Een hypotheekadviseur-opleiding

Een hypotheekadviseur-opleiding: dit zijn de mogelijkheden

Khalid Toufik
2 februari 2021
 | Leestijd:

De huizenmarkt is altijd in beweging en daarmee een bruisende werkomgeving. Veranderende regels, economische effecten en de uiteenlopende wensen en dromen van cliënten maken het beroep van de hypotheekadviseur enorm uitdagend. Maar voordat je jouw carrière in die booming woning-business start wil je natuurlijk precies weten wat een hypotheekadviseur-opleiding jou brengt. In dit blog vertellen we hoe jij hypotheekadviseur wordt, maar ook alles over de werkzaamheden van de hypotheekadviseur. Klaar voor de start?

Takenpakket: wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur is een financieel adviseur die (potentiële) cliënten voorziet van hypotheekadvies. Bijvoorbeeld wanneer zij een huis of bedrijfspand willen kopen, of bij het oversluiten van hun huidige hypotheek. In het laatste geval lost een cliënt zijn bestaande hypotheek af, om een nieuwe af te sluiten. In al die situaties onderzoekt een hypotheekadviseur de financiële situatie van de cliënt. Hij brengt de financiële gezondheid en maandlasten in kaart. Stelt op basis daarvan vast of de cliënten hypotheekwaardig zijn. En daarmee ook of zij in aanmerking voor het afsluiten van een hypotheek? Bij groen licht stelt de hypotheekadviseur een financieel plan op en gaat hij op zoek naar passende hypotheken. De hypotheekadviseur opereert als een spin in het web van cliënten en de bijna 50 verschillende hypotheekverstrekkers die in Nederland actief zijn. Dat kunnen banken zijn, zoals Rabobank, ABN AMRO of de Volksbank, maar ook verzekeraars zoals Nationale-Nederlanden of a.s.r.. Of in hypotheken gespecialiseerde partijen zoals Stater, Florius, Obvion en BLG Wonen. Als hypotheekadviseur breng jij de mogelijkheden netjes in kaart voor je cliënt.

Zorgplicht als financieel adviseur

Daarnaast zit een hypotheekadviseur bovenop alle relevante regels voor het afsluiten van hypotheken. Dit is een belangrijk onderdeel van het werk. De overheid probeert mensen via  wetten zoveel mogelijk te beschermen tegen financiële problemen. Tegelijkertijd moeten financieel zelfstandige Nederlanders de mogelijkheid krijgen om een woning te kopen. Naast de overheid, hebben ook financieel adviseurs zoals de hypotheekadviseur daarin een grote verantwoordelijkheid. Het adviseren over en verstrekken van een hypotheek gaat gepaard met een nauwkeurig proces. Waarbij veranderende regels, rentestanden en woningmarktontwikkelingen voor de nodige dynamiek zorgen. Als hypotheekadviseur draag je de verantwoordelijkheid voor een soepel verloop van het woningsfinancieringsproces en een volledige informatievoorziening. De zorgplicht die je hebt als financieel adviseur verzekert cliënten ervan dat zij juist geïnformeerd worden en straks met een gerust hart een handtekening onder het koopcontract zetten.

De werkdag van een hypotheekadviseur

Na het inschenken van een kop koffie, begint een hypotheekadviseur vaak met controles van lopende dossiers. Hij werkt adviezen uit, controleert informatie en checkt het opgestelde advies. Hij vervolgt de dag met gesprekken waarin verschillende cliënten meegenomen worden in de gebruikelijke en bijzondere zaken die op dat moment interessant zijn voor het afsluiten van hun hypotheek. De hypotheekadviseur doet aanbevelingen en verzamelt informatie en bewijsstukken die bepalen of en wat de aanstaande woningkopers kunnen lenen. Denk aan identiteitsbewijzen, loonstroken, werkgeversverklaringen en BKR-registraties die roet in het eten kunnen gooien. Jij informeert cliënten over mogelijkheden én risico’s.

Wie adviseer jij als hypotheekadviseur?

Oriënterende gesprekken wissel je als hypotheekadviseur af met complexere stof. Bij oversluiters of doorstromers wordt het aanvraagproces namelijk net iets anders. Waar starters louter de keuze hebben uit een lineaire of annuitaire hypotheek, krijg je bij een doorstromer mogelijk te maken met andere verouderde hypotheekvormen. Zoals spaarhypotheken, beleggingshypotheken of hybride hyotheekvormen. Als hypotheekadviseur ben je op de hoogte van de inhoud ervan en alle haken en ogen. En zorg je voor een passend nieuw hypotheekaanbod.

Op basis van elke individuele situatie vraag je een rente-aanbod aan bij hypotheekverstrekkers. Zodat je cliënt de beste keuze kan maken.

Een erkende hypotheekadviseur opleiding

De route die je aflegt als hypotheekadviseur in opleiding verschilt per persoon. Een hbo-opleiding Financial Services Management is een voor de hand liggende vooropleiding. Tijdens deze studie behaal je alle benodigde beroepskwalificaties. Als financieel adviseur ben je in ieder geval verplicht het Wft Basis-certificaat te halen. Als financieel adviseur in hypotheken komen daar Wft Hypothecair Krediet en Wft Vermogen bij. Voor beide beroepskwalificaties dien je elke drie jaar een vervolgexamen af te leggen om “Permanent Actueel” (PA) te zijn. Een andere route richting een carrière als hypotheekadviseur biedt de opleiding Financiële Planning, waar de benodigde Wft’s eveneens onderdeel zijn van het vakkenpakket.

Opleiding tot hypotheekadviseur: is een traineeship iets voor mij?

Ben jij als hoogopgeleide starter niet in het bezit van genoemde diploma’s, maar ga je in de toekomst wel graag aan de slag als hypotheekadviseur? Omdat jij onderzoekend, leergierig en nauwkeurig bent? Een carrière ambieert vol afwisseling in een dynamische branche? Graag met mensen werkt? En voldoening haalt uit puzzelen om tot het juiste advies te komen? Dan biedt het traineeship Hypotheken uitkomst. Je haalt in de eerste week je Wft Basis, gaat direct ervaring opdoen bij banken, terwijl je de benodigde Wft-curussen volgt aan de Talent&Pro Academy.

Ontdek het traineeship Hypotheken

Ook interesse in een traineeship bij Talent&Pro?

Deel dit artikel

Welk traineeship past bij jou?

Waar ligt jouw ambitie? Wat is jouw talent? Met de Talent&Pro-test kun je snel zien welk traineeship past bij jouw skills en persoonlijkheid.

Iphone hand vrijstaand 1_edit_TPmodellen_v2-01