20 jaar T&P

20 jaar T&P: 8 ándere invloedrijke gebeurtenissen uit 1999

Khalid Toufik
1 april 2019
 | Leestijd:

In de vorige jubileumblogs vertelden we je meer over het jubileum van T&P. Waarom we op 20 augustus extra aandacht geven aan het twintigjarig jubileum. En vooral ook waarom we trots zijn op onze organisatie, onze mensen en de successen die we samen hebben behaald. In deze en de volgende blog blikken we terug op het jaar waarin onze founding fathers T&P stichtte: 1999. Welk briljant idee of geweldige gebeurtenis zag nog meer het licht in 1999?

1. De geboorte van de Euro

Kun jij ze nog allemaal opnoemen? De eerste 12 landen die de monetaire europese unie vormden. DING BlOF VIPS, ofzo. Als je denkt aan 1999 en de financiële dienstverlening  denk je namelijk aan de officiële introductie van de euro op de financiële markten. Of juist nostalgisch en verlangend terug aan de gulden. De florijn. De tijd van fl 1,75 voor een patatje speciaal. Uitjes kreeg je er gratis bij. Dat is gelukkig wel hetzelfde gebleven.

2. Dow Jones piekt boven de 10.000 punten

29 maart 1999 was de dag dat de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten, de Dow Jones Industrial Average, voor het eerst boven de 10.000 punten sloot. Journalisten van de New York Times schreven er het volgende over: “although 10.000 is little more than a psychological hurdle for investors, the market’s move is significant in what it reflects: the unparalleled strength of the economy and the dominance of the world economic stage bij American corporations. And also check out this brand new Dutch start-up, Talent&Pro. They be awesome.”

3. The Great Bill Gatesby verschijnt ten tonele

We blijven even bij de beurs. Want het was de explosieve stijging van de Microsoft-aandelen die Bill Gates plots tot rijkste man ter wereld maakte in 1999. Het grote geld manifesteerde zich voor het eerst niet in een rijke kalende bankier of exotische sultan, maar in een nerdy middle aged IT’er. De eerste op het huidige lijstje bèta billionaires, dat nu ook bestaat uit geeks als Mark Zuckerberg, Larry Page en Sergey Brin. Behalve voor Talent&Pro als geheel was 1999 dus ook voor onze inhouse IT-genieën een persoonlijke mijlpaal. Een voorliefde voor IT was sinds die dag juist iets om trots op te zijn. Inmiddels zijn onze eigen IT’ers bijvoorbeeld zo ver naast hun schoenen gaan lopen dat ze binnen Talent&Pro een eigen label zijn gestart: House of Bèta. Na herhaaldelijk veranderen van hun wachtwoorden hebben de directieleden van T&P maar ingestemd…

4. Internet neemt de wereld over

Lang voordat on-demand muziek hip werd met apps als Spotify en Deezer was er Napster, gelanceerd in 1999. Deze peer-to-peer-muziekdeelservice gaf mensen toegang tot vrijwel alle muziek die ooit is opgenomen. Zij stonden in 1999, net als Talent&Pro, symbool voor onbegrensde mogelijkheden. Zij van het internet, wij van de arbeidsmarkt.

5. Manchester United wint de Champions League na een bloedstollend slot in de CL-finale

Onze allerjongste talenten zullen het niet meegemaakt hebben, maar het was 26 mei 1999 dat Manchester United in de blessuretijd van de Champions League-finale van 1999 niet een, maar twéé doelpunten maakte. En daarmee een achterstand, die vanaf de veertiende minuut op het scorebord had gestaan, in een klap goedmaakte. Via good ole Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjaer bewezen de Mancunians dat het tot de laatste seconde waard is om te strijden voor je kansen. Daarmee zijn ze een mooi voorbeeld voor onze allerjongste talenten, en daarmee dit verhaal het doorvertellen waard.

6. Colombia maakt creatief financieel beleid

Op 8 juni 1999 deed Colombia een gewaagde zet. Onze Latijns-Amerikaanse vrienden besloten toen de illegale drugsteelt toe te voegen aan het Bruto Nationaal Product. Tegenstanders noemden de move “gedogen van criminaliteit”, voorstanders noemden het een geniale zet om Colombia aantrekkelijker te maken op de internationale kapitaalmarkt. Wat zouden onze collega’s van Bancair en Compliance, Risk & Legal daar nu van vinden…

7. De snelste ‘mijl’paal ooit: Hicham el Guerrouj

Over mijlpalen gesproken. In 1999 bereikte meervoudig olympisch kampioen el Guerrouj die het snelst van iedereen. Hij had 3.43,13 minuten nodig om precies 1 mijl af te leggen. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds de snelst bereikte mijlpaal ooit. Het gerucht gaat dat een en ander sneller ging dan normaal, omdat hij direct na de wedstrijd een tweede sollicitatiegesprek had bij Talent&Pro…

8. Het jaar van de millenniumbug

Waar het piepjonge Talent&Pro het nieuwe millennium begon vol goede moed en hoop, begon de rest van de mensheid, inclusief de financiële sector, in blinde paniek. De gevreesde millenniumbug zou tot grote systeemproblemen leiden. Toen de eerste computerprogramma’s werden geschreven in 1960 gebruikte de programmeurs 2-cijferige jaarnotaties: 1999, was dus in computertaal 99. De data-opslagmogelijkheden waren in de pioneering sixties beperkter, én men was niet berekend op het feit dat bepaalde programma’s dertig à veertig jaar later nog in gebruik zouden zijn. De dangers voor de financiële sector? Foutieve vervaldatums en verkeerde renteberekeningen. De schade viel uiteindelijk mee. Nog een les die wij onze starters meegeven. Wees altijd voorbereid, denk ook aan de lange termijn, en raak alleen in paniek als het bier op is op vrijdagavond.

Tot de volgende jubileumblog!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01