Wall of Fame | Talent & Pro

Richard Witteveen: Finance voorman, procesverbeteraar en mensenkenner

Khalid Toufik
27 augustus 2021
 | Leestijd:

Vraag je een van de honderden professionals die tussen 2011 en 2015 bij Talent&Pro werkten naar Richard Witteveen dan weten ze precies wie je bedoelt. Vraag je Richard naar de betreffende T&P’er, dan weet ook hij waarschijnlijk wie je bedoelt en of diegene netjes zijn uren schreef. Hij stond erom bekend élke collega bij naam te kennen. En al is hij inmiddels bijna zes jaar uit dienst, dankzij zijn warme persoonlijkheid en Finance kennis heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Binnen zijn Finance-afdeling, binnen ons kantoorteam en bij onze professionals in het veld die ook een dienstverband bij Talent&Pro met hem deelden. Als controller kwam hij in dienst op persoonlijk verzoek van CFO Juliette Pirée. We zochten hem op met nieuws over zijn Wall of Fame verkiezing en een kort interview over zijn ervaringen, successen en herinneringen bij Talent&Pro.

Ha, Richard. Dat is lang geleden. Voor de nieuwe generatie T&P’ers: wie is Richard Witteveen?

Nou, inderdaad. Ik ben Richard Witteveen. Financieeltje, 51 jaar jong en woonachtig in Soest. Ben happy single en heb voor mijn tijd bij Talent&Pro twintig jaar in de accountancy gewerkt. Sindsdien ben ik actief in de detachering. Waarvan vijf jaar als controller bij Talent&Pro en nu alweer vijf jaar als CFO bij technisch detacheerbureau Bluetech Engineering. Verder ben ik een echte Bourgondiër. Ik hou ervan om gezellig met vrienden en kennissen op het terras te zitten en van het weer te genieten. Biertje erbij, wijntje erbij, heerlijk. Ik probeer ook regelmatig te sporten. Ik heb bijvoorbeeld lang gesquasht, gevoetbald en loop zo nu en dan wat kilometers hard.

Wat heb je allemaal gedaan in die vijf jaar bij Talent&Pro?

Als controller van mei 2011 tot april 2016 was ik de rechterhand van Juliette (Pirée, financieel directeur, red.) en gaf ik leiding aan de Finance-afdeling. Ik hield me bezig met de operationele gang van zaken. Denk aan de inkoopfacturen, de verkoopfacturen, de salarisadministratie en de grootboek-administratie. Ook het wagenpark viel destijds onder mijn verantwoordelijkheid. Verder was een van mijn kerntaken het opleveren van de tussentijdse cijfers. Daar ging Juliette dan nog altijd even met de stofkam doorheen voordat de resultaten werden gerapporteerd aan de directie.

Hoe ben je eigenlijk bij Talent&Pro terechtgekomen vanuit de accountancy?

Dat is wel een kleurrijk verhaal. Ik ken Juliette al heel lang. We hebben samengewerkt bij een accountantskantoor, waarna zij vertrok naar Talent&Pro. Daarna heb ik vijf jaar lang zelf een accountantskantoor gehad. Die wereld veranderde toen heel erg. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Van de sabbatical die ik had ingepland heb ik niet heel lang kunnen genieten. Ik stond bij tuincentrum Eurofleur boompjes uit te zoeken voor mijn terras toen de telefoon overging. Het was Juliette. De controller had opgezegd en ze was gigantisch hard op zoek naar iemand die het liefst gisteren nog kon beginnen. Ik heb mijn sabbatical afgekapt en ben toen gaan praten. Het was heel snel beklonken, omdat we wisten wat we aan elkaar hebben. Twee dagen later ben ik begonnen.

“Van de sabbatical die ik had ingepland heb ik niet heel lang kunnen genieten. Ik stond bij tuincentrum Eurofleur boompjes uit te zoeken voor mijn terras toen de telefoon overging.”

Wat trof je in 2011 aan op ons kantoor in Leusden destijds?

Emile Bezemer had het bedrijf een half jaar ervoor overgenomen. De situatie was na de financiële crisis best kritiek geweest en de organisatie begon na een reorganisatie weer een beetje body te krijgen. We waren erg afhankelijk van een grote klant waar zowat de helft van onze 250 professionals gedetacheerd zat. Dat is als detacheerder best spannend. We hadden net Numerando overgenomen en ik moest in vlug tempo ingewerkt worden. Dat was dus even lekker beuken met collega’s Herwin, Kristel en Joyce om snel zelfstandig te kunnen draaien, maar uiteindelijk natuurlijk allemaal goed gegaan.

Wat trof je aan in die eerste weken Talent&Pro?

Er kwam nog wel het een en ander bij kijken in die periode. Numerando, de nieuwe aankoop, moest geïntegreerd worden in onze processen. En veel werkzaamheden gebeurde nog handmatig. Denk aan verkoopfacturen en urenstaten die uitgeprint en in envelopjes verwerkt werden. Dat was een van de dingen die we snel aangepakt hebben, zodat we voortaan digitaal konden factureren. Dat proces hebben we dus snel een stuk efficiënter gemaakt. Er werd nog helemaal niet gewerkt met workflows, dus ook op het gebied van automatisering moesten we flink wat stappen maken.

Het kantoor van Talent&Pro stond toen in Leusden natuurlijk. Ik kan me de kantoortuin met alle teams nog goed herinneren en nog precies uittellen hoeveel werkplekken we toen hadden. 32 bureaus waren het. Voorin had je de dames van Office, achterin waren de kantoortjes van Emile en daarnaast de ruimte die Juliette en Nynke deelden. Dat was de hele binnendienst van Talent&Pro. Bij mijn vertrek in 2015 was het kantoorteam ongeveer 75 man sterk, waren we van 250 naar 700 professionals gegaan en hadden we mooie bedrijven zoals Numerando, Match&More, Triple A en Profource aan de Redmore-familie toegevoegd.

Wat was het Talent&Pro verhaal waarmee we de markt op gingen in jouw tijd?

Onze oprichters Cint en Maarten ken ik wel, maar waren beiden al weg toen ik bij Talent&Pro kwam werken. Hun idee dat de ontwikkeling van onze professionals het belangrijkste aspect binnen ons bedrijf was is wel altijd de kern van ons verhaal gebleven. We hebben toen de kernwaarden POWER geïntroduceerd om dat verhaal kracht bij te zetten. We wilden benadrukken dat onze klanten zo goed mogelijk bedienen ook een essentieel onderdeel van onze kernwaarden was. En dat we graag meedachten in oplossingen en het vormen van partnerships in plaats van het spreekwoordelijke schuiven van dozen. Hoe we dat deden zit natuurlijk al in de naam, hè? Talenten opleiden en ontwikkelen tot volwaardig professional. In mijn tijd waren we met name goed in het begeleiden van Talenten naar de Pro-fase.

Wat is een belangrijke verandering in cultuur die plaatsvond in die periode?

Als Finance-man bespeurde ik wel een cultuuromslag als het ging om kostenbewustzijn. Daar was voorheen iets minder aandacht voor denk ik en dat is iets waar Emile heel goed in was. We hebben bijvoorbeeld echt focus gelegd op het realiseren van scherpe inkoopcondities. Bijvoorbeeld in de samenwerking met leasemaatschappijen. Zodat we toch iedereen een goede auto konden blijven bieden, maar ook de uitjes konden blijven doen. Ik weet nog dat Juliette op mijn eerste werkdag zei: “je moet je wel inschrijven voor de ski-trip hoor.” Die werd dat jaar weer voor het eerst sinds jaren georganiseerd. Ik kan niet eens skiën, dus het werd het alternatieve programma voor mij. Die eerste keer deden vier mensen daaraan mee. In mijn laatste jaar was het een klas vol.

Je schijnt iedereen bij naam en gezicht gekend te hebben in je tijd bij Talent&Pro? Heb je een fotografisch geheugen?

Haha, ik heb geen fotografisch geheugen, maar ik vind het wel belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Toen ik binnenkwam bij Talent&Pro heb ik meteen een plattegrondje van de kantoortuin gemaakt van die 32 werkplekken, plus namen. De eerste week heb ik die uit mijn hoofd geleerd. Maar als je bij Finance zit gaat dat ook wat makkelijker. De collega’s die bij onze opdrachtgevers zaten leer je snel genoeg. Ik controleerde bijvoorbeeld of de uren bij de opdrachtgever goed geschreven waren, ik checkte de salarisstroken. Dus zeker twee of drie keer per maand kwamen al die namen voorbij. Het droeg er bovendien aan bij dat ik goed contact kreeg met onze mensen “buiten”.

“Persoonlijk hoop ik vooral dat ik Finance een menselijk gezicht heb gegeven. Dat past goed bij me. Ik wilde niet dat Finance een hokje met een eigen cultuur werd.”

Van alle dingen die je voor Talent&Pro betekend hebt, op welke ben je het meest trots?

Professioneel gezien is dat de automatisering van de Finance-processen. Van veel van de verbeteringen die toen hebben plaatsgevonden zullen jullie ongetwijfeld nog gebruikmaken. Daarbij moet ik zeker ook Juliette noemen. Ze heeft me veel dingen aangereikt die dat mogelijk maakten. Sterker nog, als ze nu door bepaalde zaken bij Bluetech loopt, dan zal ze veel dingen nog één op één zien terugkomen. Persoonlijk hoop ik vooral dat ik Finance een menselijk gezicht heb gegeven. Dat past goed bij me. Ik wilde niet dat Finance een hokje met een eigen cultuur werd. Mensen aanmoedigen om eropuit te gaan bij vragen in plaats van te mailen was daar een belangrijk onderdeel van. Andersom voelen collega’s zich dan ook welkom om binnen te lopen met een vraag. Als Finance-afdeling ben je het kloppende hart waar alles samen komt. Daar hoort een menselijk gezicht bij.

Mooi! Alles bij elkaar opgeteld: wat is je mooiste herinnering aan Talent&Pro?

Wat voor mij emotioneel belangrijk is geweest is het Roparunverhaal. Mijn vader overleed aan kanker op de dag van mijn afscheid bij Talent&Pro. Het is alsof het zo had moeten zijn. Dat was natuurlijk een bijzonder afscheid voor mij. Bij de bar stond het rammetje vol met collega’s van kantoor én consultants die hiervoor naar kantoor waren afgereisd. Dat vond ik supergaaf. Er was een prachtig afscheidsfilmpje, en een heus boek. Mooie speeches van collega’s. Het ging door merg en been. Katja (Catshoek, red.), die druk bezig was met de voorbereidingen voor de Roparun vroeg of ik ondanks mijn afscheid niet mee wilde. En daarna ben ik nog twee keer gevraagd om mee te gaan. Dat vond ik vanwege mijn vader heel erg gaaf om te kunnen doen.

Is er iets wat je bij Talent&Pro hebt geleerd waar je nu dagelijks nog veel aan hebt?

De reden dat ik wegging bij Talent&Pro is dat ik zelf graag CFO wilde worden. De groeifase van een bedrijf meemaken vind ik heel erg gaaf. Bij Talent&Pro waren we op een gegeven moment dusdanig groot dat de impact die je kunt maken kleiner wordt. Bij Bluetech kreeg ik die kans weer. Daar kwam ik Emile weer tegen en natuurlijk Arne (Benner, red.), die in de beginperiode van Bluetech toch ook een beetje geadopteerd was door T&P. Toen ik bij Talent&Pro begon was Arne net met Bluetech begonnen. Hij had kantoorruimte nodig en kreeg een bureau op ons kantoor in Leusden om te starten. Onze administratie ging op een gegeven moment ook de administratie voor Bluetech doen. Zelf nadat Emile vertrok heb ik altijd contact gehouden met hem en Arne. Waardoor ik in 2016 ook de overstap heb kunnen maken van controller naar CFO bij Bluetech.

Daar kon ik weer bouwen aan iets waar ik daadwerkelijk een fingerprint kon achterlaten. Ook hier hebben we bepaalde stappen gezet en processen opgetuigd zoals we dat hadden gedaan bij Talent&Pro. De dingen die ik in mijn tijd bij Talent&Pro van Juliette heb geleerd pas ik dus elke dag bij Bluetech toe. We zijn van 35 man personeel naar 100 gegroeid. Het is mooi om die groeifase ook hier van dichtbij mee te maken en te helpen realiseren. Daarnaast zijn er natuurlijk de T&P’ers en alumni waar ik contact mee heb gehouden. Dan noem ik het groepje waarmee we regelmatig nog wat gaan eten en pilsen. Mensen als Marcel Oliemans, Paul Woerde, Pieter de Vos en Sander van Maurik. En ook Katja (Catshoek, red), Eric (van Diest, red.) en Herwin (Mars, red) spreek ik nog regelmatig!

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01