T&P’ers Wim en Jeffrey vertellen

Eenjarige opleiding tot assistent accountmanager MKB: T&P’ers Wim en Jeffrey vertellen

Khalid Toufik
20 juni 2019
 | Leestijd:

Afstuderen aan de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de ene kant. De grootste coöperatieve bank van Nederland aan de andere kant. De verbindende factor? Talent&Pro. Wim Bakker en Jeffrey Souisa startten begin 2019 in het Rabobank-traineeship van Talent&Pro. En worden nu opgeleid tot assistent accountmanager MKB. We onderwierpen Wim en Jeffrey aan een kruisverhoor over hun keuze voor Talent&Pro, het pakken van unieke kansen, het maken van keuzes, en de uitdaging van werken bij een grote bank.

Wim! Van een bachelor Voeding en Diëtetiek naar assistent accountmanager bij de Rabobank. What happened?

Klinkt wel een beetje gek als je het zo zegt ja. De studie heeft geen link met de financiële dienstverlening. Tijdens mijn studie heb ik wél ontdekt dat ik economie een interessant onderwerp vind. Daarom heb ik ook de minor Food & Business gedaan. Daar kwam ik in aanraking met marketing en ondernemen. Geen economische studie dus, maar ik heb zeker wel affiniteit met en interesse in financiële thema’s. Dat vond Talent&Pro gelukkig waardevoller.

Jeffrey, dezelfde vraag. Waarom het Rabobank traineeship van Talent&Pro?

Tijdens mijn studie International Food and Agribusiness kwamen onderwerpen als supply chain management en financiën wél uitgebreid aan bod. Daarnaast had ik voor verschillende projecten tijdens mijn studie al veelvuldig contact met de Rabobank. Een traineeship van Talent&Pro bood een mooie ingang om fulltime bij deze bank aan de slag te gaan. En tegelijkertijd te blijven leren, gericht te werken aan mijn loopbaanontwikkeling, met een ontwikkelgerichte organisatie als Talent&Pro achter me.

Tijdens jullie eerste opdracht bij de Rabobank worden jullie opgeleid tot assistent accountmanager MKB. Normaal gesproken niet een rol voor starters. Wim, zijn jullie hier wel klaar voor?

Zeker. Vanaf het moment dat ik bij Talent&Pro aan de Onboarding begon dacht mijn People Manager Ellen al mee over een gave opdracht. Zij kwam tijdens mijn Onboarding met een unieke kans: “bij de Rabobank start een opleidingstraject tot assistent accountmanager MKB op de afdeling Klant Sales Support!” Daarbij kon ik kiezen tussen de vakgebieden Customer Due Dilligence en Financieren.

Jeffrey, jullie kozen beiden voor Financieren in plaats van CDD. Waarom?

Het zakelijke aspect sprak me aan. Ondernemers in het MKB-segment adviseren geeft me de kans om met ondernemers in contact te komen. Heel interessant om het proces te begeleiden voor ondernemers die een financieringsaanvraag indienen bij een grote bank. Je zoomt in op verschillende bedrijven, gaat in gesprek over hun organisatiedoelen en doet belangrijk werk voor de uiteindelijke beoordeling en eventuele verstrekking van de lening. Supertof om enerzijds klanten bij een belangrijk stukje in het ondernemerschap te ondersteunen. Daarnaast is het gaaf om middenin de core business van een grote bank te gaan opereren.

Wim, wat maakt de rol van assistent accountmanager bij de Rabobank voor jou zo interessant?

Als bank bedien je globaal twee doelgroepen. Particuliere klanten, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek. Of zakelijke klanten, zoals in ons geval dus midden- en kleinbedrijven. De zakelijke kant spreekt mij meer aan. Die ondernemer door het proces begeleiden, het klantbeeld schetsen, risico’s afwegen en die dan ter beoordeling voorleggen aan de accountmanager. Het dossier vervolgens terugkrijgen, de aanvraag uitvoeren, de communicatie richting de zakelijke klant oppakken en de uiteindelijke financiering uitboeken. Dat hele proces is bij zakelijke klanten complexer en maakt dit opleidingstraject voor mij aantrekkelijker dan de particuliere kant van bankieren.

Duidelijk verhaal. Jeffrey, als je het hebt over opleidingen. Wat zijn cursussen die je hebt gedaan of nog krijgt binnen het traject?

De interne opleiding bij de Rabobank bestaat uit diverse workshops en opleidingen met examens. Natuurlijk is er een uitgebreide kennismaking met de Rabobank, het klantsysteem Siebel, een basistraining zakelijk financieren, maar ook een opleiding balanslezen en de inhouse Rabobankopleiding ‘Geld nodig bedrijven’. Het traject bestaat uit drie maanden opleiding, vervolgens vijf maanden meewerken en dan vier maanden in functie als assistent accountmanager meedraaien. Daarna ben je als assistent accountmanager multi-inzetbaar binnen heel Nederland.

Wim, hoe ervaar jij het opleidingstraject en de begeleiding tot nu toe?

Heel fijn. Je start in een opleidingsklasje van acht of negen man. De begeleider binnen Rabobank plant je dag. Zij bepaalt bijvoorbeeld welke e-learnings of voorbereidingsopdrachten we gaan doen. Ook door de Rabobank-collega’s word je goed bij de hand genomen. Onze begeleidend financieringsspecialist Jochem haalt lage prioriteitendossiers weg bij verschillende afdelingen, waarmee wij vervolgens leren werken binnen de systemen van de bank. Je krijgt dus niet meteen een complexe financieringsaanvraag voor je neus, maar wordt op die manier wel goed wegwijs gemaakt binnen de operatie van de bank.

Jeffrey, tot slot. Met wat je tot nu toe binnen het traject hebt gezien. Welke skills heb je als assistent accountmanager nodig?

Je moet in ieder geval communicatief heel vaardig zijn. Houden van een goed gesprek, en daarbij ook heel goed kunnen luisteren om dat klantbeeld goed te kunnen vormen. Binnen de opleidingsklas moet je verder goed kunnen samenwerken. Het worden vaak hechte groepjes, waarin je veel met elkaar spart, en samen toewerkt naar die rol van assistent accountmanager.

Wim, nog aanvullingen hierop?

Ik denk dat het ook helpt als je resultaatgericht bent. Je moet dingen willen en durven aanpakken. Blijf je eindeloos piekeren dan zit je vaak je eigen ontwikkeling in de weg. Dat is in dit opleidingstraject en als assistent accountmanager niet anders. Problemen die je tegenkomt bij je werkzaamheden kunnen en willen delen helpt niet alleen jou, maar ook de dynamiek en groei binnen de opleidingsklas. Als laatste denk ik dat een bepaalde mate van flexibiliteit ook een belangrijke eigenschap is. Tot nu toe is elke dag anders en wisselen we rustige met drukke dagen af. Maar ook als volleerd assistent accountmanager moet je kunnen schakelen tussen hele uiteenlopende dossiers.

Ook opgeleid worden tot assistent accountmanager MKB bij de Rabobank?

Solliciteer dan op het traineeship Rabobank van Talent&Pro

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01