E-recruitment

E-recruitment: 6 belangrijke ontwikkelingen

Pamela Blaauw
12 juni 2019
 | Leestijd:

7 juni 2019 vond in Gent het E-recruitment Congress van House of HR plaats. Het thema: The Applicant’s Journey, ofwel ‘de reis van de sollicitant’. Met keynotes van Anouk Kon (Recruitment-specialist bij Indeed), Joel Cheesman (SEO-expert), Kevin Mitnick (’s werelds meest beroemde hacker) en verschillende masterclasses bood het evenement de aanwezigen meer dan voldoende inzichten om ook in 2019 de war on talent succesvol aan te gaan. Inzichten waar je ook als werkzoekende voordeel uit kunt halen. We sommen de zes belangrijkste voor je op!

1. De arbeidsmarkt is krap, maar de concurrentie voor werkzoekende blijft groot!

Zelfs bij een krappe arbeidsmarkt blijft de concurrentie voor werkzoekenden groot. Uit onderzoek van Indeed blijkt namelijk dat het zoekgedrag van mensen nauwelijks verandert nadat ze een nieuwe job zijn gestart. 65% van de kandidaten wereldwijd kijkt binnen 91 dagen weer naar nieuwe vacatures. Dat betekent voor werknemers dat de concurrentie op de arbeidsmarkt altijd groot is, en je dus moet blijven investeren in je ontwikkeling. Voor bedrijven betekent het niet alleen investeren in de ‘applicant’s journey’, maar vooral ook in de ‘employee journey’.

2. Werkgevers weten steeds beter wat jij zoekt!

Organisaties stemmen functies in toenemende mate af op de behoefte van werkzoekend talent. Waar vroeger de kandidaat zich moest voegen naar de vraag van de wervende werkgever, zie je dat organisaties zich steeds meer bewegen richting de wensen van talent. Search Engine Optimization (SEO) maakt dat vacatureteksten en functieprofielen steeds meer worden opgesteld op basis van zoekvragen die Google Analytics en Google Trends in kaart brengen. Google heeft profijt van het aanbieden van websites met goede content en vacatureteksten en wordt dan ook steeds beter in het selecteren ervan. Organisaties met aantrekkelijke en kloppende vacatureteksten zullen steeds meer bovenaan de resultaten komen. Om in de toekomst het beste talent te blijven aantrekken, zijn goede arbeidsvoorwaarden, een pingpongtafel en ‘vet leuke collega’s’ niet meer voldoende. Je zult je online vindbaarheid moeten blijven optimaliseren.

3. Get ready for Google Jobs!

De verwachting is dat Google deze geoptimaliseerde weergave van vacatures binnen de zoekmachine binnenkort ook in Nederland uitrolt. Binnen Google for Jobs wordt de vacature leidend, wat betekent dat je niet meer alleen de job boards bovenaan je zoekresultaten ziet verschijnen. Gestructureerde vacatures, allemaal op één plek, met de mogelijkheid om te filteren, snel te vergelijken en direct te solliciteren. Aanbieders als LinkedIn en Indeed hebben er naar verwachting vanaf deze zomer ook in Nederland dus een grote concurrent bij. De grote winnaar? Hopelijk zowel organisaties als werkzoekend talent!

4. Ook binnen online recruitment wordt datagedreven werken de norm

De data vertelt bijvoorbeeld dat er een toenemende kwalitatieve en kwantitatieve mismatch is tussen organisaties en talent. Niet alleen zijn er steeds meer vacatures die niet ingevuld raken, ook wijken de skills van kandidaten steeds meer af van wat functies vragen. Een goede reden om als talent te blijven werken aan je ontwikkeling, maar ook een signaal dat je je als organisatie moet blijven aanpassen om dat talent en je dienstverlening te helpen groeien. Wist je bijvoorbeeld dat een op de vijf sollicitaties niet eens wordt verwerkt? En dat online sollicitaties die wél worden verwerkt gemiddeld 35 dagen in beslag nemen. Post & pray is passé. Snel handelen en correcte communicatie richting sollicitanten is key bij het werven van talent.

5. Ondanks het belang van digitalisering, blijft de ‘human experience’ cruciaal

Als organisatie wil je de ‘moments that matter’, de mijlpalen die je medewerkers beleven, gebruiken om nieuw talent te werven. Goede reviews online en inspirerende interacties binnen het bedrijf blijven een goede indicatie dat je bij een werkgever op de juiste plek bent. Schenk daar dus voldoende aandacht aan, of je nu op zoek bent naar talent, of bij het selecteren van die ideale broedplaats voor joúw talent.

6. Steeds meer bedrijven gaan voor de klik, en niet meer louter voor de skills

In het verlengde van het belang van die human experience, kunnen we zeggen dat de match met cultuur en organisatiedoelstellingen van een bedrijf in de toekomst nóg belangrijker worden. Logisch ook, als je bedenkt dat zelfs bij de immens populaire big tech companies als Facebook, Amazon en Apple medewerkers gemiddeld binnen twee jaar weer weg zijn… Ook voor talent betekent dit: ga niet voor status, ga voor de persoonlijke klik!

Het E-recuitment Congress van House of HR leert ons boven alles één belangrijke les: de digital experience van kandidaten verdient onze volle aandacht, maar wil je je als organisatie echt onderscheiden, en als talent ontdekken welke organisatie het beste is voor jouw ontwikkeling? Heb dan vooral ook oog voor de mensen achter de data!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01