Vitaliteit & Energiemanagement

Blog Vitaliteit & Energiemanagement

Khalid Toufik
1 augustus 2019
 | Leestijd:

Spring jij ’s ochtends direct uit je bed als de wekker gaat? Bruis je meteen van energie en kun je niet wachten om aan de dag te beginnen? Of moet jij je juist uit bed slepen en zit je agenda propvol ‘verplichtingen’? Veel mensen gaan als ze een volle agenda hebben harder werken. Meer doen, in minder tijd. Vaak met vooral aandacht voor de ‘verplichte onderdelen’ van de dag. Dat kan en dat moét anders. Waar we eerder schreven over het belang van slaap, multitasken en efficiënt online zijn maken we de vitaliteitscirkel rond met onderwerp nummer 4: energiemanagement.

De wijze les van energiemanagement goeroe Tony Schwartz

Vitaliteit en energiemanagement

 

 

 

 

 

Tony Schwartz (“founder” van The Energy Project) zei het in 2003 al: slim met je tijd omgaan is handig, maar slim met je energie omgaan is essentieel. Wat heb je aan een uur extra werktijd als je aan het einde van de dag niet meer vooruit te branden bent? Het leven is geen marathon waarbij je jezelf langdurig op de pijnbank legt, maar een sprint waarbij je na een korte hevige krachtsinspanning volledig kan (en moet) ontspannen. Volgens meneer Schwartz rust goed energiemanagement op het onderhouden van de bovenstaande 4 belangrijke pijlers.

De definitie van energiemanagement

Waar het belang van slaap gaat om het managen van je fysieke vermogens, multitasken vermijden om het managen van je dagelijkse taken en minder online zijn om het managen van je breincapaciteit, zo gaat energiemanagement over een systeem ontwikkelen die al het voorgaande in balans brengt. Energiemanagement draait, kortom, om het herkennen van zaken die energie geven, en zaken die energie slurpen. Vaak weten we activiteiten prima te plaatsen in een van de twee categorieën, maar vaker nog staan we er onvoldoende bij stil. Een goed begin maak je met het stellen van prioriteiten.

Focus & prioriteiten: de basis van goed energiemanagement

Veel mensen gaan als ze een volle agenda hebben namelijk harder werken. Meer doen, in minder tijd. Dit betekent minder rust terwijl er dus meer van je gevraagd wordt. Het, nou ja, eigenlijk best logische maar onwenselijke resultaat? Je houdt minder energie over en gaat steeds vaker op je reservetank lopen. Interessant feitje: in je auto te vaak op de reservetank rijden kan motorische klachten, slechtere prestaties, hoger verbruik en zelfs motormanagementstoringen opleveren… Energiemanagement gaat over het kiezen van de prioriteiten die belangrijk zijn voor je energieniveau, daar de volle aandacht aan (kunnen) geven en ervoor zorgen dat je altijd voldoende brandstof hebt om de dingen je die wilt en moet doen goed te doen. Een kort stappenplan kan jou helpen bepalen wat je prioriteiten zijn.

Stap 1 | Wat is belangrijk: prioriteiten stellen

Het woord prioriteit (priorité) is door Napoleon naar Nederland gebracht en bestond alleen in enkelvoud. Het betekent ‘het allereerste ding’. Het woord werd in de vijftiende eeuw voor het eerst geschreven en halverwege de vorige eeuw begonnen we over ‘prioriteiten’ te spreken. Ineens waren er dus meer ‘allereerste dingen’. Gevolg? We proberen steeds meer prioriteiten in onze toch al volle dag te proppen. Het is daarom belangrijk om te onderscheiden wat joúw prioriteiten zijn. Want zelf richting geven aan je leven, dat doe je door zelf de juiste prioriteiten te stellen. Doe je dat niet zelf, dan doet iemand anders het wel voor je. Daarom is stap 1 even stilstaan bij waar jij je aandacht aan besteedt gedurende de dag, en vervolgens bepalen of het je energie oplevert of juist kracht kost. Doe eens gek, maak een lijstje.

Stap 2 | Prioriteiten schrappen: focus

Beslissen wat je niet gaat doen is even belangrijk als kiezen wat je wel gaat (of wilt) doen. Beide beslissingen zijn essentieel, omdat die ene beslissing (ik eet geen vlees, ik rook niet) mogelijk duizend andere beslissingen elimineert. In eerste instantie betekent ook dit dus stoppen met de zaken die je energie kosten. Het gaat om leren hoe je minder dingen doet, maar vervolgens wel beter. Het lijstje dat je hebt gemaakt helpt je hierbij en helpt je ook het gesprek aangaan met vrienden, familie en collega’s over de zaken waar jij in de toekomst meer of juist minder tijd aan wilt besteden.

Stap 3 | Energiegevers: het belang van oplaadpunten

Maar dan ben je er nog niet helemaal. Want naast keuzes maken in de dagelijkse ‘verplichtingen’, is het net zo belangrijk dat je de nodige me-time inplant. Lekker Netflixen, balanceren op een koord in het park, met een racket een bal over het net proberen te krijgen, of net als onze collega Yde Starreveld de hoogste bergen beklimmen. Alleen jij weet wat jou rust en ontspanning geeft. Geluksprofessor Patrick van Hees noemde dat tijdens zijn lezing op onze Inhoudelijke Avond oplaadpunten: essentiële momenten die jouw brein en lichaam nodig hebben om fris en helder aan een nieuwe dag te beginnen. Als je het druk hebt maak je hier vaak geen tijd voor, maar hoe vreemd het ook voelt, juist dan is het extra belangrijk om aandacht te geven aan wat je energie geeft. Vaak hebben we daar geen tijd voor, maar eigenlijk geven we er gewoon geen priori-tijd aan. Om ervoor te zorgen dat je energie op niveau blijft (juist in tijden die energie vreten) geven we je een lijstje van universele energiebronnen.

Acht bronnen van energie

  1. Slaap: voldoende slaap van goede kwaliteit
  2. Voeding: geen vulling maar brandstof
  3. Beweging: je hoeft echt niet naar de gym of bootcamp, zorg wel voor voldoende dagelijkse beweging
  4. Humor en relativeren
  5. Ontspanning
  6. Tijd voor jezelf
  7. Relaties
  8. Nieuwe dingen proberen

Geef je hier in drukke tijden weinig aandacht aan? Ben jij stiekem toch meer een marathonloper dan sprinter aan het worden? Dan is het tijd voor actie.

Effectief werken begint bij effectief niksen

Voldoende rust en oplaadmomenten zijn belangrijke voorwaarden voor een effectieve dagbesteding. We leven in een kenniseconomie en zijn daarom allemaal breinwerkers geworden. Maar we vergeten dat het brein rust nodig heeft om te kunnen werken. Niet omdat het brein een watje of aansteller is, maar omdat rust een niet-onderhandelbare voorwaarde is om optimaal te kunnen presteren. Een beetje zoals een oververhitte processor die meer risico loopt uit te vallen en trager te worden. Energievreters identificeren, prioriteiten stellen en gebruikmaken van oplaadpunten vormt een solide basis. Dus betrap jij jezelf weleens op dagdromen, wat lummelen, of luieren? Voel je vooral niet schuldig, want het is van levensbelang voor het goed functioneren van je brein.

Vitaal werken bij Talent&Pro

Zoals medewerkers de basis vormen van een gezonde organisatiecultuur, zo vormen een lichaam en geest die in balans zijn de basis van de gezonde en vitale medewerker. Daarom krijgen nieuwe collega’s bij Talent&Pro tijdens de onboarding een vitaliteitstraining, verzorgen we vanuit onze Academy de workshop Vitaal & Veerkrachtig en bieden we met blogs en nieuwsbrieven handvatten rondom thema’s als slaap, multi-tasken, online gedrag en energiemanagement. Vind jij vitaliteit een net zo belangrijk onderdeel van werken als wij? Bekijk dan snel ons traineeship overzicht met startersfuncties en talentprogramma’s en solliciteer!

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01