De Blue Monday-waanzin op kantoor bestrijden

De Blue Monday-waanzin op kantoor bestrijden: hier is een 4-stappenplan!

Khalid Toufik
20 januari 2020
 | Leestijd:

In het rijtje vage fenomenen waar nul wetenschappelijk bewijs voor is, maar waar kennelijk bijna vier miljard online nieuwsbronnen in een of andere vorm aandacht aan hebben besteed sinds de opkomst van het internet: Blue Monday. Enorm zonde van de digitale ruimte, enorm zonde ook van de stress die het sommigen al dan niet oplevert. Waar rook is is vuur, en waar depri-maandag is, daar lonkt depressie. Als je sommige mensen moet geloven althans. In plaats van het tigste lijstje met handige tips, roepen we je op om deze Blue Monday-waanzin te helpen stoppen. Hier is een korte handleiding hoe je dat op jouw kantoor doet…

Stap 1: Schud je collega wakker met… de feiten?

Je aandacht concentreren is key. Kies de collega die tijdens de dagstart toch écht duidelijk treuriger oogt dan normaal. Pak hem of haar na de dagstart bij de arm en loop naar de dichtstbijzijnde koffiehoek. “Wat mankeert eraan, jongen? Als de woorden blue, monday, of Blue Monday vallen, commence Operatie Wakkerschudden. Begin met een korte geschiedenis van Blue Monday. Samenvattend: Britse psycholoog. 2005. Wetenschappelijke schijnformule. betaald door een PR-bureau in opdracht van Sky Travel. Schandaal. Kortom, de formule waarmee psycholoog Cliff Arnall bekend werd is zo lek als een mandje.

Stap 2: Wijs jouw collega op de echte problemen in deze wereld: de Achterklap-sectie van Nu.nl

Is jouw collega nog niet overtuigd? Wijs hem dan even op de echte problemen die we hebben in Nederland en de wereld. Zoals wie nu uiteindelijk aan het langste eind gaat trekken in de kijkcijferkanonnenstrijd tussen Op1 en Jinek. Of het feit dat Monique Westenberg kennelijk toch écht geen relatie heeft met Tino Martin. En dat Paris Hilton naar het schijnt in mei met een eigen YouTube-documentaire gaat komen. Als deze world changing zaken de Blue Monday van jouw collega niet in perspectief zetten, we don’t know what will…

Stap 3: Dit zijn mensen die pas echt een slechte maandag hebben, en dat heeft niks van doen met Blue Monday

Mochten woorden niet helpen, probeer dan een filmpje. Visueel bewijs dat iemand écht een slechte maandag gaat hebben. Bijvoorbeeld van de schop die UFC-vechter Donald ‘Cowboy’ Cerrone kreeg te verwerken afgelopen weekend. Het is 2020, en sommige mensen snappen de boodschap nu eenmaal beter als je deze als Youtube-filmpje, snapchat, of Instagrampost presenteert. Cerrone trainde maanden voor deze partij, verzamelde een goede sixpack, werd om 4 uur ’s nachts wakker om hard te lopen, sparde tientallen rondes, maar moest al na veertig seconden een schop tegen zijn hoofd incasseren, waardoor de wedstrijd werd gestaakt. Vertel je collega: Willem, hoe erg deze maandag ook lijkt, een schop tegen je hoofd is nog altijd een tikkeltje vervelender.

Stap 4: Neem de proef op de som met wat klassieke komedie

Heeft jouw collega geen flauw idee wie Cerrone en McGregor zijn, gooi het dan over een andere boeg. Ga eens een weddenschap aan. Neem de proef op de som wat betreft die Blue Monday en vraag je collega Willem onderweg naar huis een keer de Spotify-podcast met stand-up comedy specials te beluisteren, in plaats van Taylor Swifts Saddest Greatest Hits. Als Willem na een uurtje George Carlin, Chris Rock of Dave Chappelle nog steeds niet de gewenste dopamine-levels heeft bereikt, dan kan hij beter meteen doorrijden naar het ziekenhuis. Even checken hoe het met de hartslag staat. Misschien is de zombie-apocalyps wel bij jou op kantoor van start gegaan en bestrijden we de verkeerde symptomen. Is het wél gelukt, dan heeft Willem de rest van het jaar, ook op 25 januari 2021, elke dag een glimlach op zijn gezicht.

Solliciteren bij Talent&Pro

Nog geen leuke baan, maar sta je te springen om dit stappenplan direct uit te voeren? We zoeken nog talent voor onze traineeships. Solliciteer direct, en zorg er hoogstpersoonlijk bij verschillende opdrachtgevers voor dat de dopamine-levels gaan stijgen. Joe!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01