Cultuurverandering

Cultuurverandering van groot belang bij invoering AVG

Pamela Blaauw
9 augustus 2018
 | Leestijd:

De invoering van de AVG brengt verschillende veranderingen met zich mee. Ook bij Talent&Pro zijn we actief bezig met privacy- en databescherming. Een blijvende cultuur- en gedragsverandering is volgens Matthijs Onder de Linden, Data Protection Officer (DPO) bij Redmore Group, van groot belang om de AVG binnen organisaties te laten slagen.

Omdat na de officiële AVG-deadline van 25 mei 2018 de aandacht voor dit onderwerp is verslapt, wordt de kans groot dat medewerkers weer terugvallen in hun oude patroon en bijvoorbeeld gevoelige data verspreiden. Bedrijven moeten zich veel meer focussen op een blijvende gedragsverandering. Het vizier van bedrijven voor de invoering van de AVG was vooral gericht op voldoen aan de richtlijn van deze nieuwe privacywet. Maar die focus ebde volgens Matthijs na de officiële deadline op 25 mei 2018 weg, omdat de meeste organisaties tot op zekere hoogte compliant waren.

Focus op boetes

Veel organisaties hebben bij hun medewerkers vooral gehamerd op het voorkomen van boetes. Daarnaast werd er gericht gestuurd op het bouwen aan overzichten (data mapping) en processen (privacy by design & default). “Het gevaar hierbij is dat het management precies weet wat er moet gebeuren om aan de wetgeving te voldoen, maar dat de medewerkers dit niet (meer) weten”, aldus Matthijs.

Cultuurverandering

Medewerkers zouden het volgens hem als taak en onderdeel van hun werk moet zien om elkaar te motiveren en aan te spreken wanneer de AVG niet wordt nageleefd. De manager speelt een belangrijke rol in het creëren van deze intrinsieke behoefte en cultuurverandering. Matthijs: “Het is heel erg belangrijk om medewerkers te stimuleren in de gedachte dat de privacywet veel meer is dan alleen een richtlijn. In de praktijk komt het er dan ook op neer dat het management zo’n negentig procent van de tijd bezig is met aanmoedigen en tien procent met politieagent spelen. Alleen zo wordt respect voor privacy- en databescherming een vast onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering en wordt er niet alleen gehandeld uit angst voor een boete of reprimandes van het management.”

Lees het gepubliceerde artikel met Matthijs op InFinance.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01