Zij-instroom: de betekenis, voordelen en voorbeelden van een nieuwe carrière

Khalid Toufik
14 november 2023
 | Leestijd:

Professionals die een nieuwe carrière nastreven kiezen regelmatig voor een zij-instroomtraject of zij-instroomprogramma. Maar wat is zij-instroom? Welke mogelijkheden zijn er om een zij-instroomprogramma te starten? En waar moet je rekening mee houden als je een carrièreswitch in een andere sector of bij een andere werkgever overweegt? We beantwoorden de belangrijkste vragen over zij-instroom in deze blog.

Wat is zij-Instroom?

Zij-instroom verwijst naar het proces waarbij werkenden vanuit een ander vakgebied of met een andere beroepsachtergrond dan gebruikelijk, een overstap maken naar een nieuwe branche of functie. Het is een concept dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld in reactie op veranderende arbeidsmarktbehoeften, zoals tekorten in bepaalde sectoren, of een gebrek aan mogelijkheden in anderen.

Daar issie weer: diversiteit en inclusie

Ook is er binnen organisaties steeds meer erkenning van het potentieel en de waarde van diversiteit: uit verschillende onderzoeken blijkt dat werken met professionals met variërende achtergronden, ervaringen en opleidingen andere inzichten en oplossingen kunnen leveren, wat ten goede komt aan de bedrijfsresultaten. Dit kan organisaties ertoe aanzetten om zij-instroomprogramma’s te ontwikkelen om die andere bronnen van talent aan te boren.

Digitalisering en diversificatie vergemakkelijken zij-instroom

We zagen de afgelopen twintig jaar dat professionals steeds vaker flexibiliteit in hun carrières willen en verwachten. De bereidheid om van baan en branche te wisselen is een stuk groter geworden met de diversificatie en digitalisering van werk.

Deze factoren zijn verder versterkt door ontwikkelingen die het bieden van zij-instroomprogramma’s vergemakkelijken. De groei van online omscholingsprogramma’s bijvoorbeeld, en de toegankelijkheid van online educatieve hulpmiddelen hebben die het voor mensen eenvoudiger maken om nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Maar zij-instroomprogramma’s die aangeboden worden door werkgevers omvatten vaak ook specifieke opleidingen, stages, begeleiding en beoordelingen. Die moeten ervoor zorgen dat zij-instromers de nodige kennis en vaardigheden ontwikkelen voor hun nieuwe carrière.

Belangrijk om te beseffen: zij-instroom is een manier om een traject te omschrijven, maar kan ook simpelweg een woord zijn om een fenomeen te beschrijven. Zij-instroom gaat dus niet áltijd gepaard met een specifiek inwerk- of opleidingstraject, zoals het Next Career (zij-instromen met bijscholingsmogelijkheden) of Switch Career (omscholing).

Waarom zij-instromen?

Het maken van een overstap via een zij-instroomtraject kan voor professionals verschillende redenen hebben. Een andere carrière of werkgever kiezen is niet niks. Vaker dan niet heeft kiezen voor zij-instroom een combinatie van redenen:

  1. Nieuw ontwikkelde interesse in een ander vakgebied.
  1. Persoonlijke of professionele redenen om een loopbaanverandering te proberen.
  2. Werkloosheid of het gebrek aan kansen in hun huidige beroep.
  3. Een sterke roeping voelen voor een bepaald beroep of vakgebied.
  4. Betere arbeidsvoorwaarden, zoals een hoger salaris, betere secundaire arbeidsvoorwaarden of meer werkzekerheid.
  5. Persoonlijke groei en ontwikkeling.
  6. Overstap vanuit een verwante sector of functie, wat de mogelijkheid biedt om kennis en vaardigheden in een nieuw beroep en nieuwe omgeving te benutten.
  7. Extra onderwijs en opleiding kan nodig zijn na het behalen van een diploma of certificering in een ander vakgebied.

Voorbeelden van zij-instroom bij Talent&Pro

Hoe kan zo’n zij-instromer er dan uitzien? Daar zijn tal van voorbeelden van binnen Talent&Pro. Timo Goes wisselde zijn carrière als leidinggevende bij een supermarkt in voor een carrière als leidinggevende in het bankwezen. Claire van Haver werkt haar hele carrière in de zorg, maar stroomde in bij Talent&Pro voor een carrière in de IT. Maar ook een pensioenspecialist die zich graag ontwikkelt richting business change management kan een kandidaat zijn voor het zij-instroomprogramma van Talent&Pro.

“Ook een pensioenspecialist die zich graag ontwikkelt richting business change management kan een kandidaat zijn voor het zij-instroomprogramma van Talent&Pro.”

Voorbeelden van zij-Instroomprogramma’s in andere branches

Een belangrijk kenmerk van zij-instroomprogramma’s is dat er sprake moet zijn van vraag en aanbod. Zij-instroom kan dus alleen bestaan als er een behoefte is vanuit werkzoekenden en als er voldoende aanbod is vanuit werkgevers. Een aantal voorbeelden van sectoren met mogelijkheden voor zij-instroom:

  1. Onderwijs: Vanwege het aanhoudende lerarentekost zijn er subsidies en programma’s beschikbaar om een stap naar het onderwijs mogelijk te maken. De mogelijkheden, eisen en voorwaarden kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.
  2. Gezondheidszorg: Hoewel de overheid geen omscholingsprogramma’s subsidieert, zijn er wel subsidies voor (medische) vervolgopleidingen in de zorg. Daarnaast zijn er veel zorgorganisaties die zij-instroomprogramma’s bieden. Dat zijn betaalde leer-werktrajecten waarbij je bijvoorbeeld vier dagen per week werkt en een dag per week een opleiding volgt.
  3. IT: Het tekort aan gekwalificeerde IT’ers heeft geleid tot een enorm aanbod aan IT traineeships om starters te werven. Maar ook professionals met ervaring in een andere branche kunnen zich laten omscholen of bijscholen om te ‘zij-instromen’ in de IT. Bij Novi kun je je bijvoorbeeld laten omscholen. Met het Levenlanglerenkrediet of STAP-budget kun je een lening of tegemoetkoming aanvragen. Met het Next Career-programma van House of Bèta ga je direct aan de slag en kun je volledig vergoed opleidingen en trainingen volgen.

Wanneer past zij-instroom bij jou?

Neem een aantal zaken in overweging die je kunnen helpen bij maken van die belangrijke keuze.

  1. Zorg ervoor dat je echt gepassioneerd bent over het nieuwe vakgebied. Dit zorgt voor motivatie en voorkomt dat je over twee jaar niet wéér moet zij-uitstromen. Als je vaak genoeg een afslag neemt kom je vroeg of laat weer op een bekende plek terecht.
  2. Zoek naar programma’s en werkgevers die opleidingen en ondersteuning bieden. Zij-instromen betekent vaak een compleet nieuwe start. Daar kun je wat hulp goed gebruiken. In de vorm van kennisoverdracht vanuit de werkgever, maar ook in de vorm van coaching en ervaring met de begeleiding van professionals.
  3. Bouw een netwerk van professionals met ervaring in je nieuwe werkveld. Gedachten en nummers uitwisselen helpt je vooruit bij de uitdagingen die ongetwijfeld op je pad gaan komen.
  4. Wees nieuwsgierig en geduldig. Zij-instroom kan tijd kosten. Afhankelijk van hoe snel je leert of hoe groot de stap is die je vanuit een andere functie of branche maakt, is het goed om rekening te houden met een acclimatisatieperiode. Maar als je tip 1 kunt afvinken moet ook tip 4 ook geen enkel probleem zijn.

Next Career en Switch Career bij Talent&Pro

Bij Talent&Pro begrijpen we de uitdagingen van en waarderen we de voordelen van zij-instroom. Voor ons, maar vooral ook voor talent dat in overvloed op de arbeidsmarkt aanwezig is. Daarom bieden we zij-instroom vacatures aan, via het Next Career-programma en het Switch Career-traject. Of je nu relevante ervaring hebt of niet, wij hebben de expertise en ondersteuning om je te helpen bij de overstap naar Compliance & Legal, Data & IT, Financing, Management, Sociale Zekerheid of Verzekeringen & Pensioenen.

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01