Werken als CDD-analist

Werken als CDD-analist: Belastingsontduiking, detectierobots en malafide makelaars

Khalid Toufik
4 februari 2021
 | Leestijd:

Afstuderen betekent voor veel hoogopgeleide professionals, als het allemaal meezit, snel een kantoorbaan. Werkdagen van 9 tot 5 vol mails, vergaderingen, brainstorms en presentaties. Annemiek Lip werkt bij Talent&Pro en wordt door opdrachtgevers in de financiële dienstverlening ingehuurd voor uiteenlopende opdrachten. Momenteel doet ze klantonderzoek voor de Volksbank. Dat Customer Due Dilligence-werk blijkt net iets anders dan de standaard 9 tot 5. Annemiek gunt ons een blik in haar werk als CDD-analist…

Gedegen onderzoek naar zakelijke klanten

Annemiek begint elke werkdag lekker vroeg, om 6.00 uur. Die instelling past bij het thema Customer Due Dilligence. Want om kwaadwillende klanten op te sporen, moet je er vroeg bij zijn. Annemiek vertelt: “Als CDD-analist doe ik onderzoek naar zakelijke en particuliere klanten van de bank. Soms wordt een klantonderzoek gestart vanwege een ‘periodic review’. Een andere keer gaat het om een ‘event driven review’. Dan is er sprake van een signaal vanuit geautomatiseerde transactiemonitoring, of vanuit een andere afdeling. Bijvoorbeeld als een klant verhuist naar een hoog risico-land.”

Compleet klantbeeld, mede dankzij het werk van robots

Om als CDD-analist goed te kunnen focussen op de risico’s, krijgen wij de hulp van “robots”. Toegegeven, het klinkt wat spannender dan het is, volgens Annemiek. “We werken in het kader van optimalisatie met robots die administratieve taken automatiseren. Als CDD-analist ben ik zelf medeverantwoordelijk geweest voor de implementatie en het onderhoud van deze “robots”. De meer inhoudelijke taken doe je natuurlijk wel zelf, bijvoorbeeld de transactie-analyse. Excel handigheid is daarbij gewenst, zodat je sneller patronen herkent. Veel onderzoeken kun je zelf afronden, maar een onderzoek waarbij je veel risico’s constateert komt mogelijk ook bij de afdeling Compliance, Fiscale Zaken of Fraudedesk terecht voordat deze afgerond kan worden.”

Het belang van het onderzoek

De CDD-werkzaamheden vragen een flinke inzet van analytische professionals, beaamt ook Annemiek. “Het is heel gevarieerd, maar ook intensief en analytisch werk. Dat is niet gek, als je bedenkt dat we van elke klant een volledig klantbeeld dienen te hebben. En als CDD-analist kom je regelmatig zaken tegen die de noodzaak daarvan bevestigen. Een tattooshop met transacties naar Hongkong. Zorgorganisaties met onwaarschijnlijke Ultimate Beneficial Owners, die vermoedens van PGB-fraude wekken. Rechtspersonen die via een aantal eigen bedrijven in het buitenland een gedane uitgave weer bij zichzelf terecht zien komen. Of een klant die zich aan de telefoon iets meer in de kaart laat kijken dan verstandig is. Het zijn maar een paar voorbeelden van de bijzondere zaken die je op een werkdag tegen kunt komen.” Opmerkelijke onderzoeksresultaten meldt Annemiek bij de afdeling Compliance, die vervolgens de melding al dan niet doorzet naar de Financial Intelligence Unit van de politie. “Uiteindelijk bepaalt de FIU of er strafrechtelijke stappen ondernomen moeten worden. Wij kunnen als bank wel besluiten of iemand klant mag blijven of niet.”

Kennis en kwaliteit als basis: de week van een CDD-analist

Volgens Annemiek is er naast het speurwerk voldoende ruimte voor sparring en ontwikkeling. “We overleggen regelmatig. Handig, met het vele thuiswerken van nu. Maandag doen we aan een weekstart, ook om de sfeer binnen het team te peilen. Op dinsdagen vergaderen we over de kwaliteit van onze rapporten en kijken we wat we kunnen verbeteren. Op woensdag bespreken we de voortgang wat betreft targets, of bespreken we een lastige casus. Onlangs sloten we aan bij een kennissessie, waarbij de focus lag op het herkennen van malafide makelaars. Zowel Talent&Pro als de Volksbank doen er alles aan om je kennis als CDD-analist op peil te houden.”

 

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01