Werken als product owner

Werken als Product Owner: een korte IT Q&A

Khalid Toufik
12 augustus 2022
 | Leestijd:

Wellicht ben je tijdens je website-bezoek ons traineeship Product Owner of vacature voor Product Owner Pensioenen tegengekomen. Klinkt fancy, maar tenzij je er al een carrière in de IT op hebt zitten, is dit mogelijk de eerste keer dat je van een Product Owner hebt gehoord. In deze blog vertellen we je wat je moet weten over het beroep van Product Owner. Wat voor product “ownt’ een Product Owner eigenlijk? Hoe ziet zo’n “agile” IT-team waar de Product Owner deel van is er precies uit? En wat betekent “agile” werken überhaupt? Wij zetten het allemaal voor je op een rij in deze korte IT Q&A!

de betekenis: wat doet een Product Owner precies?

Wat doet een product owner? Een Product Owner is meestal onderdeel van een IT-team. Zo’n IT-team werkt doorgaans aan een of meerdere applicaties en systemen binnen een organisatie. Het kan daarbij gaan om een applicatie waar collega’s binnen de organisatie mee werken, of om een applicatie voor klanten van het bedrijf. Een mooi en bekend voorbeeld van zo’n applicatie is de app waarmee jij internetbankiert. Elke keer als jij een nieuwe functionaliteit ontdekt binnen jouw Rabo-app, ABN AMRO-app of ING-app zitten daar waarschijnlijk een Product Owner en een Agile Scrum team achter. De persoon die ervoor zorgt dat jij als klant sneller, makkelijker en veiliger kan internetbankieren is de Product Owner. Hij of zij is ervoor verantwoordelijk dat het product, in dit geval de internetbankieren-app, doorontwikkeld wordt en soepel blijft werken. Voor de klant. Verwar deze rol niet met de product manager, die in bredere zin binnen een organisatie verantwoordelijk is voor producten die geen IT-component hebben.

Welke rol heeft de Product Owner in het Scrumteam?

Weleens gehoord van Agile werken? Of Scrum? Iedereen met een kantoorbaan, van marketeer tot schoonmaker, heeft weleens gehoord van de term. Veel teams proberen wendbaar en volgens de projectmanagement methode Scrum te werken, maar de daadwerkelijke invulling van de Scrummethodiek kan nogal verschillen. Werken met agile scrum betekent in beginsel dat je als team zelfsturend en multidisciplinair in korte sprints naar tastbare en effectieve aanpassingen werkt aan de verbetering van een product of applicatie. Ideaal voor IT-projecten, zo wijst de ervaring uit. Zo’n scrumteam bestaat doorgaans uit een Product Owner, een Scrum Master en het ontwikkelteam. Want om applicaties door te ontwikkelen heb je programmeurs nodig. Developers die weten hoe ze code aan de achterkant kunnen omzetten in handige knoppen en functionaliteiten aan de voorkant. Het ontwikkelteam is dus verantwoordelijk voor de technische uitvoering van de wensen van de Product Owner. Scrumteams bestaan verder vaak ook nog een tester en een business analist, die toetst welk effect de verbetering heeft voor het bedrijf.

User stories en product requirements: wat is het startpunt voor de Product Owner?

De belangrijkste rol van een Product Owner in zo’n scrumteam is bepalen wat er precies ontwikkeld moet worden en in welke volgorde. Daarvoor moet hij kennis hebben van wat gebruikers nodig hebben, soms zonder dat ze het zelf weten. Ook is een Product Owner resultaatgericht. Meerdere collega’s moeten op korte termijn een tastbare en werkende verbetering realiseren. Daarom wordt in een Scrumteam gewerkt met een product backlog, waarin het verbeterproces wordt vastgelegd. Daarnaast worden in de backlog de activiteiten geformuleerd die het ontwikkelteam dient uit te voeren voor een geslaagd product. Data en een eigen visie vormen het startpunt voor de Product Owner.

Werken als Product Owner

Waarom moet een Product Owner kennis hebben van Scrum?

De projectmanagementmethode Scrum helpt teams werken aan tastbare resultaten en daarbij oog te houden voor de gebruiker. In het verleden gebeurde het te vaak dat het doorontwikkelen van een product te veel tijd in beslag nam, waarbij het resultaat ook nog eens onvoldoende voldeed aan de wensen van de gebruiker of opdrachtgever. Om dit te voorkomen is men gaan werken met Scrum. Scrum zorgt ervoor dat je tussentijds toetst of de ontwikkeling van het product de goede kant op gaat. Zo komt een Product Owner niet aan het eind van het proces erachter dat de wens ergens onderweg “lost in translation” is geraakt.

Uit welke elementen bestaat Scrum werken?

Onderdeel van zo’n Product Backlog is bijvoorbeeld de Sprint Backlog. Deze richt zich louter op de werkzaamheden voor de komende vier weken en knipt de user stories in concrete taken op voor het ontwikkelteam. Het geheel van taken wordt vervolgens bijgehouden in de categorieën to do, in progress en done. Daarbij wordt vaak gebruikgemaakt van een Kanban bord. Tijdens de Daily Stand-up wordt de voorgang besproken en worden mogelijke bottle necks opgelost.

Waarom is evalueren belangrijk voor zowel de Product Owner als het ontwikkelteam?

Elke sprint eindigt met een Sprint Review en een Sprint Retrospective. In een Sprint Review wordt het opgeleverde product gepresenteerd en getest en input voor een volgende verbetering verzameld. Als het goed is heb je na die Sprint Review een gelukkige Product Owner die een mooie doorontwikkeling van zijn applicatie kan noteren. Tijdens de Sprint Retrospective wordt ook de samenwerking onder de loep genomen, zodat het proces de volgende keer nog soepeler verloopt. Waar is dan die Scrum Master in dit geheel? Nou, die bewaakt dat teams volgens dit proces en de Scrum-principes blijven werken. Zowel de Product Owner, de Scrum Master en het ontwikkelteam hebben hier baat bij.

Wat is het salaris van een product owner en kun je er een opleiding in volgen?

Product Owners zijn over het algemeen professionals met een aantal jaren werkervaring. Kennis van processen, projectmanagement, de doelgroep, marktontwikkelingen en enige affiniteit met IT en development zijn ontzettend belangrijk. Het werk van een ontwikkelteam begint namelijk bij jou. Het continu voeden van zo’n team is een flinke verantwoordelijkheid. Product Owners zijn dan ook vaak in een andere rol binnen een organisatie actief geweest. Dat helpt bij het formuleren van een visie op wat klanten helpt en hoe een product verbeterd kan worden. Dat betekent niet dat je geen training kunt volgen om beter te worden in je vak. Er zijn verschillende opleidingen die je naast je werk kunt doen, zoals de cursus Professionals Scrum Product Owner (PSPO). De opleidingsstraten van onze traineeships voorzien je in alle procesmanagement, IT- en projectmanagementskills die je nodig hebt om te slagen als Product Owner. Wat het salaris betreft geeft de nationale beroepengids een range aan van €2600,- tot €4500,-.  Je traineeship Product Owner bij Talent&Pro start je met een maandsalaris tussen de €2538,- en €2763,- (inclusief vakantiegeld), afhankelijk van de inzet van je mobiliteitsbudget.

Traineeship Product Owner

De Product Owner is onmisbaar voor onze opdrachtgevers. Daarom leiden we zelf starters op tot Product Owner. On the job, via onze traineeships. Benieuwd hoe je bij Talent&Pro de verbeterkar leert trekken binnen een Scrumteam? Solliciteer dan snel voor het traineeship Product Owner.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01