Principal Consultant Bob

Principal Consultant op je 28ste: T&P’er Bob vertelt!

Khalid Toufik
20 januari 2022
 | Leestijd:

Het pensioenstelsel gaat op de schop. Verouderde systemen, werkwijzen, wetten en communicatie moeten plaatsmaken voor slimme oplossingen. Maar wie gaat die slimme oplossingen bedenken? Daarvoor zijn professionals nodig die out-of-the-box denken, op-en-top gemotiveerd zijn om positieve verandering te brengen en over de kennis en vaardigheden beschikken om die verandering aan te sturen. Bob van Rooijen is zo’n professional. Als consultant binnen onze business unit Pensioen & Leven timmert hij al een paar jaar hard aan de weg binnen de pensioenbranche. En passant maakt hij een wereld van verschil voor Talent&Pro én klanten. We zochten hem thuis op voor een interview over de ontwikkeling van zijn carrière van HRM-student tot Principal Consultant.

Je bent consultant Pensioen & Leven. Waarom koos je voor deze business unit?

Die keuze is ontstaan tijdens mijn studie. Ik heb Human Resource Management gestudeerd, maar het derde jaar een minor Finance gedaan. Dat bleek veel interessanter dan HRM. Wel wilde ik netjes mijn studie afmaken. Het plan was om daarna iets te gaan zoeken in de financiële dienstverlening. Omdat mijn vooropleiding niet helemaal aansloot ben ik op zoek gegaan naar een traineeship, zodat ik een fulltime baan kon combineren met leren. Bij de zoekopdracht “financiële dienstverlening traineeship” stond Talent&Pro bovenaan. Na een open sollicitatie en een aantal goede gespreken heb ik de keuze gemaakt voor Pensioen & Leven.

Kun je meer vertellen over jouw keuze voor de pensioenwereld?

De complexiteit van dit vakgebied sprak mij aanvankelijk erg aan. Dat ging voor mij vooral over het pensioenstelsel dat we nu hebben. Veel mensen weten daar heel weinig van. Uitzoeken hoe het wel zit en klanten daarmee verder helpen leek me gaaf. Later ben ik me meer gaan focussen op het aansturen van een team en het gebruik van data binnen de pensioenbranche. Toen ik solliciteerde was ik hier nog helemaal niet mee bezig. Zo heb ik tijdens het traineeship steeds meer mijn weg gevonden qua interesse.

Een voordeel van detachering is natuurlijk dat je allemaal verschillende functies, organisaties en afdelingen ziet. Welke rollen heb jij sinds je start precies vervuld voor opdrachtgevers?

Ik ben mijn T&P-loopbaan in augustus 2017 begonnen, met een klus bij pensioenuitvoeringsorganisatie PGMM. Hier heb ik meegewerkt aan de jaarlaagcontrole. Het werk was vrij eenvoudig. Je bekijkt de gegevens van klanten en vraagt informatie, zoals loonstroken, uit als er iets niet klopt. Soms kwam daar ook wat rekenwerk bij kijken natuurlijk. Na twee maanden kon ik bij dezelfde organisatie als deelprojectleider aan de slag. Na vijf maanden zat mijn opdracht erop. Ik kon blijven, maar ik heb ook voor detachering gekozen om verschillende organisaties te zien. Daarom koos ik voor een andere klus.

Dat werd a.s.r.. Bij deze verzekeraar startte ik op de afdeling Levensverzekeringen gewoon weer onderaan, met veel klantcontact. Twee dagen per week vooral telefonisch en drie dagen op de backoffice. Maar ik kreeg ook toen al snel meer verantwoordelijkheden. Ik werd processpecialist en deelprojectleider. Dat hield in dat je een team collega’s begeleidde en verantwoordelijk was voor het versnellen van hun werkprocessen.

­­­“Veel zaken hebben we direct geautomatiseerd met behulp van Excel. We hebben bijvoorbeeld brieventools gemaakt, zodat we het kopiëren, plakken en typen uit het werkproces konden verwijderen. Dat was toen ik wegging allemaal geautomatiseerd.”

Na ruim een jaar kreeg ik een opdracht als projectcoördinator op het Performance Center van Talent&Pro aangeboden. Het ging om een project voor een leverancier van uitgebreide levensverzekeringsoplossingen. Het project hadden we gescoord voor langere tijd, dus er was veel ruimte om processen te optimaliseren. ­­­Veel zaken hebben we direct geautomatiseerd met behulp van VBA in Excel. We hebben bijvoorbeeld brieventools gemaakt, zodat we het kopiëren, plakken en typen uit het werkproces konden verwijderen. Dat was toen ik wegging allemaal geautomatiseerd. Het was natuurlijk supergaaf om die transformatie te zien. Daar was de klant superblij mee. We boekten als team veel meer resultaat in veel minder tijd dan voorheen. Als projectcoördinator was ik ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het team. Ik kon dus op zoek naar collega’s met complementaire kwaliteiten. Bij mijn vertrek stond er echt een sterk team bij wie het project in goede handen bleef.

Hoe hebben deze ervaringen jouw ambities beïnvloed?

Ik dacht altijd dat ik manager wilde worden, maar in de periode bij het Performance Center heb ik ook ontdekt dat ik procesoptimalisatie misschien nog wel leuker vind. En meer werken met data om die processen te optimaliseren leek me ook erg tof. Daarom ben ik toen cursussen gaan volgen via Talent&Pro en heb ik mezelf wat programmeertalen aangeleerd. In september 2020 kon ik beginnen aan een opdracht als data analist bij Nationale-Nederlanden op de customer improvement-afdeling. Wat daar gaaf aan is, is dat ik heel veel klantdata tot mijn beschikking heb. En omdat ik inmiddels ruime ervaring heb met de inhoudelijke pensioenmaterie zag ik ook waar dingen beter konden in de  IT. Voor het bedenken van oplossingen heb je bovendien een stukje creativiteit nodig, dus dit was een hele gave opdracht voor mij, waarin verschillende mogelijkheden samenkwamen.

Jouw eerste opdrachten waren vrij operationeel. Op welke manier kwam die ervaring met primaire processen bij de klant van pas in je latere opdrachten?

Die opdrachten waren wel operationeel, maar niet direct heel pensioeninhoudelijk. Voor de eerste had je weinig pensioenkennis nodig en werd er meer gevraagd van je basisvaardigheid rekenen. Die tweede opdracht bij was op de Levensverzekeringen-afdeling, dus ook nog niet direct pensioeninhoudelijk. Wel deed ik toen complexere dossiers als processpecialist. Daar kwam mijn pensioenkennis voor het eerst echt goed van pas. Je kunt veel informatie vinden, maar het is gewoon heel handig als je die kennis al hebt. Naast mijn Wft Basis-opleiding had ik toen ook mijn Wft Vermogen binnen. Dat was geen vereiste voor de opdracht, maar hielp me wel enorm. Ik hoefde daardoor alleen nog het systeem te leren beheersen. Dat gaf me de mogelijkheid om sneller te groeien in mijn rol.

“Ik volg nu al anderhalf jaar via Talent&Pro de master Business Procesmanagement &  IT. Komende februari ga ik beginnen met afstuderen, maar het is supergaaf om te zien dat ik de kennis die ik opdoe tijdens deze opleiding al direct kan toepassen op mijn opdracht.”

Wat vind je het gaafst aan je carrière tot nu toe?

Dat ik met een Human Resource achtergrond nu business analist ben. Dat is niet veel mensen gegeven in drie jaar tijd. Maar dat wordt dus wel gefaciliteerd binnen onze unit, als je zelf ook graag wilt. Je moet zelf de opleidingen halen en ervoor zorgen dat je bij zo’n opdracht voorgesteld kan worden. Maar die kansen, die liggen er wel gewoon. Er zijn nog onwijs veel dingen die ik kan leren als business analist. Ik volg nu al anderhalf jaar via Talent&Pro de master Business Procesmanagement &  IT. Komende februari ga ik beginnen met afstuderen, maar het is supergaaf om te zien dat ik de kennis die ik opdoe tijdens deze opleiding al direct kan toepassen op mijn opdracht. Ik kan de data nu steeds meer gebruiken om concreet te adviseren over de toepassing ervan. Met mijn oplossingen verbeteren we de customer journey en maken we onze processen klantvriendelijker en efficiënter. Denk aan het pensioeningangenproces en de digitalisering van onze dienstverlening voor klanten.

Wat wil je voor de toekomst bereiken?

Het lijkt me gaaf om eens in andere sectoren dan de financiële dienstverlening te gaan kijken. Dat kan gelukkig bij Talent&Pro tegenwoordig. Het lijkt me ook gaaf om dit werk op een meer senior-niveau te doen. Dan ben je bijvoorbeeld eindverantwoordelijk voor de implementatie van een nieuwe portal of chatbot of de migratie van een oud naar een nieuw systeem. Inmiddels ben ik Principal Consultant binnen mijn business unit bij Talent&Pro. Dus er staan nog veel meer mooie dingen op de planning!

Benieuwd naar Bob zijn plannen als een van de jongste Principal Consultants bij Talent&Pro?

Lees dan binnenkort ook het tweede interview met deze kersverse Principal! Voldoende geïnspireerd? Bekijk dan het traineeship Pensioen & Leven of het traineeship Business Analist. Wie weet treed jij snel in zijn voetsporen!

 

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01