikaanse en Aziatische markten. En daarmee tot meer diversificatie-mogelijkheden. Digitale activa, zoals Bitcoin en Ethereum bieden grenzeloze beleggingsmogelijkheden, maar brengen volgens experts ook grotere risico’s met zich mee.

Opkomst van duurzaam beleggen

Beleggers, zowel de grote spelers als particulieren lijken zich daarnaast steeds bewuster te worden van de impact van bedrijven op milieu, samenleving en bestuur. Dat maakt bedrijven die duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen in hun strategie in de toekomst mogelijk aantrekkelijker en populairder onder beleggers.

Er is bijvoorbeeld een groeiend aanbod van duurzame beleggingsfondsen en ETF’s (fonds met een verzameling activa) die voldoen aan internationale duurzaamheidscriteria. zoals het NN Duurzaam Aandelen Fonds en de Xtrackers MSCI World ESG UCITS ETF, een fonds met een verzameling aandelen van bedrijven die hoog scoren op duurzaamheid.

Nieuwe technologieën zoals blockchain, A.I. en quantum computing

Veel van de handelingen die particulieren nu zelf kunnen doen online, zijn in de toekomst zullen in de toekomst ook aan verandering onderhevig zijn. Blockchain heeft de potentie om de handel in aandelen efficiënter en veiliger te maken, kunstmatige intelligentie zullen beleggers de nodige denk- en analysekracht uit handen nemen en quantum computing om complexe financiële modellen en analyses nog sneller uit te voeren zal particuliere beleggers in de toekomst nog meer macht en zelfstandigheid bieden.

Beleggen als hobby van de doorsnee burger

Kortom: de toekomst van beleggen ziet er voor particulieren veelbelovend uit. Met nieuwe technologieën, toegang tot wereldwijde markten en een grotere nadruk op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid lijkt het een kwestie van tijd voordat beleggen net zo gemeengoed is als scrollen door je TikTok-tijdlijn. Wat die popularisatie van beleggen voor gevolgen zal hebben voor mens, maatschappij en de financiële sector? De tijd zal het leren.

Traineeship Beleggen

Benieuwd geworden naar de ins and outs van beleggen? Get ahead of the game en leer al werkend alles van en over beleggen met het traineeship Beleggen.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01