Werken bij een bank

Werken bij een bank na je studie: 10 belangrijke voordelen en mogelijkheden

Khalid Toufik
2 mei 2022
 | Leestijd:

Waarom je zou willen werken bij een bank? Dat antwoord is voor iedereen verschillend. De een heeft er al een helder beeld bij, de ander heeft geen flauw idee wat de mogelijkheden en voordelen zijn van een carrière in het bankwezen. Als ontwikkelaar van banking professionals via onze traineeships hebben we daar wel een beeld bij. Talent&Pro werft en ontwikkelt onder andere starters voor alle grote banken in Nederland. Op de vraag waarom je zou willen werken bij een klant hebben wij en onze 300 bancaire consultants wel een antwoord of twee. 

Werken bij een bank is impact maken voor duizenden klanten

Bij werken bij een bank ontstaat al snel het beeld van die kleine bankhallen waar je vroeger binnenliep om je geldzaken te regelen. Drie stappen en je stond bij de balie. Met drie stappen stond je ook weer zo buiten. De realiteit is dat die bankhallen maar een deel van het verhaal vertellen, zeker anno 2022. Dan hebben we het niet alleen over het imposante kantoor van een ABN AMRO, Rabobank, Volksbank of ING, waar veel van onze consultants hun opdrachten uitvoeren. Maar ook over het aantal afdelingen, onderwerpen, collega’s en klanten waar je mee in contact komt. Want praktisch iedereen in Nederland is klant bij een bank. En bij praktisch elke bank lopen ook onze consultants rond. Ze houden zich onder andere bezig met financieren, beleggen, customer due dilligence, hypotheken, IT en data. Of het nu gaat om het beheren van het spaargeld van mensen, een zakelijke lening verstrekken of het afsluiten van hypotheken. Werken bij een klant is impact maken voor duizenden klanten.

in het bankwezen word je expert in je eigen financiën

Naast impact maken voor anderen, ben je als specialist in bankieren je eigen belangrijkste klant. Geïnteresseerd in beleggen, de woningmarkt, ondernemen of mensen? Bij een bank kun je al deze zaken tegenkomen. Je doet de werkervaring op die jou helpt je financiën beter te regelen én volgt opleidingen om jouw kennis van zaken actueel en relevant te houden. In de huidige woningmarkt is het geen overbodige luxe om alles te weten over hypotheekproducten, rentestanden en gunstige momenten om een woning te (ver)kopen. Het complexe beter begrijpen, omdat je een kei bent geworden in het complexe eenvoudig maken voor klanten; dat is dubbele winst. Sommige van onze consultants voelden zich, we citeren, “een regelrechte leek als het ging om financiën”. Dankzij de Wft-diploma’s op het gebied van bankieren, pensioenen of verzekeringen die ze behaalden, kwam daar snel verandering in. Werk en privé gescheiden houden is een groot goed, maar in het geval van een carrière in het bankwezen zien we alleen maar voordelen.

Banken en salarissen: wat verdien je als professional?

Omdat de functies bij een bank enorm divers zijn, lopen de salarissen ook redelijk uiteen. Een financieel adviseur kan rekenen op een salaris tussen de €1800,- en €3000. Een kredietbeoordelaar kan uitlopen naar €4300. En een trader verdient soms ongeveer €7000 euro. In de Nationale Beroepengids staan de diverse salarissen voor je op een rij. Daarnaast verschilt het ook nog eens of je in dienst bent bij de bank of als consultant of gedetacheerd werkt in de bancaire sector. In het laatste geval ontvang je het salaris van je werkgever natuurlijk. Bekijk bij onze traineeships met welk salaris jij je carrière in het bankwezen begint. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de salarissen in de financiële sector iets boven het gemiddelde liggen. Daarnaast zijn er vaak ook andere mooie arbeidsvoorwaarden. Denk aan een 13e maand, een bonus en soms ook een telefoon of laptop van de zaak.

De voordelen van gedetacheerd werken bij een bank?

We stipten hem hierboven al aan, werken bij een bank kan ook via detachering. Houd je van afwisseling, snel stappen maken en alle mogelijkheden om je kennis bij te schaven? Dan is detachering iets voor jou. We leggen per voordeel uit wat het verschil is.

 • Afwisseling: bij detachering ga je aan de slag bij de bank op een tijdelijke opdracht. Na afronding volgt een nieuw project, nieuwe afdeling en dus ook nieuwe werkzaamheden binnen de bank.
 • Doorgroeimogelijkheden: bijkomend voordeel van de afwisseling in opdrachten is dat je je sneller ontwikkelt. Zodra je gesetteld bent word je uitgedaagd om nieuwe werkzaamheden op te pakken en vaardigheden te ontwikkelen. Een prima middeltje tegen het bekende werkkwaaltje ‘vastroesten’.
 • Opleidingen: het voordeel van detachering is dat zowel jij als je werkgever baat hebben bij een uitbreiding van jouw kennis en vaardigheden. Kennisontwikkeling betekent namelijk dat je breder inzetbaar bent. Daarbij hoort dus ook voortdurend investeren in jouw (bij)scholing. Meer kennis betekent uitdagendere opdrachten. Uitdagendere opdrachten betekent een sterker cv. Een sterker cv betekent salarisgroei en weer een stapje dichterbij jouw droomfunctie bij de bank.

Professional binnen een bank: wat kun je doen als starter?

Voor starters liggen de banen binnen het banking domein niet voor het oprapen. Maar mogelijkheden zijn er zeker. Een aantal veelvoorkomende functies die je als starter kunt tegenkomen zijn op het gebied van particulier bankieren. Bijvoorbeeld als medewerker klantcontact, hypotheekacceptant of adviseur particulieren. Ook kun je werken binnen het zakelijke segment, bijvoorbeeld als adviseur zakelijke kredieten. De laatste jaren is klantonderzoek een hot topic. Dan ga je binnen een bank werken in rollen zoals Customer Due Dilligence of Know Your Customer analist. Vaak kom je terecht op de front office, back office of mid office van een bank:

 • Front office > Veel rechtstreeks contact met klanten
 • Back office > Minder rechtstreeks klantcontact, meer complexe vraagstukken en dossiers
 • Mid office > Een combinatie van bovenstaande

Op een front office van een bank help je klanten bijvoorbeeld met vragen en zaken rondom lijfrente, levensverzekeringen en beleggingen. Daarbij ontwikkel je niet alleen je kennis van bankzaken, ook werk je aan beroepsvaardigheden zoals gespreks- en communicatietechnieken. Op een back office duik je de diepte in en wend je jouw analytische skills aan om een klantbeeld te schetsen of complexere klantvragen op te pakken. Binnenkomen bij een bank is niet eenvoudig. Via een traineeship begin je jouw carrière als starter in deze branche. Via onze interim recruiters helpen we ambitieuze matchen we professionals ook via een andere route aan leuke opdrachten bij een bank.

Welke opleiding volg je voor een carrière in de bancaire sector?

De financiële sector is continue in beweging. Banken vernieuwen, maar ook wet- en regelgeving verandert regelmatig. Dat maakt het werk enorm dynamisch. Het is daarom zaak dat jij je kennis van financiële producten en diensten continu bijspijkert. De opleidingen die daarvoor zorgen zijn Wft’s (afgeleid van de Wet op het Financieel Toezicht). Deze certificering is de nummer één vereiste om te werken bij een bank. Deze Wft’s vormen een vast onderdeel van de opleidingen Financial Services Management of de opleiding Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen. Ook kun je je Wft’s in deeltijd behalen via opleidingsinstellingen zoals Lindenhaeghe, óf als onderdeel van een traineeship. Zo’n Wft-diploma is drie jaar geldig. Na die drie jaar volgt er opnieuw een examen om je vakbekwaamheid te toetsen. Omdat er zelfs binnen die periode enorm veel kan veranderen qua wet- en regelgeving is het van belang dat je ‘Permanent Actueel’ bent.

Alle voordelen van werken bij een bank?

We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij:

 • Expertise: je wordt specialist in thema’s en financiële producten zoals hypotheken, sparen, betalen en internetbankieren
 • Maatschappelijke relevantie: als bankier ben je onderdeel van een enorm apparaat, maar kun je als expert voor mensen individueel echt het verschil maken
 • Carrièreperspectief: een grote organisatie betekent ook veel diversiteit in doorgroeimogelijkheden. Om een idee te krijgen van de de functies die voor jou in het verschiet liggen bekijk je dit overzicht van beroepen in het bankwezen.
 • Leren: Je werkt samen met enorm veel bancaire professionals; voor je leercurve erg interessant
 • Netwerk: het medewerkersbestand van de meeste banken is enorm en vaak heel divers. Zowel qua sekse als nationaliteit en specialismen.
 • Arbeidsvoorwaarden: de salarissen in het bankwezen zijn bovengemiddeld, evenals de secundaire arbeidsvoorwaarden

Zelf ook een traineeship doen bij de grootste banken van Nederland?

Bekijk dan ons aanbod van bancaire traineeships:

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01