podcastserie Anti Money Laundering

Talent&Pro kennispartner podcastserie Anti Money Laundering

Khalid Toufik
17 maart 2021
 | Leestijd:

Jaarlijks wordt naar schatting 13 miljard euro crimineel geld witgewassen. Inmiddels werken 8000 bankmedewerkers dagelijks om die praktijken bloot te leggen en voorkomen, waaronder een handvol T&P’ers. Deze voor financiële instellingen werkzame poortwachters zijn maar een deel van de oplossing in de strijd tegen de financiële verstrengeling van onder- en bovenwereld. In een nieuwe zesdelige podcastserie gaat Leaders in Finance Academy met 17 kopstukken uit de gehele Anti Money Laundering-keten (AML) in gesprek. Over de geschiedenis, het heden en de toekomst van witwasbestrijding in Nederland en Europa. De AML-serie van Leaders in Finance Academy biedt anti-witwasprofessionals het verbindende inzicht in de gehele anti-witwasketen, dat nodig is om criminele infiltratie van ons financiële stelsel te stoppen.

Anti Money Laundering binnen Talent&Pro

In 2017 lanceerde Talent&Pro de business unit Compliance, Risk & Legal, nadat de vraag naar AML professionals bij de bancaire opdrachtgevers van Talent&Pro snel vlucht had genomen. Drie jaar later zijn er 200 AML-specialisten van T&P actief bij diverse grote en kleine banken. Professionals die zich via de eigen Talent&Pro Academy in het vak bekwamen en zich specialiseren met opleidingen als Bestrijding Witwassing en Terrorismefinanciering, Internetrechercheren, fraude-onderzoek en strafprocesrecht. Maar daar stopt het niet.

Leaders in Finance Academy, NVB en Talent&Pro slaan handen ineen

De podcastreeks Anti Money Laundering is een initiatief van Leaders in Finance en banken.nl en gelooft in de podcast als medium om te leren. Een overtuiging die Talent&Pro steunt en onderschrijft. Daarom heeft Talent&Pro zich, samen met de Nederlandse Vereniging van Banken, als kennispartner verbonden aan deze Insight van de Leaders in Finance Academy. De professionals van Talent&Pro krijgen exclusief toegang tot de inhoud van deze audio-serie over witwassen, de eerste in een reeks thematische podcasts over actuele en dringende vraagstukken binnen de financiële sector.

Ronald Hensen, als directielid verantwoordelijk voor de bancaire units van Talent&Pro, vertelt waarom gekozen is voor deze samenwerking: “We hebben een business unit van 200 CDD-analisten die elke dag bezig zijn om het maximale uit zichzelf te halen. Als organisatie investeren we in onze professionals met een mooi opleidingstraject dat hen in elke fase van hun carrière voorziet van relevante kennis en vaardigheden. Daarom vonden wij het heel mooi om kennispartner te worden van deze educatieve podcastserie.” Zowel qua vorm als op inhoud is de AML Insight een mooie aanvulling volgens Ronald: “We vonden dat er voor individuele medewerkers meer inzicht moest komen in de gehele antiwitwasketen, daarnaast zien we door corona ook steeds meer een vorm van blended learning ontstaan. Daarin is de toevoeging van podcasts – waarmee je tijd- en plaatsonafhankelijk zelf kunt bepalen wanneer je kennis tot je neemt – volgens ons zeer waardevol.” Jeroen Broekema, mede-oprichter van Leaders in Finance Academy, vult aan: “Er gebeurt zoveel in de financiële sector dat het nauwelijks meer is bij te benen. De Leaders in Finance Academy helpt professionals uit de branche daarbij.”

Over de podcast

In zes afleveringen word je als luisteraar door de duistere wereld van witwassen, ondermijning, belastingparadijzen en verdachte transacties gegidst. Daarbij passeren diverse onderwerpen de revue. Van de poortwachtersfunctie die banken en bankmedewerkers vervullen tot de revolutionaire en trendsettende werkwijze van maffiabaas Al Capone in het Amerika van de beruchte Drooglegging. Van de vele andere schakels in de AML-keten ( o.a. de Financial Intelligence Unit, Europol, de Tweede Kamer, het OM en de FIOD) tot de mogelijkheden en noodzaak van een internationale aanpak. En van de schade die crimineel geld aanricht in onze samenleving tot de toekomst van een AML-keten die dringend behoefte heeft aan meer samenwerking, meer data en betere tools voor witwasbestrijding. Zeventien kopstukken uit de AML-keten komen aan het woord en delen feiten, mening en visie op de staat van Anti Money Laundering in Nederland.

Sneak preview Insight AML

Meer weten?

Voor meer over de podcast: bekijk de website van Leaders in Finance Academy
Voor meer over een carrière als AML-professional: bekijk ons traineeship Compliance/CDD

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01