Dag van de Thuiswerker

Dag van de Thuiswerker: de 10 grootste voordelen na een jaar thuiswerken

Khalid Toufik
16 maart 2021
 | Leestijd:

Thuiswerken: het overviel ons allemaal in maart vorig jaar. Misschien droomde je er al jaren van om vanuit huis te werken. Misschien mis je juist enorm hoe het was op kantoor met die fijne collega’s en kun je niet wachten tot je die, inmiddels toch wel, oude tijden kunt herleven. Voor deze mensen is na een jaar thuiswerken toch wel het bewijs geleverd: vroeger… was echt alles beter. Onze tip is er een die je op veel dingen kunt toepassen, maar zeker ook op het noodgedwongen thuiswerken: blijf niet hangen in het negatieve, maar geniet vooral ook van de voordelen van thuis kunnen werken. Daarom blikken we een jaar later terug: welke verwachte én onverwachte positieve ontwikkelingen zagen wij vanaf 16 maart 2020?

1. Flexibel je dag indelen

Ook jij maakt er vast handig gebruik van. Of je nu even een pakketje moet wegbrengen, een snelle boodschap moet doen of veel sneller een tandartsafspraak in de middag plant: door het thuiswerken deel je lekker flexibel je dag in. Afspraken waar je vorig jaar nog de hele middag voor moest vrij nemen, kunnen nu vaak gewoon tussen je meetings door. Sommige pakken zelfs een halfuurtje om te stofzuigen op rustigere momenten. Of nemen de tijd voor een uitgebreide lunch.

2. Een boost in motivatie

Thuiswerken hoeft helemaal geen negatief effect op je motivatie te hebben. Zolang je je grenzen bewaakt en zorgt voor heldere output moet het helemaal goedkomen. Vertrouwen is daarbij wel essentieel voor je werkplezier. Sterker nog, volgens verschillende onderzoeken blijken mensen gelukkig én productiever in het thuiswerktijdperk. Zelf je pauzes indelen, je eigen ritme aanhouden en een fijne balans vinden tussen moeten en mogen: het zorgt er allemaal voor dat je gemotiveerder je dag instapt, en met meer gemak je to-do list afkrijgt.

3. Gezonder door minder reizen

Je staat er wellicht niet bij stil, maar dagelijks achter het stuur zitten voor je werk is behoorlijk ongezond en zorgt voor heel wat stress, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Mensen die dagelijks naar werk reizen en veel tijd achter het stuur doorbrengen, ervaren bijvoorbeeld een hogere bloeddruk, een toename in cholesterol, en veel meer last van nek- en rugklachten. Maar jij als thuiswerker niet, want jij kan lekker elke ochtend yoga doen of een klein rondje hardlopen.

4. Beter voor het milieu

Deze spreekt voor zich, maar de voordelen van minder forenzen zijn inmiddels lang en breed uitgemeten in de media? Vroeger was alles beter? Als je het hebt over het milieu misschien wel ja. Paard en wagen aanschaffen is zeker niet nodig, maar laten we met z’n allen iets minder vaak de auto in stappen. Gelukkig deden we dat ook het afgelopen jaar. De omslag naar thuiswerken heeft in 2020 al een enorme impact op het verkeer gehad: zo waren er bijvoorbeeld  63% minder files. Complimenten voor jezelf!

5. Geen reistijd meer kwijt

Ook deze merk je natuurlijk direct: wat een tijd bespaar je als je volledige reistijd welgeteld 30 seconden bedraagt. Die tijdwinst kun je in je zak steken. Je favoriete radiozender en het flirten in de file maakte het ritje best te harden na een lange dag, maar als je mag kiezen, dan ga je vast voor een uurtje langer slapen, een halfuurtje hardlopen of een kwartiertje knuffelen met een van je huisgenoten.

6. Thuiswerkers ervaren minder stress

We zijn pas net over de helft, maar je merkt het: de voordelen blijven maar komen. Geen wonder dat thuiswerkers gemiddeld veel minder stress ervaren. Je loopt weliswaar tegen dezelfde pittige uitdagingen aan die je op kantoor ervaart, tegelijkertijd kan het gemakkelijker zijn om ermee om te gaan. Die collega die jou uit de brand kan helpen is maar een belletje of Teams-call van je verwijderd. En je even onttrekken aan de hectiek van de kantoortuin is natuurlijk een stuk makkelijker als je thuiswerkt. De experts zijn het eens: stress hoort erbij, maar piekeren daarover is funest. Thuis heb je in ieder geval voldoende afleiding!

7. Je hoeft maar een halve outfit klaar te hebben

Niet geheel onbelangrijk, ook in het kader van verspilling tegengaan: je hoeft je niet elke dag helemaal op te doffen. Voor een belangrijke zakelijke meeting is een leuk bloesje of colbertje natuurlijk nog altijd een must, maar als jij maling hebt aan mode dan neem je toch lekker plaats in je comfortabele joggingsboek? Ben je gelijk klaar voor een rondje hardlopen in je pauze. Jij bepaalt het frame van je videochat, dus dat scheelt strijken, stomen en zoeken in de ochtend. Word je wel gelukkig van een strakke rok of pantalon, dan moet je die natuurlijk vooral blijven dragen.

8. Bergen werk verzetten

Als je eenmaal in je flow zit, is het lekker doorwerken thuis. Je verwacht het misschien niet, maar de meeste thuiswerkers krijgen thuis meer gedaan. En zijn er bovendien minder tijd aan kwijt. Volgens verschillende onderzoeken, waaronder van Capgemini, is de productiviteit gestegen sinds de start van het thuiswerktijdperk. Met de omschakeling naar digitaal en op afstand (kunnen) werken als belangrijkste bijdragende factoren.

 9. Je mist bijna nooit meer een pakketje.

Een praktisch voordeel: je mist nu nooit meer die deurbel. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de bezorgers van Thuisbezorgd, Ubereats, Deliveroo en aanverwanten. Je bent altijd thuis om de pakketbezorger te groeten. Fijn voor jou én voor de buurman die elke dag jouw pakketjes aannam. Over die pakket-, post- en maaltijdbezorgers gesproken: wees lief voor ze. Ze werken keihard om ons te voorzien van de nodige (en onnodige) boodschappen.

10. De mooiste werkplek

En eerlijk is eerlijk: dat tapijt op kantoor zou nooit bij jou thuis liggen. We hebben allemaal onze eigen smaak en stijl. En voelen ons het allerfijnst in ons eigen huis. Dat brengt ons bij het laatste voordeel: jouw thuiswerkplek kun je precies zo inrichten als je zelf wilt. Enorme kamerplant? Kan gewoon! Filmposter die verder niemand kent? Check! Elke dag 20 geurkaarsjes aan? Waarom niet? Vul je werkplek met dingen waar jij blij van wordt en geniet van je stekkie terwijl je lekker doorwerkt thuis.

Dit is het einde van de lijst, maar natuurlijk niet van alle voordelen! Het kunnen de kleine dingen zijn die een groot verschil maken. Misschien geniet jij er enorm van dat je ’s middags al een lekkere stoofpot op een laag pitje kan zetten. Zodat die precies na je werkdag klaar is. Misschien heb jij sinds het thuiswerken veel meer tijd om lekker met je hond een rondje in de buurt te doen. Of zet je elke dag om vier uur een lekkere playlist op om je dag met the Best of Bon Jovi te eindigen. Het enige wat we willen zeggen is dit. Thuiswerken is soms niet ideaal en iedereen beleeft het anders. Daarom is het des te mooier om er even bij stil te staan dat jij als thuiswerker ook veel positiefs uit de situatie kunt halen. En dat veel mensen dat het afgelopen jaar ook deden. Blijf alles van de positieve kant bekijken en heb vertrouwen in je collega’s en in jezelf. Want wie vertrouwen oogst, zal productie én geluk zaaien.

Hoogopgeleid en klaar voor je eerste baan vanuit huis?

Solliciteren, onboarden en bij onze opdrachtgevers aan de slag: het kan allemaal op afstand. Bekijk daarvoor onze traineeships en solliciteer om in de volgende onboarding te starten!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01